Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 1984

Іншою людиною був чоловік на ім’я О’Брайєн , член Внутрішньої Партії та власник якоїсь посади настільки важливої та законспірованої що Вінстон мав лише тьмяне уявлення про її природу. Миттєва тиша запанувала серед групи людей що сиділа на стільцях навколо як тільки вони побачили наближення людини у чорному спецодязі члена Внутрішньої Партії. О’Брайєн був здоровецьким, огрядним та сильним чоловіком з товстою шиєю і грубим, неввічливо глузливим, брутальним обличчям. Незважаючи на його грізний зовнішній вигляд він володів принадно чарівними манерами. Він мав на озброєнні хитрощі з пересуванням своїх окулярів на носа що дивовижним чином обеззброювало – у якийсь незбагнений спосіб, робило його виключно цивілізованим. Це було у його жестах та міміці, якщо хто-небудь ще міг мислити такими категоріями, то міг назвати його дворянином з вісімнадцятого сторіччя що ввічливо пропонує свою табакерку. Вінстон бачив О’Брайєна можливо вже безліч разів протягом багатьох років. Він щиро прив’язався до нього, і не тільки виключно через інтригуючий контраст між О’Брайєновими вишуканими манерами та його зовнішністю боксера-професіонала. А у великій мірі через те що таємно вірив – або можливо навіть не вірив, а тільки сподівався – що ортодоксальність О’Брайєна не була ідеальною. Щось у його обличчі казало про це неспростовно. А також, можливо це було не через неортодоксальність написану на його обличчі, але через простісіньку інтелігентність. Але у будь-якому разі він мав зовнішність людини з якою ти міг поговорити, якщо б тобі вдалося якось обдурити телезахист та залишитися з ним на одинці. Вінстон ніколи не робив і найменшої спроби щоб підтвердити цей здогад : насправді, не було жодного способу вчинити так. Цієї миті О’Брайєн поглянув на свій наручний годинник, побачивши що на ньому було близько одинадцятої години, він очевидно вирішив залишитися у Відділі Записів до закінчення Двох Хвилин Ненависті. Він обрав собі стілець у тому ж ряду що і Вінстон, за пару місць від нього. Маленька рудувата жіночка, що працювала у наступній до Вінстонової кубікулі, сіла поміж ними. Дівчина з темним волоссям всілася безпосередньо за ним.

Наступної миті огидна, потворна, скрегочуча промова, яка була схожа на гомін велетенської механічної машини що працювала без належної змазки, вибухнула з великого телезахисту у кінці кімнати. Це був ґвалт який змушував скреготати зубами та ставати дибки волосся на потилиці. Ненависть розпочалася.

Як завжди, обличчя Еммануеля Гольдштейна, Ворога Народу, спалахнуло на екрані. Було чутно шипіння, сичання та свистіння повсюди від аудиторії. Маленька рудувата жіночка видала писк зі змішаними страхом та огидою у ньому. Гольдштейн був зрадником та віровідступником хто колись, дуже давно (проте наскільки давно ніхто не міг достеменно пригадати), був однією з визначних фігур Партії, майже на одному рівні зі Старшим Братом особисто, а згодом був викритий у контрреволюційній діяльності, і був засуджений на смерть, та містичним чином втік і випарувався. Програми Двох Хвилин Ненависті різнилися кожного дня, але не було жодної де б Гольштейн не виконував головну роль. Він був первісним зрадником, найпершим опаганювачем чистоти Партії. Усі наступні злочини проти Партії, усі зради, акти саботажу, єресі, збочення, випливали прямісінько з його вчення. Десь там або деінде він все ще живий та ховається дотримуючись жорсткої конспірації : можливо десь за морем, під захистом його іноземних грошовитих хазяїв, можливо навіть – згідно час від часу виринаючих чуток – у якомусь потаємному місці власне у Океанії.

Діафрагма Вінстона стислася. Він ніколи не міг дивитися на обличчя Гольдштейна без болючої емоційної суміші. Це було видовжене єврейське обличчя, з великим пухнастим ореолом з сивого волосся та козлячою борідкою – розумне обличчя, а зараз якось ще й природньо паскудне з якоюсь старечою дурістю на тонкому носі, на кінчику якого було припасовано окуляри. Воно було схоже на овече,і голос також лунав мов овече блеяння. Гольдштейн вимовляв свою звичайну отруйну атаку на доктрини Партії – атаку настільки надмірно підкреслену, перебільшену та збочену, що навіть дитина це зрозуміла б, але таку ймовірнісно правдоподібну що виникало тривожне відчуття щодо людей, не таких розумних як ти сам, які б могли на це купитися. Він лаяв та паплюжив Старшого Брата, викривав диктатуру Партії, він вимагав негайного укладення миру з Євразією, він захищав свободу слова, свободу Преси, свободу зібрань, свободу думок, він істерично кричав про те що революцію зраджено – і все це швидкою багатоскладовою мовою ,що була якоюсь пародією на зазубрений стиль промовців Партії і навіть включала слова з Новосуржу : більше слів з Новосуржу,насправді, ніж будь-який член Партії міг нормально використовувати у реальному житті. І увесь цей час, щоб не було сумнівів у тому що криється за показовою та оманливою тріскучою балаканиною Гольдштейна, позаду нього на телезахисті маршували нескінчені колони Євразійської армії – ряд за рядом, щільно однорідні чоловіки з яскраво вираженою азійською зовнішністю пливли по поверхні екрану та зникали, щоб бути заміненими точнісінько такими самими на вигляд іншими чоловіками. Глухий та монотонний ритм важкої ходи солдатських чобіт формував тло для блеючого голосу Гольдштейна.

Попередня
-= 5 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 10.

Останній коментар

KennethQueep 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Irinsma 12.04.2024

Is there any of the moderators, because I can not answer a new topic?
Maybe I'm doing something wrong?
Need your help.
Yours faithfully.


SerghoarD 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Додати коментар