Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Дорога, з якої нема вороття

Перший труп лежав біля самого входу в печеру, побитий, втиснутий між мішки з вівсом і купу хмизу. Коридор роздвоювався, зразу за роздвоєнням лежали ще два - один майже повністю позбавлений голови ударом - мачуги або обуха, другий вкритий засохлою кров’ю з багатьох ран. Усі були людьми.

Вісенна зняла пов’язку з голови. З діадеми випромінював блиск, ясніший за світло смолоскипа, освітлюючи всередині темну яму. Коридор вів у більшу печеру. Корін тихенько свиснув крізь зуби.

Під стінами стояли скрині, мішки, бочки, звалена купами кінська упряж, вовна, зброя, різне причандалля. Кілька скринь стояли розбиті і пусті. Інші були повні. Минаючи це все, Корін бачив матово-зелені грудки яшми, темні уламки ядеїту, агати, опали, хризопрази та інші камені, яких він не знав. На кам’яній долівці, яка світилась де-не-де порозкиданими іскорками золотих, срібних та мідних монет, лежали в безладді оберемки шкур - бобрів, лисиць, рисів, росомах.

Вісенна, не затримуючись і на хвилину, рушила до печери, розташованої далі, значно меншої, темнішої. Корін попрямував за нею, з сумом оглядаючись на скрині.

- Я тут, - мовила темна, невиразна постать, що лежала долі на купі ганчір’я і шкур.

Вони наблизились. Зв’язаний чоловік був куций, лисий, огрядний. Величезний синець покривав йому половину обличчя.

Вісенна торкнула діадему, халцедон на мить зблиснув яснішим світлом.

- Це зайве, - проказав зв’язаний. - Я знаю тебе. Але забув, як тебе називали. Знаю, що в тебе на чолі. То зайве, кажу. Вони напали на мене під час сну, забрали мій перстень, знищили чарівну паличку. Я безсилий.

- Фрегенале, - мовила Вісенна, - ти змінився.

- Вісенна, - пробурмотів товстун, - я пригадав. Не сподівався я, що пришлють тебе. Я думав, що це буде чоловік, тому й послав Маніссу. З чоловіком моя Манісса дала б собі раду.

- А от і не дала собі ради, - похвалився Корін, роззираючись навкруги, - хоча треба віддати небіжці належне. Старалася як могла.

- Шкода.

Вісенна розглянулась по печері, впевненим кроком попрямувала в куток, носаком черевика підкинула камінь, з ямки під ним витягла глиняний горщик, зав’язаний шкірою, змоченою жиром. Розрізала ремінець своїм золотим серпом, витягла сувій пергаменту. Фрегенал дивився на не вороже.

- Гляньте, гляньте, - сказав він голосом, що аж дрижав зі злості. - Такі здібності, можна лиш привітати. Ми вміємо шукати заховані речі. А що ще вміємо? Ворожити на баранячих кишках? Лікувати здуття у ялівок?

Вісенна проглядала аркуш за аркушем, не звертаючи на нього уваги.

- Цікаво, - мовила вона незабаром. - Одинадцять років тому, коли тебе вигнали з Круга, зникли деякі сторінки з Заборонених Книг. Добре, що вони знайшлися, ще й до того із збагачуючим їх коментарем. Але що ти зважився застосувати Подвійний Хрест Альзура, ну і ну! Не думаю, щоб ти забув, що сталося з Альзуром. Кілька його створінь ще блукає по світу, в тому числі і той останній, Вій, який знищив його і зруйнував половину Марібору, поки втік до лісу на Заріччі.

Вона склала кілька аркушів учетверо, сховала в кишеню на пишнім, у складки, рукаві каптана. Розгорнула наступні.

- Ага, - сказала, зморщивши чоло, - малюнок Деревокореня. А ось Трикутник у Трикутнику - спосіб, щоб викликати серію мутацій і величезний приріст маси тіла. А що стало для тебе вихідним створінням, Фрегенале? Що це? Виглядає, наче звичайний спалок. Фрегенале, чогось тут бракує. Знаєш, що я маю на думці? Сподіваюсь, що знаєш.

- Я радий, що ти помітила, - скривився чарівник. - Звичайний спалок, кажеш? Та коли той звичайний спалок вийде з перевалу, світ заніміє від жаху. На хвилину. А потім почне кричати.

- Добре, добре. Де заклинання, яких тут бракує?

- Ніде. Я не хотів, щоб вони потрапили в небажані руки. Особливо у ваші. Знаю, що цілий Круг мріє про владу, яку можна мати завдяки їм, але нічого не вийде. Ніколи не вдасться вам створити нічого хоч би наполовину настільки грізного, як мій Кощій.

- Здається, били тебе по голові, Фрегенале, - сказала Вісенна спокійно, - і цьому якраз слід приписати, що не повернулась ще до тебе здатність мислення. Хто тут говорить про творення? Твою потвору треба буде знищити. Простим способом, переставляючи слова у творильному заклинанні, тобто Ефектом Дзеркала. Звичайно, творильне заклинання було підстроєне до твоєї чаклунської палички, отож треба буде підстроїти його на мій халцедон.

- Багато отих “треба буде”, - буркнув товстун. - Можеш тут сидіти і чекати “треба буде” до судного дня, моя ти премудра панно. Звідки ця смішна ідея, що я викажу тобі творильне заклинання? Не витягнеш із мене нічого, ані з живого, ані з мертвого. Я заблокував себе. Не вибалушуйся на мене так, бо той камінець пропалить тобі чоло. Давайте розв’язуйте мене, бо я вже закляк.

Попередня
-= 10 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

anonymous4765 16.09.2014

гарна книга


Додати коментар