Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Майстер і Маргарита

Розділ 29 ДОЛЮ МАЙСТРА І МАРҐАРИТИ ВИЗНАЧЕНО

Під час заходу сонця високо над містом на кам’яній терасі однієї з найошатніших будівель у Москві, будівлі, що її поставлено близько півтораста років назад, було двоє: Баланд і Азазелло. Вони не проглядалися знизу, бо їх захищала від непотрібних поглядів балюстрада з гіпсовими вазами та гіпсовими квітами. Але їм було видно місто мало не до самих країв.

Воланд сидів на складаному табуреті, зодягнутий у чорну свою кирею. Його довга і широка шпага була встромлена вертикально в шпару між двома розтріснутими плитами тераси, отож утворювала сонячний годинник. Тінь шпаги повільно та неухильно видовжувалася, підповзаючи до чорних черевиків на ногах сатани.

Поклавши гостре підборіддя на кулак, скорчившись на табуреті й підібгавши під себе одну ногу, Воланд невідривно дивився на неозоре скупчення палаців, величезних будинків і маленьких, приречених на зруйнування халуп. Азазелло, розлучившися зі своїм сучасним вбранням, тобто піджаком, котелком, лакованими черевиками, зодягнутий, як і Воланд, у чорне, непорушно стояв неподалік від свого повелителя, так само як і він не спускав очей з міста.

Воланд заговорив:

- Яке цікаве місто, чи не правда? Азазелло поворухнувся і відповів поштиво:

- Мессіре, мені більше до вподоби Рим!

- Так, це як на чий смак, - докинув Воланд.

За якийсь час знову пролунав його голос:

- А від чого той дим там, на бульварі?

- Це горить Грибоєдов, - відповів Азазелло.

- Отож, вважай, що ті нерозлийвода, Коров’єв і Бегемот, побували там?

- У цьому нема жодного сумніву, мессіре.

Знову зайшла мовчанка, і обоє присутніх на терасі дивились, як у вікнах, звернутих на захід, у горішніх поверхах громадь загоралося розломлюване сліпуче сонце. Око Воланда горіло так само, як одне з таких вікон, хоча він стояв спиною до заходу.

Але тієї миті щось змусило Воланда відволіктися від міста і звернути свою увагу на круглу вежу, яка була в нього за спиною на даху. Зі стіни її вийшов обірваний, закаляний глиною понурий чоловік у хітоні, в саморобних сандаліях, чорнобородий.

- Ба! - вигукнув Воланд, глузливо дивлячись на приходня. - Якнайменше можна було сподіватися тебе тут! Ти з чим приходиш, незваний, але передбачений госте?

- Я до тебе, дух зла і володар тіней, - відповів приходень, з-під лоба неприязно дивлячись на Воланда.

- Якщо ти до мене, то чому ж ти не здоровиш мене, колишній збирачу податків? - заговорив Воланд суворо.

- Тому що я не хочу, щоб ти був жив-здоров, - відповів зухвало приходень.

- Але тобі доведеться змиритися з цим, - заперечив Воланд, і посмішка покривила йому рот, - тільки-но ти ступив на дах, як уже утнув дурницю, і я тобі скажу, в чому вона полягає, - вона в твоїх інтонаціях. Ти вимовив свої слова так, наче ти не визнаєш тіней, а також зла. Чи не зробиш ти ласку розкинути розумом над питанням: що б утворювало твоє добро, якби не існувало зла, і як би виглядала земля, коли б з неї пощезали тіні? Адже тіні утворюються від речей та людей.

Ось тінь моєї шпаги. А бувають тіні від дерев і від живих істот. Чи не хочеш ти обідрати всю земну кулю, змівши з неї геть усі дерева та все живе заради своєї примхи втішатися голим світлом? Ти глупак.

- Я не буду сперечатися з тобою, старий софісте, - відповів Левій Матвій.

- Ти не можеш зі мною сперечатися через те, про що я вже згадував: ти - глупак,

Попередня
-= 205 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 5.

Останній коментар

anonymous13199 14.08.2014

моя улюблена книжка


anonymous7538 27.06.2014

добре продуманий сюжет.


anonymous7538 27.06.2014

Чудова книга. З самого початку інтригує та зацікавлює читача. Кіт Бегемот просто душка, до


Додати коментар