Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

- Як же інакше довести, що ви невинні? - Серсея підбадьорливо зціпила її руку. - Але ви маєте право вирішити, як буде проходити цей суд. Ви королева, і лицарі Королівської Гвардії дали обітницю захищати вас.

Маргері зрозуміла її відразу.

- Випробування поєдинком? Але Лорас поранений, інакше б він...

- У нього є шестеро братів.

Маргері, пильно дивлячись на свекруху, прибрала руку.

- Ви жартуєте? Борос боязкий, Меррин старий і повільний, ваш брат - каліка, ще двоє поїхали в Дорн, а Осмунд - Кеттлблек. У Лораса не шість братів, а всього двоє. Якщо справа дійде до випробування поєдинком, я хочу в захисники Гарлана.

- Сір Гарлан не складається у Королівській Гвардії. Коли мова заходить про честь королеви, закон і звичаї вимагають, щоб її захищав один з семи тих лицарів, хто присягнув королю. Боюся, на іншого верховний септон не погодиться. - Я вже подбаю про це , додала про себе Серсея.

Маргері помовчала. В її примружених очах зачаїлася підозра.

- Стало бути, або Блаунт, або Трант. Цього ви й хотіли, чи не так? Осні Кеттлблек будь-якого з них на шматки порубає.

Сьоме пекло. Серсея прийняла ображений вигляд.

- Ви невірно мене розумієте, дочка моя. Все, чого я хочу...

- ...це володіти своїм сином безроздільно. Ви зненавиділи б його дружину, ким би вона не була. Хвала богам, я не ваша дочка. Залиште мене.

- Не будьте дурепою. Я прийшла, щоб вам допомогти.

- Допомогти мені влягтися в могилу. Прошу вас, відійдіть. Або мені тюремників покликати, щоб вони вивели тебе силою, інтриганка, проклята сука?

Серсея, підібравши спідниці, з гідністю мовила:

- Я прощаю вам ці слова, розуміючи, як ви перелякані. - Тут, як і при дворі, ніколи не можна знати, хто тебе слухає. - На вашому місці я б теж боялася. Піцель зізнався, що постачав вас місячним чаєм, а ваш Лазурний Бард... на вашому місці, міледі, я б благала Стару про мудрість, а Матір - про милосердя. Боюся, вам скоро знадобиться і те, і інше.

Вниз королеву проводжали чотири зморщені септи, одна дряхліше іншого. Зійшовши з вежі, вони почали спускатися ще нижче, у саме серце пагорба Вісеньї . Сходи привели їх у глибоке підземелля, довгий, освітлений смолоскипами коридор.

Верховний септон чекав Серсею в маленькій семикутній кімнаті з голими кам'яними стінами, грубо сколоченним столом, трьома стільцями і молитовною лавкою. Вирізані на стінах лики Сімох здалися Серсеї потворними, але в них відчувалася сила, а очі з онікса, малахіту і жовтого місячного каменю робили їх живими.

- Отже, ви поговорили з королевою, - сказав верховний септон.

- Так, - підтвердила вона, придушивши бажання додати: «Королева тут я».

- Всі люди грішні, навіть королі з королевами. Я сам грішив і отримував відпущення. Але без сповіді гріхи не можуть бути прощені, а королева не бажає покаятися.

- Може, її совість чиста.

- Ні. Наші сестри оглянули її і знайшли, що її невинність порушена. Вона пила місячний чай, щоб вбити у зародку плоди своєї розпусти. Помазаний лицар поклявся на своєму мечі, що мав статеві зносини з нею і з двома з її кузин. Він сказав, що інші чоловіки теж грішили з нею, і назвав багато імен, як простих, так і великих.

- Мої золоті плащі уклали їх у темниці, але допитаний поки тільки один, співак по імені Лазурний Бард. Його свідчення вселяють тривогу, проте я молюся, щоб на суді невинність моєї невістки все-таки підтвердилася. - Серсея завагалася. - Томен так любить свою маленьку королеву, ваша святосте... я боюся, що він і його лорди не зможуть її справедливо розсудити. Може, свята віра візьме це на себе?

Верховний септон склав будиночком свої тонкі пальці.

- Я сам думав про це, ваша величність. Мейєгор Жорстокий Колись роззброїв нас, а Джейєхерис Умиротворитель відняв у нас терези правосуддя. Однак кому ж і судити королеву, як не Сімом і земним їх служителям? Ми зберемо священний трибунал із сімох суддів, де троє - діва, матір і стара - будуть представляти жіночу стать. Кому краще їх відомо укладене в жінці зло?

- Абсолютно з вами згодна. Маргері, зрозуміло, має право вимагати, щоб її вина або невинність була доведена випробуванням. Якщо так, то її захисником повинен бути один з сімох лицарів Томена.

- Лицарі Королівської Гвардії виступали захисниками осіб королівського дому з часів Ейєгона Завойовника. Корона і віра в цьому єдині.

Серсея закрила обличчя руками, немов у нападі горя. Коли вона забрала їх, у куточку її ока блищала сльоза.

- Це воістину смутні часи, але я рада, що ми з вами багато в чому прийшли до згоди. Томен був би вам вдячний, я знаю. Діючи спільно, ми дізнаємося всю правду.

Попередня
-= 295 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!