Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Борва мечів

Аби якось умістити за столом решту панства, довелося зсунути крісла щільніше. У них всілися: князь Мейс Тирел, важкуватий поставою, кремезний чоловік із кучерявим брунатним волоссям та бородою, як лопата, вже добре присоленою білим; Пакстер Рожвин, господар на Вертограді, згорблений та худий, з вінчиком яскраво-рудих кущиків волосся навколо лисої голови; Матіс Рябин, князь на Золотогаї, чисто голений, тілистий і спітнілий; верховний септон, висхлий миршавий старець із кількома сивими пасмами на підборідді.

«Забагато чужих облич» — подумав Тиріон, — «забагато нових гравців. Поки я гнив на перині, вони тут узялися до нової гри, а мені й правил ніхто не розказав.»

Певно ж, панство поставилося до нього чемно, хоча він ясно бачив, як незатишно їм усім його споглядати.

— Отой ваш ланцюг… вельми хитро придумано! — бадьоро промовив Мейс Тирел.

Пакстер Рожвин закивав і додав, теж доволі привітно:

— О так-так, дуже хитро, ясновельможний князь вирійський каже від усіх нас.

«Міщанам краще розкажіть» — гірко подумав Тиріон. — «І семиклятим співцям, які горлають на кожному розі про Ренліного привида, що власноруч побив усіх ворогів.»

Дядько Кеван повівся з ним найтепліше — поцілував у щоку і проказав:

— Лансель розповів мені про твою мужність, Тиріоне. І дуже хвалив твої звитяги.

«Хай хвалить, бо я теж можу чимало про нього розповісти.» Втім, Тиріон силувано посміхнувся і відказав:

— Мій добрий братик надто ласкавий до мене. Сподіваюся, його рана зцілюється?

Пан Кеван спохмурнів.

— Одного дня він, здається, вже одужує, а наступного… ой, лишенько. Твоя сестра часто навідується підтримати його дух і помолитися.

«Про що помолитися? Щоб він видужав чи помер?»

Серсея безсоромно скористалася їхнім братом у перших, як тільки схотіла: і у ліжку, і поза ним. Тепер вона, певно, сподівалася, що Лансель понесе їхню маленьку таємничку до могили, бо ж батько вже прибув до міста, і в Ланселі вона більше не мала потреби. «Але чи наважиться вона вбити його сама?» Дивлячись на неї того дня, жодна людина не запідозрила б Тиріонову сестру в холодній безжальності. Серсея сяяла чарівністю, загравала з князем Тирелом, балакаючи про весілля Джофрі, хвалила перед князем Рожвином хоробрість його синів-близнюків, задобрювала насупленого князя Рябина жартами і посмішками, муркотіла щось побожне до верховного септона.

— То почнемо зі справ весільних? — спитала вона князя Тайвина, коли той всівся.

— Ні, — відповів їхній батько, — зі справ війни. Варисе!

Євнух розплився у шовковій посмішці.

— Я маю для вас, панове, надзвичайно солодкі новини. Учора на світанку наш відважний князь Рандил зненацька застукав Робета Гловера коло Сутіндолу і притиснув його до моря. Були великі втрати з обох боків, але вірне престолу вояцтво зрештою перемогло. Кажуть, що пана Гелмана Толгарта вбито, а з ним іще тисячу людей. Робет Гловер веде вцілілих назад до Гаренголу в кривавому безладі, та навіть не підозрює, що дорогою його скоро перестріне звитяжний пан Грегор зі своїми хоробрими достойниками.

— Хвалити богів! — вигукнув Пакстер Рожвин. — Велика перемога короля Джофрі!

«До чого тут Джофрі? Кого і де він переміг?» — подумав Тиріон.

— І без сумніву, жахлива поразка Півночі, — зазначив Мізинець, — але ж Робба Старка там навіть поруч не було. Молодий Вовк і досі лишається непереможеним у полі.

— Що ми знаємо про задуми та пересування Старка? — спитав Матіс Рябин без зайвих балачок, за своєю давньою звичкою.

— Він утік назад до Водоплину зі здобиччю і покинув замки, які захопив був на заході, — повідомив князь Тайвин. — Наш брат у перших, пан Давен, збирає рештки війська свого покійного батька при Ланіспорті. Коли воно буде готове, він з’єднається з паном Форлеєм Престером при Золотому Зубі. Щойно малий Старк рушить на північ, пан Форлей та пан Давен приступлять до Водоплину.

— Ви певні, що князь Старк рушить на північ? — спитав князь Рябин. — Адже у Калин-Копі сидять залізняки!

Слово узяв Мейс Тирел.

— Чи буває щось недолугіше, ніж король без королівства? Певно ж, малий муситиме піти з річкового краю, знову з’єднатися з Рузом Болтоном і кинутися усією силою на Калин-Коп. Я б учинив саме так.

Тиріон поспіхом прикусив язика, щоб чогось не ляпнути. Робб Старк здобув більше перемог за один рік, ніж князь Вирію за двадцять. Славу Тирела як воєводи живила аж одна непевна перемога над Робертом Баратеоном при Ясенброді, де передовий полк князя Тарлі зробив усю справу, коли головне військо ще й не підійшло. Облога Штормоламу, де Мейс Тирел справді очолював військо, тривала рік без жодного зиску, а після битви на Тризубі князь Вирію покірно схилив прапори перед Едардом Старком.

Попередня
-= 117 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

Макс 28.11.2018

Просто дякую вам за цей переклад. Чарівний стиль, і наче вже давно знайомі події, але в
такій версії надзвичайно приємно прочитати ще раз.


Додати коментар