Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Десь біля струмка, - збрехав Джеймі. - Коли війна скінчиться, я відшукаю його й відправлю додому. - Чим чим, а кістками в такий час розжитися неважко.

- Вже ця війна... - Сір Еммон відкашлявся, подвигав вгору вниз кадиком. - Ти, мабуть, вже бачив облогові машини - вежі, требушети, тарани. Мені це не до душі, Джеймі. Давен хоче зламати мої ворота, пробити мої стіни. Говорить навіть про те, щоб підпалити мій замок. - Він дістав із рукава згорнутий в трубку пергамен і сунув Джеймі під ніс. - Ось указ, підписаний королем Томеном, і печатка прикладена з левом і оленем. Я законний лорд Ріверрана і не бажаю, щоб він перетворився в палаючі руїни.

- Прибери ти свою цидулку, - гаркнула на нього дружина. - Поки Чорна Риба сидить у Ріверрані, вона тільки на підтирку годиться. - Леді Дженна провела в будинку Фреїв п'ятдесят років, але від Ланістерів в ній збереглося чимало. - Джеймі добуде тобі цей замок.

- Зрозуміло. Ви побачите, що ваш лорд батько недарма вірив у мене, сір Джеймі. З моїми новими васалами я маю намір бути твердим, але справедливим. Блеквуд, Бракен, Ясон Маллистер, Венси і Пайпер - всі вони незабаром переконаються, що знайшли правосудного сюзерена Еммона Фрея. І мій батько теж. Він лорд переправи, я - лорд Ріверрана. Син зобов'язаний коритися батькові, але борг прапороносця - коритися своєму сюзерену.

Праведні Боги.

- Ви не його сюзерен, сір. Прочитайте уважно ваш пергамент. Вам наданий Ріверран з його землями й доходами, але не більше. Верховний лорд Тризуба - Петір Бейліш, і Ріверран теж йому підпорядковується.

Сіру Еммону це не сподобалося.

- Харенхол - руїна, проклята і населена примарами. І який з їхнього Бейліша лорд? Його походження...

- Якщо жалувана грамота вас не влаштовує, їдьте в Королівську Гавань і обговоріть це з моєї найдорожчої сестрою. - Джеймі не сумнівався, що Серсея з'їсть Еммона з потрохами і пустить його кістки на зубочистки. Якщо, звичайно, захоче відволіктися від любовних праць з Осмундом Кеттлблеком.

- Немає потреби турбувати її величність такою дурницею, - пирхнула леді Дженна. - Не хочеш вийти подихати повітрям, Ем?

- Повітрям?

- Або відлити, скажімо. Нам з племінником треба поговорити про сімейних справах.

- Так, звичайно, - почервонів сір Еммон. - Вечір теплий... Я почекаю вас, міледі. Сір... - Новий лорд згорнув свою грамоту, вклонився Джеймі і вийшов.

Важко було не відчувати презирства до Еммона Фрея. Він з'явився в Скелю Кастерлі на чотирнадцятому році, щоб одружитися на левиці вдвічі молодше себе. Тіріон казав, що Тайвін на весілля подарував Еммону нетравлення шлунка. Дженна теж сприяла цьому. Джеймі не раз бачив, як на бенкетах сір Еммон похмуро копирсався у своїй тарілці, а його дружина тим часом вільно жартувала з тим чи іншим домашнім лицарем, що сиділи від неї ліворуч, і їх розмова чергувалася з гуркотом сміху. Втім, вона народила Фрею чотирьох синів. Ніхто в Скелі Кастерлі не смів сумніватися, що всі вони від нього, а сір Еммон і поготів не смів.

- Мій лорд і пан, - закотила очі його дружина леді, як тільки він вийшов. - Про що тільки твій батько думав, віддаючи йому Ріверран?

- Про ваших синів, вважаю.

- Я теж про них думаю. З Еммі лорд нікудишній. Тай, можливо, буде краще, якщо йому вистачить розуму вчитися у мене, а не у батька. - Леді Дженна оглянула намет. - Є у тебе вино?

Джеймі знайшов штоф і налив їй, орудуючи лівою рукою.

- Навіщо ви тут, міледі? Залишалися б у Скелі, поки не закінчаться бойові дії.

- Як тільки Ем почув, що він тепер лорд, він тут же помчав пред'являти права на свої володіння. - Леді Дженна випила і витерла рот рукавом. - Краще б твій батько віддав нам Даррі. Клеос, як ти пам'ятаєш, був одружений на одній з дочок орача. Тепер безутішна вдова біситься від того, що її сини не дістали землі її лорда батька. Ами відкрий ворота Даррі тільки по матері. Моя невістка Джейна їй доводиться тіткою, а леді Марийє рідною сестрою.

- Молодшою сестрою, - нагадав їй Джеймі, - а Тай стане спадкоємцем Ріверрана. Це трофей побільше Даррі.

- Трофей з підступом. З чоловіків будинку Даррі не залишилося в живих нікого на відміну від дому Таллі. Ріман, цей тупиця, кожен день накидає петлю на шию Едмара, але вішати його і не думає. А у Рослин Фрей в животі росте рибка. Мої онуки не будуть відчувати себе впевнено в Ріверрані, поки хтось із спадкоємців Таллі живий.

Джеймі розумів, що вона права.

- Якщо у Рослин народиться дівчинка...

- Її можна буде видати за Тая за згодою старого лорда Уолдера. Так, я теж про це думала. Але не менш імовірно, що буде хлопчик, і його відросточок кине тінь на все наше майбутнє. Та й сір Бринден, якщо переживе облогу, може пред'явити на Ріверран права від свого імені або від імені юного Роберта Аррена.

Попередня
-= 226 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!