Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Не священик, а зеленщик, право слово.

- Що я можу зробити, щоб він... наспів швидше? - Якщо він заїкнеться про золото, вона розправиться з ним, як розправилася з попереднім, і увінчає кришталевою короною восьмирічного праведника.

- У нас в державі кілька королів. Щоб віддати перевагу одному всім іншим, Велика Септа повинна бути впевнена. Триста років тому, коли Ейєгон Драконовластнии зійшов на берег під цим самим пагорбом, верховний септон замкнувся в Зоряній септі Староміста і молився сім днів і сім ночей, куштуючи лише хліб і воду. Вийшовши, він оголосив, що віра не стане опиратися Ейєгону і його сестрам, бо Стариця освітила перед ним вірний шлях. Якщо Староміст повстане проти них, той буде спалений, а Хайтауер, Цитадель і Зоряна септа обернуться в руїни. Побожний лорд Хайтауер, почувши пророцтво, не виступив на війну і відкрив перед Ейєгоном міські ворота. А його святість помазав Завойовника сімома елеями. Я, за його прикладом, повинен вдатися до посту і молитви.

- Це триватиме сім днів і ночей?

- Триватиме, скільки буде потрібно.

У Серсеї рука свербіла заїхати за його благочестивій рожі. Я тобі полегшу пост. Замкну в башті і їжі не велю приносити , поки боги не скажуть свого слова.

- Помилкові королі, про яких ви говорите, поклоняються своїм богам, - нагадала вона співрозмовнику. - Один король Томен захищає правдиву віру.

- Однак септи палять і грабують по всій країні, а зганьблені Мовчазні Сестри шлють безсловесні ридання небес. Ваша величність бачили кістки наших невинних мучеників?

- Бачила, - мимоволі зізналася вона. - Дайте Томену благословення, і він покладе край цим жахам.

- Яким чином, ваша величність? Приставить лицаря до кожного вбогого брата? Дасть нашим септам охорону проти вовків і левів?

Серсея зробила вигляд, ніби про левів нічого не чула.

- У нас війна, і його величності потрібен кожен солдат. - Вона не збиралася дробити сили Томена, щоб охороняти горобців і оберігати всохлі принади септ. Так половина з них, нехай молиться, щоб їх використали. - У ваших горобців є палиці та сокири - хай захищаються самі.

- Ваша величність, безперечно, пам'ятає, що це заборонено законами короля Мейєгора. Віра відмовилася від зброї за його указом.

- Тепер наш король Томен, а не Мейєгор. - Що їй за справу до указу, виданого Мейєгором Жорстоким триста років тому? Краще б він використовував священнослужителів у своїх цілях, ніж відбирати у них зброю. Вона вказала на вівтар Воїна, виліплений з червоного мармуру. - Що у нього в руках, ваша святосте?

- Меч.

- По вашому, він забув, як ним користуватися?

- Закони Мейєгора...

- Їх можна і скасувати, - кинула Серсея і замовкла, давши його горобецьству час наживку проковтнути.

Розчаруватися їй не довелося.

- Відродження Святого Воїнства... це було б відповіддю на наші трьохсотлітні молитви. Воїн знову підніме свій сяючий меч і очистить цю грішну землю від зла. Якщо б його величність дозволив нам відновити давні ордена Мечів і Зірок, всі віруючі Семи Королівств визнали б його своїм справжнім і повноправним володарем.

Серсея не видала, наскільки приємні їй ці мови.

- Ваша святісь говорили про прощення. В цей тяжкий час король Томен був би дуже вдячний, якби і Септа пробачила короні її борг. Він, здається, становить дев'ятсот тисяч золотом...

- Дев'ятсот тисяч шістсот сімдесят чотири дракона. Достатньо, аби досхочу нагодувати голодних і вибудувати заново тисячу септ.

- Що ж вам потрібно - золото або скасування запліснявілих Мейєгорових законів?

Верховний септон думав недовго.

- Воля ваша. Борг буде прощений, і король Томен отримає своє благословення. Мене проводять до нього Сини Воїна у всій славі своїй, горобці ж назвуться Чесними Бідняками, як у старовину, і стануть захищати знедолених.

Королева піднялася і разгладила сукню.

- Я приготую пергаменти, а його величність підпише їх і скріпить своєю королівською печаткою. - Якщо щось приваблює Томена в королівських обов'язках, так це ігри з печаткою.

- Нехай зберігають Семеро його величність. Довгих років його царювання. - Верховний септон молитовно склав руки і звів очі до неба. - Тремтіть, лиходії! Чуєш, лорд Станіс?

Серсея не стримала усмішки. Навіть її лорд батько не зробив справу так спритно. Одним ударом вона позбавила Королівську Гавань від горобцевої чуми, забезпечила Томену благословення і зменшила борг скарбниці мало не на мільйон золотих драконів. З радісним серцем вона дозволила верховному септону проводити її назад в Зал Лампад.

Леді Меррівезер, ніколи не чувша про Синів Воїна або Чесних Бідняках, тим не менш розділила її захоплення.

Попередня
-= 191 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!