Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенгальський тигр

Остап Вишня

БЕНГАЛЬСЬКИЙ ТИГР

Полювати бенгальського тигра треба їхати в Бенгалію, бо це не простий тигр, як бачите, а бенгальський.

Чому нас інтересує саме бенгальський тигр? Тому він нас інтересує, що бенгальський тигр найбільший з усіх тигрів на світі, тому що завдовжки він два з половиною — три метри і що самий хвіст у нього вісімдесят — дев'яносто п'ять сантиметрів, так що, коли вам не пощастить заполювати цілого тигра, а одбити в нього хвоста, то й тоді ви все-таки «имеете вещь».

— Де Бенгалія? — питаєте. На Бенгалію з Києва треба їхати так. Як минете Мотовилівку, Васильків і Фастів—беріть не на Бердичів, а на Жмеринку. Потім на Вапнярку, Роздільну й доїздіть до Одеси. З Одеси на Дарданелли, потім на Суецький канал, звідтам уже не так далеко до Індії.

Приїхавши в Індію, питайте, як вам пройти на Брамапутру.

Слово «Брамапутра», щоправда, щодо вимови трудне, але, їхавши на пароплаві, ви частіше його самі собі проказуйте, щоб навчитися його вимовляти, а то буде й вам, як Данилові Кіндратовичу, що приїхав уже до Індії, а там і запитав:

— Де тута, — питає, — Путрамабра?

Ніхто, певна річ, з індусів йому не міг на це нічого відповісти, — так він, бідолаха, й вернувся додому без тигра.

Брамапутра, —та це ви й самі, положим, знаєте!— це річка в Бенгалії.

Коли ви до неї дійдете, там недалечке тече ще одна річка — Ганг, — так от між Брамапутрою й Гангом, у джунглях, найбільше плодиться бенгальських, або, як їх ще взивають, королівських тигрів.

Отам їх і полюйте.

Перед полюванням, майте на увазі, треба вам буде вибити довкола всі кобри й всі гримучі змії, щоб, бува, котра не вкусила, перехворіти на тропічну малярію, — чи на жовту, чи на червону, — цс вже яка кому до вподоби, — а потім уже й полювати.

Хліба з собою беріть тільки на дорогу, доки до Бенгалії доїдете, а в Бенгалії там на кожному кроці, як у нас бузина, росте хлібне дерево, — круглий рік на ньому ростуть плоди, — ну, як наші книші.

Тепер вони, щоправда, там по карточках, та проте не без того, щоб не можна було у Бомбеї на базарі п якого-небудь раджі карточку купити... Гадаю, що можна.

Індійський раджа — це володар цілої величезної в Індії округи, він сам призначає, як наш райторгвідділ, завкартковим бюро, і не може бути, щоб той зав давав йому тільки одну хлібну картку...

Тигра полюють, як ви знаєте, для того, щоб винищувати цього страшного звіра, що наводить жах на цілу округу, нападаючи на худобу і навіть на людину.

Полюють його і для того, щоб мати величезну чудесну шкуру, смугасту й пухку, що так прикрашає собою кабінет хороброго мисливця.

А ще полюють, добуваючи тигрові великі й страшні пазури, висушують їх, труть на порошок і. п'ють той порошок для хоробрості.

Індуси, китайці й інші східні народи глибоко вірять в чудодійну силу порошків з тигрячих пазурів і платять за них грубі гроші.

Як випити, вони кажуть, один тільки такий порошок, можна набити тигрів силу.

Одно кепсько: щоб мати цей порошок, треба, виходить, убити тигра, а щоб убити тигра, треба, виходить, мати порошок.

Ну, нічого: бувши від природи хоч і не дуже, сказать, хоробрими, але ж не зовсім, сказать, і лякливими, — обходитимемось на першій тигрячій охоті без порошків, бо, як довели останні досліди над порошками з тигрячих пазурів, — вплив їх на людський організм сильно закріпительний.

А від цього й хоробрість!

Ну що ж, коли нема, так нема!

Будемо, значить, кріпитись не порошками, а духом!

А в деяких випадках при полюванні тигра такі порошки, як ви самі побачите, можуть навіть пошкодити.

Способів охоти на тигра є кілька.

Є спосіб з диктом і з молотком, про який мені розповідав один із досвідчених охотників на тигрів.

Полягав він ось у чім.

Берете ви аркуш дикту, так, приблизно, з метр у квадраті, і невеличкий молоток.

їдете в джунглі між Брамапутрою й Гангом і. щоб привернути на себе увагу бенгальського тигра, на весь голос співаєте:

Та не жалько мені Та й ні на кого;

Тільки жалько мені На отця свого.

Тигр почує, і вже не ви його, а він вас почне полювати.

Тут уже ви будьте уважним і пильним, щоб не проґавити того моменту, коли тигр припаде до землі й, люто б'ючи себе хвостом по боках, приготується стрибнути і зробити з вас попередню перед антилопою закуску.

Як тільки він стрибоне, ви раптово повертайтесь до нього й наставляйте дикта.

Тигр ударить всіма чотирма лапами в дикт і страшними своїми пазурами проб'є його.

Отут ви теж гав не ловіть: зразу ж швидко-швидко-швидко бийте молотком по пазурах й загинайте їх, пристукуючи до дикту.

Попередня
-= 1 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!