Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Крихітку Роберта Джеймі пам'ятав по Королівській Гавані - у чотири роки той все ще смоктав материнські груди.

- Аррен не доживе до того, щоб дати потомство. І навіщо лорду Орлиного Гнізда Ріверран?

- Навіщо людині, у якого є горщик золота, потрібен ще один? Людям притаманна жадібність. Треба було Тайвіну віддати Ріверран Кивану, а Даррі - нам. Я б сказала йому про це, якби він зважився запитати мене, але коли твій батько слухав когось, крім Кивана? - Леді Дженна тяжко зітхнула. Зауваж, я не дорікаю Кивана за те, що для рідного сина він вибрав більш безпечний замок. Я дуже добре його знаю.

- Бажання Кивана і бажання Ланселя, схоже, розходяться. - Джеймі розповів тітці про рішення Ланселя відректися про лордства, дружини і земель, щоб стати воїном святої віри. - Якщо ви все ще хочете отримати Даррі, напишіть Серсеї і викладіть ваші резони.

- Ні, ця конячка вже пішла з двору, - відмахнулася чашею леді Дженна. - Ем забрав у свою дурну голову, що буде правити річковими землями. А Лансель... думаю, ми повинні були передбачити це заздалегідь. Зрештою, життя, присвячене вірі, не так вже відрізняється від того, що присвячена королю. Але Киван, боюся, буде в люті. Як Тайвін, коли тобі заманулося надіти біле. У Кивана принаймні залишився ще спадкоємець, Мартін. Можна одружити його на Ами відкрий ворота замість Ланселя. Нехай допоможуть нам Семеро. До речі, про Сімох - з чого раптом Серсея дозволила Септі знову озброїтися?

- Упевнений, що причини у неї були, - знизав плечима Джеймі.

- Причини? - Леді Дженна видала непристойний звук. - Добре, якщо вони будуть вагомими. Мечі і Зірки навіть Таргарієнам не давали спокою. Сам Завойовник намагався не налаштовувати їх проти себе. А коли Ейєгон помер і лорди підняли повстання проти його синів, обидва ордени брали в ньому найактивнішу участь. Їх підтримували найбільш благочестиві лорди і багато простолюдини. Мейєгору коштувало великої праці розправитися з ними. Він платив золотого дракона за голову кожного нерозкаянного Сина Воїна і срібного оленя за голову Чесного Бідняка, наскільки я пам'ятаю уроки історії. Їх вбивали тисячами, а тисячі залишилися продовжували сіяти смуту. Це тривало, поки Залізний Трон не убив Мейєгора - тоді Джейєхерис оголосив помилування всім, хто складе зброю.

- Я з історії мало що пам'ятаю, - зізнався Джеймі.

- Як твоя сестра. - Леді Дженна знову приклалася до чаші. - Це правда, що Тайвін посміхався на смертному ложі?

- Він гнив, ось губи у нього і роз'їхалися.

- Тільки те? - Дженну як ніби це засмутило. - Кажуть, що Тайвін не знав, що таке посмішка, але це не так. Він посміхався, коли одружився з твоєю матірю і коли Ейєрис зробив його правицею. Посміхався, коли замок Тарбеків звалився на голову цієї підступної суки леді Еллін, - так принаймні запевняв мене Тіг. І коли ти народився, Джеймі, - це я бачила своїми очима. Ти і Серсея, рожевенькі, без жодного недоліку, точно дві горошинки з одного стручка... лише з однією невеликою різницею. Ну і легкі у тебе були!

- Почуй наш рев, - усміхнувся Джеймі. - Розкажіть ще, що батько любив посміятися.

- Ні. Сміху Тайвін не довіряв. Занадто багато на його пам'яті сміялися над твоїм дідом. Ця комедія, іменована облогою, його б вже точно не потішила, - спохмурніла леді Дженна. - Як ти маєш намір закінчити її тепер, коли прибув на місце?

- Я викликав Чорну Рибу на переговори.

- Нічого в тебе не вийде.

- Запропоную йому здатися на хороших умовах.

- Умови передбачають довіру. Фреї перебили гостей під власним дахом, а ти... не хочу тебе образити, мій милий, але ти все таки вбив короля, якого присягнув захищати.

- І Чорну Рибу вб'ю, якщо він не здасться. - Джеймі сказав це різкіше, ніж мав намір, але зараз він менше всього хотів, щоб йому тикали в ніс Ейєриса Таргарієна.

- Чим це язиком? - презирливо мовила тітка. - Я, звичайно, огрядна стара, але мізки в голові у мене є. Є вони і у Чорної Риби. Порожніми погрозами його не проймеш.

- А ви б порадили?

Вона підняла свої пишні плечі.

- Ем хоче відрубати Едмара голову - і можливо, що вряди-годи він правий. Сір Рімана зі своєю шибеницею зробив з нас посміховисько. Треба показати сіру Бриндену, що твої погрози не порожній звук.

- Смерть Едмара може зробити Бриндена ще більш непоступливим.

- Чого чого, а впертості Чорній Рибі завжди було не позичати. Хостер Таллі сказав би тобі те ж саме. Втім, я ніколи не брала на себе сміливість учити тебе, як вести війну. Я своє місце знаю на відміну від твоєї сестри. Чи Правда, що вона спалила Червоний Замок?

- Тільки Вежу Правиці.

Попередня
-= 227 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!