Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Бенкет Стерв'ятників

Носилки повільно рушили вниз з пагорба Ейєгона. Попереду їхали двоє гвардійців - у білому, на білих конях. Промоклі білі плащі важко звисали з їх плечей. Позаду йшла півсотня гвардійців Ланістерів в багрянці і золоті.

Томен у щілинку дивився на порожні вулиці.

- Я думав, буде багато народу. Коли помер батько, всі городяни вийшли на вулиці і витріщалися на нас.

- Дощ їх розігнав по домівках. - В Королівській Гавані лорда Тайвіна ніколи не любили, та він і не намагався завоювати любов - чию б то не було. «Любов'ю ситий не будеш, і коня на неї не купиш, і будинок вона не зігріє в холодну ніч», - сказав він при ній Джеймі, коли вони з братом були не старше Томена.

У прекрасній мармуровій септі на вершині пагорба Висеньї стояла жалюгідна купка скорботних - їх було менше, ніж золотих плащів, збудованих сіром Аддамом Марбрандом по той бік площі. Нічого, підійдуть ще, сказала собі Серсея, виходячи з нош з допомогою сіра Меррина Транта. На ранкову службу допущені тільки знатні лорди і їх васали - днем відбудеться ще одна, для простих городян, а ввечері помолитися зможуть всі, хто забажає. Їй теж доведеться бути присутньою, щоб народ бачив її скорботу. Натовп повинен отримати своє видовище. Ніби у неї і без того мало справ. Треба призначати людей на вакантні посади, вести війну, управляти державою. Батько зрозумів би її.

Верховний септон зустрічав їх на верху сходів. Старий дідуган із рідкою сивою борідкою так зігнувся під вагою шитих золотом різ, що його очі припали врівень з грудьми королеви, але повітряна корона з кристалів і золотих ниток додавала йому добрих півтора фута.

Цю корону дав йому лорд Тайвін замість втраченої - та загубилася, коли чернь вбила колишнього верховного септона. Жирного дурня витягли з нош і розірвали на частини в той самий день, коли Мірцелла відпливла в Дорн. Він був великий ненажера і легко піддавався на умовляння. Цей... Серсея раптом згадала, що він ставленик Тіріона, і їй стало не по собі.

Плямиста рука старця на зразок курячої лапи стирчала з рукава, розшитого золотом і кристалами. Серсея, приклонивши коліна на мокрому мармурі, поцілувала її і подала Томену знак зробити те ж саме. Що він про мене знає? Багато розповів йому карлик! Верховний септон посміхався їй, супроводжуючи в септу... але як знати, що ховається за цією посмішкою таємне знання або запалі губи старого кривляться просто так, за звичкою?

Вона вела Томена за руку до Лампад, під кольоровими кришталевими сферами. Трант і Кеттлблек йшли з боків, капаючи на підлогу водою з мокрих плащів. Верховний септон шкандибав, спираючись на палицю з чардерева, увінчану кришталевою кулею. Семеро Праведних, що супроводжували його, мерехтіли срібною парчею. Томен під соболиною мантією був одягнений у золоту парчу, королева - в старе плаття з чорного оксамиту з горностаєвою обробкою. Нове шити не було часу, а те, що вона носила по Джофрі або в чому ховала Роберта, Серсея надіти не могла.

Зате вже за Тіріона їй носити траур не доведеться. З такої нагоди вона вбереться в золото і багряний шовк, а волосся прикрасить рубінами. Вона оголосила, що зробить лордом чоловіка, який принесе їй голову карлика, якого б низького походження він не був. Ворони рознесуть цю обіцянку по всіх Семи Королівствах, а незабаром звістка перекинеться через Вузьке море в Дев'ять Вільних Міст і землі, що лежать ще далі. Добіжи Біс хоч до краю світу, від неї йому не втекти.

Король з королевою пройшли внутрішнє святилище і рушили по одному з семи широких проходів, перетинавшихся під куполом. Знатні персони праворуч і ліворуч опускалися на коліна. Тут присутні багато прапороносців її батька і лицарі, що билися поруч з лордом Тайвіном у півсотні битв. Їх вигляд надав Серсеї впевненості. У неї є друзі.

Під величним куполом із скла, кришталю і золота спочивав на ступінчастому мармуровому помості лорд Тайвін Ланістер. В головах у нього ніс варту Джеймі, охопивши єдиною рукою руків'я довгого золотого меча, чиє вістря впиралося в підлогу. Плащ з капюшоном білий, як свіжий сніг, луската кольчуга - з перламутру з золотом. Лорд Тайвін волів би, щоб він одягнувся в багряно золотий наряд Ланістерів. Він завжди гнівався, бачачи Джеймі в білому. До того ж брат знову почав відпускати бороду, і відросша щетина надає йому грубий, неохайний вигляд. Міг почекати хоча б, поки кістки батька не знайдуть спокій під Кручею.

Серсея і Томен, зійшовши пологим сходами, схилили коліна. В очах хлопчика стояли сльози.

- Плач потихеньку, - наказала йому мати. - Ти король, а не плаксива дитина. Твої лорди на тебе дивляться. - Томен змахнув сльози рукою. Очі у нього материнські, смарагдово зелені, великі й ясні, як у Джеймі в тому ж віці. Яким він був красенем, її брат... але і розлюченим теж, справжнім левеням, зовсім як Джофрі. Серсея обняла Томена за плечі, поцілувала його золоті локони. Вона потрібна йому, щоб навчити його правити і вберегти його від ворогів. Деякі з них стоять навколо в цей самий час, прикидаючись друзями.

Попередня
-= 45 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!