Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Дочка... - Очі Брієни наповнилися сльозами. - Так, він заслужив її. Заслужив дочку, яка співала б йому, прикрашала його зал, народила йому онуків. Заслужив і сина, сильного, хороброго, який приніс би честь його будинку. Але Галладон потонув у вісім років, коли мені самій було чотири сестри ж, Алісанна і Аріанна, померли ще в колисці. Я єдина, кого боги йому залишили. Не син і донька - щось середнє. - Минуле хлинуло з Брієни, як чорна кров з рани, - невірні женихи, Рудий Роннет зі своєю трояндою, лорд Ренлі, що танцює з нею; її поставлена на кон невинність; її гіркі сльози в ніч, коли король одружився на Маргері Тірел; турнір у Гіркого Мосту; райдужний плащ, яким вона так пишалася; тінь в королівскому шатрі; Ренлі, вмираючий у неї на руках; Ріверран і леді Кейтлін; подорож вниз по Тризубу; поєдинок з Джеймі в лісі; Криваві Скоморохи, Джеймі, що кричить «сапфіри», Джеймі в харренхолській бані, занурений в гарячу воду; смак крові Варго Хоута, коли вона вкусила його за вухо; Джеймі, що стрибає у ведмежу яму; довгий шлях в Королівську Гавань, Санса Старк, клятва, дана Джеймі, і клятва, дана леді Кейтлін, Вірний Клятві, Синій Діл, Дівочий Ставок, Дік Пройдисвіт, Роздвоєний Кіготь, Тараторки, вбиті нею люди... - Я повинна знайти її, - завершила вона свою розповідь. - Багато інших, крім мене, шукають її, щоб продати королеві. Я повинна знайти її раніше їх. Я обіцяла Джеймі. Він назвав цей меч Вірним Клятві. Я повинна врятувати її або вмерти.

СЕРСЕЯ

- Тисяча кораблів?! - Каштанові кучері маленької королеви розтріпалися, щоки горіли, наче вона щойно залишила чиїсь обійми. - Ми повинні відповісти на це нищівним ударом, ваша величність! - Її голос дзвінко відбившись від крокв, наповнив весь простір тронного залу.

Серсея, що сиділа на своєму червоному з золотом високому місці нижче Залізного Трону, відчула скрутність в горлі. «Ми повинні», сказала дівчина. Сміє мені вказувати. Ох , як хочеться влаштувати цій Тірел ляпаса. Їй би в ноги мені впасти і благати про допомогу , а вона вчить свою королеву , що вона повинна робити.

- Тисяча кораблів? - відсапуючись, повторив сір Харіс Свіфт. - Бути не може. Ні у одного лорда немає тисячі кораблів.

- Хтось так перелякався, що помножив їх на два, - погодився Ортон Меррівезер. - Або ж прапороносці лорда Тірела навмисно роздмухують чисельність ворожих сил, щоб ми не вважали їх трусами.

При світлі смолоскипів на задній стіні довга зубчаста тінь Залізного Трону падала до самих дверей. Дальній кінець залу тонув у темряві, і Серсеї здавалося, що навколо неї теж змикається тьма. Вороги всюди, а від друзів ніякого пуття. Варто лише подивитися на її радників. Бадьорий вигляд тільки у лорда Квиберна і Ауріна Уотерса - інших, розгублених і пом'ятих, підняли з ліжок посильні Маргері. За вікнами темна, тиха ніч. Замок і місто сплять, Борос Блаунт і Меррин Трант дрімають стоячи, навіть Осмунд Кеттлблек позіхає. А от нашому Лицареві Квітів не до сну - стирчить поруч зі своєю сестрицею, як бліда тінь, з довгим мечем на стегні.

- Навіть розділивши тисячу на два, ми отримаємо п'ятсот, мілорд, - зауважив Уотерс Ортону Меррівезеру. - Тільки у Бору досить сил, щоб воювати з таким великим флотом.

- А що ж ваші нові кораблі? - запитав сір Харіс. - Човни Залізних Людей проти них вже вірно не встоять? «Молот короля Роберта» - самий потужний бойовий корабель у всьому Вестеросі.

- Був самим потужним, - поправив Уотерс. - «Прекрасна Серсея», будучи добудованою, не поступиться йому, а «Лорд Тайвін» буде вдвічі більше їх обох. Але з нового поповнення оснащена тільки половина, і жодна команда не набрана повністю. І навіть при повній готовності ми б сильно програвали ворогові. Човен в порівнянні з нашими галеями невеликий, це правда, але в Залізних Людей є не тільки човни. «Великий кракен» лорда Бейлона і кораблі Залізного Флоту будувалися для бою, а не для набігів. У швидкості і силі вони не поступляться нашим дрібним галеям, а люди і капітани на них, як правило, краще наших. Залізні Люди проводять у морі все своє життя.

Роберту варто було покінчити з островами раз і назавжди після повстання Бейлона Грейджоя, думала Серсея. Так, він розбив їх флот, спалив міста і зруйнував замки, але після дозволив їм знову піднятися з колін. Треба було скласти ще один острів з їх черепів. Її батько вчинив би саме так, але Роберту ніколи не вистачало духу зробити те, що необхідно для збереження світу в країні.

- Залізні Люди не наважувалися нападати на Простір з часів правління Дагона Грейджоя, - сказала вона. - Чому ж тепер вони раптом так осміліли?

- У них тепер новий король. - Квиберн встав, ховаючи руки в рукавах мантії. - Брат лорда Бейлона на прізвисько Вороняче Око.

Попередня
-= 214 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!