Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Марно міледі так впевнена в цьому. Вона сама все одно що мул. Скоріше кине нас всіх здихати з голоду, ніж ризикне своїми скотами. - Він сказав це з посмішкою - він завжди посміхався, коли мова заходила про Мію Стоун. Мія набагато молодше сіра Лотора, але Петір, влаштовуючи шлюб лорда Корбрея з купецькою дочкою, сказав Алейні, що молодим дівчатам найкраще живеться з літніми чоловіками. «Невинність і досвід створюють ідеальний союз», - сказав він.

Хотілося б знати, що думає Мія щодо сіра Лотора. Зі своїм розплющеним носом, квадратною щелепою і сивим шерстистими волоссям він далеко не красень, але і не виродок. Звичайне обличчя, але при цьому чесне. І походження він найнижчого, хоча і висвячений в лицарі. Якось вночі він розповів Алейні, що припадає на кшталт Брюнам з Бурої Лощини - це старий лицарський рід з мису Роздвоєний Кіготь. «Я прийшов до них після смерті батька, - говорив сір Лотор, - але вони від мене відцурались і сказали, що не їх кров». Про те, що було з ним після, він не хотів говорити - сказав тільки, що військова наука дісталася йому важко. Він сильна людина і в тверезому вигляді спокійний. Петір довіряє йому, наскільки взагалі здатний довіряти кому б то не було. Для незаконнонародженої дівчани на кшталт Мії Стоун Брюн - непогана партія. Якщо батько визнав її, все було б по іншому, але він цього так і не зробив, і Медді каже, що Мія вже не дівчина.

Морд клацнув батогом, і пара волів рушила по колу, обертаючи лебідку. Ланцюг, розмотуючись, заскреготів по каменю, люлька поповзла вниз. Бідні воли. Перед відходом Морд їх заріже і кине тут на корм соколам. Те, що залишиться від них після зимівлі, зажарять для весняного бенкету. Тільки б м'ясо не псувалося. Стара Гретчель говорить, що хороший запас мороженого м'яса - до багатого літа.

- Треба вам знати, міледі, що Мія піднялася сюди не одна, - сказав сір Лотор. - З нею леді Міранда.

- Ось як. - Навіщо вона піднімалася? Адже їй відразу ж доведеться спускатися назад. Міранда Ройс - дочка лорда Нестора. В той єдиний раз, коли Санса зупинялася у Воротах Місяця, прямуючи в Гніздо з тіткою Лізою і лордом Петіром, Міранди не було вдома, але Алейна багато чула про неї від служниць і стражників. Мати леді Міранди давно померла, і дівчина сама вела господарство в батьківскому замку - при ній там, якщо вірити чуткам, куди веселіше. «Рано чи пізно ти зустрінешся з Мірандою Ройс, - застерігав Алейну прийомний батько. - Коли це станеться, будь обережна. Їй подобається грати роль веселої білявки, але насправді вона набагато проникливіше лорда Нестора. Стеж за своєю мовою».

Алейна приготувалася бути обережною, але не знала, що це так скоро почнеться.

- Роберт буде радий. - Вона знала, що Міранда йому подобається. - Прошу вибачити мене, сір, мені потрібно закінчувати збори.

В останній раз вона піднялася в свою кімнату. Віконниці зачинені наглухо, меблі вкриті чохлами. Деякі речі вже забрали, інші сховали на зиму. Всі шовки леді Лізи доведеться залишити тут. І тонке полотно, і ніжний оксамит, і багаті вишивки, і мирійські мережива. Внизу Алейна повинна одягатися скромно, як пристало її походженню. Що ж, робити нічого. Кращі сукні вона не сміла надягати навіть тут.

Гретчель зняла з ліжка білизну, приготувала верхній одяг. Алейна, яка вже вдягла під спідниці дві пари панталон і вовняні панчохи, одягалася в теплу кофту і плащ на хутрі, застебнувши його фініфтевим пересмішником, подарунком Петіра. Додавши до цього шарф і шкіряні, підбиті хутром рукавички під пару дорожніх чобіт, вона відчула себе незграбною, як ведмежа. Нічого, у дорозі вона тільки порадіє своєму теплому вбранню. Алейна окинула кімнату прощальним поглядом. Тут їй нічого не загрожувало, а от унизу...

Повернувшись в кімнату з к лебідкою, вона побачила там повну нетерпіння Мію Стоун. Яка піднялася в люльці - подивитися, чому подорожні так затрималися. Худорлява жилава Мія здавалася міцною, як стара шкіра, яку носила під своєю сріблястою кольчугою. Волосся чорне, як вороняче крило, коротке і кудлате - вже не кинджалом вона їх підрізає? Найкрасивіше в ній - очі, великі й сині. Вона була б досить непогана, якби одягалася по дівочому. Подобається вона сіру Лотору ось так, в залізі і шкірі, або він уявляє її одягненою в шовк і мереживо? Мія каже, що батьком її був гірський козел, а матір'ю сова, але Мадді розповіла Алейні, як було насправді. Це правда, можна не сумніватися. У Мії його очі і волосся - такі ж, як у нього і у Ренлі.

- Де ж він? - запитала Мія.

- Його милість приймає ванну і одягається.

- Краще йому поквапитися. Відчуваєте, як підморажує? Потрібно піти з Небесного до заходу.

Попередня
-= 278 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!