Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > КООПЕРАТИВНА ДЕРЖАВА — НОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Біблія

Основні принципи побудови нової кооперативної держави

Передусім треба визначитися, що ж означає термін «кооперативна держава».

Ми звикли сприймати термін «кооперативний» тільки чи майже тільки в економічному, виробничому сенсі і ніколи не розглядаємо поняття «кооперативність» крізь призму соціальних, людських взаємин. А це надважливо, бо кооперативність у системі нових соціальних взаємин означає насамперед системну взаємодопомогу, солідарність, підтримку один одного, допомогу сильного — слабкому, дужого — хворому. І все це у щоденному суспільному житті.

А в громадських відносинах державного рівня має реалізуватися ще один дуже важливий принцип: країна повинна дбати про своїх громадян і навпаки. Тобто між державою і її громадянами повинна діяти певна громадська угода, своєрідний негласний соціальний контракт, що мусить працювати завжди і всюди, де має визначатися суть відносин кожного громадянина з державою. Тобто повне взаємне розуміння обов’язків та зустрічне зобов’язання дотримуватися взаємних прав.

І це не порожні слова. Кожний свідомий українець має берегти і піклуватися про свою Вітчизну, бо наше власне життя абсолютно залежить і майже завжди відповідає рівню розвитку та сталості нашої держави. Тому у справжнього українця хата не скраю! Не все вирішують спритність і гроші. Культ гаманця тільки на перший погляд здається головним чинником у житті вільної і працьовитої людини, але цей чинник ніколи не стане об’єднавчою ідеєю для цілого народу. Бо без справді родинної згуртованості суспільства, без відчуття національної єдності, без об’єднання навколо значущої, масштабної, шляхетної мети ще жодному народові світу не вдалося продемонструвати народження власного економічного дива.

І що ще надважливо. У новій кооперативній державі має запрацювати механізм справжнього громадянського співвласництва. Це коли кожний громадянин реально, а не декларативно, стає співвласником своєї держави на всіх її рівнях: на загальнодержавному — як співвласник її природних ресурсів, комунальному — як співвласник комунального майна за місцем проживання, виробничому — на народному підприємстві як його акціонер, підприємницькому — в кооперативному або сімейному приватному підприємстві як пайовик чи співзасновник. Роботу такого механізму буде докладно висвітлено далі. Але нове для людини позитивне відчуття справжнього власництва стане потужним двигуном його успіху та процвітання. І це буде по-справжньому патріотично.

Висновок. Реальна причетність УСІХ громадян до УСІХ сфер діяльності своєї держави, а також до результатів такої діяльності сприяє загальній людській згуртованості та генерує справжній патріотизм, які згодом зміцнюють і націю, і державу. Всі вище перераховані людські якості і принципи їх життя повинні стати щоденною нормою для громадян нової держави та започаткувати зовсім інший стиль громадських взаємовідносин, який і визначить підходи до формулювання по-справжньому нової, але вже на віки національної ідеї.

Кооперативізація зверху і знизу дасть якнайшвидші наслідки

«Агні-йога», книга «Листи саду Морії».

Попередня
-= 11 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!