Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Правда

- Так... І ще вчора на одній вечірці куховарок стався конфуз.

- Конфуз, кажете?

- Ну, можливо, це краще назвати інцидентом[*]. І ще – один добродій виростив овоч дивовижної форми.

- Хто б міг подумати. І якої саме?

- Е-е-е... Вражаючої форми, ваша високосте.

- Чи дозволите дати вам невеличку пораду, пане де Ворде?

- Якщо ваша ласка, ваша високосте.

- Будьте обережні. Людям подобається, щоб їм розповідали про те, що вони вже знають. Пам’ятайте це. Людям не подобається, коли їм розповідають щось нове. Нове – це... Скажімо так: нове – це не те, на що вони чекають. Наприклад, людям подобається дізнаватись, що собака вкусив людину. Це притаманно собакам. Але нікому не припаде до смаку дізнатися, що людина вкусила собаку, бо це не притаманно нормальному життю. Коротше кажучи, люди думають, що їх цікавлять новини, але насправді їх цікавить жовтуха{13}. Мені здається, ви вже почали це підозрювати.

- Так, ваша високосте, - сказав Вільям, не впевнений, що все зрозумів правильно, але впевнений, що та частина, яку він таки зрозумів, йому не до вподоби.

- Гадаю, Вільяме, Гільдія граверів хотіла б обговорити з паном Вернигорою цілу низку питань. Та все ж я вважаю, що ми повинні сміливо рухатись у майбутнє.

- Так, ваша високосте. Досить важко було б рухатись в іншому напрямку.

Вільяма знову обдарували нерухомим поглядом маски, яка знову раптом перетворилася на живе обличчя.

- Маєте рацію. На все добре, пане де Ворде. Й бережіть себе. Адже вам, гадаю, не хотілося б самому потрапити в новини?



Повертаючись на Осяйну, Вільям усе розмірковував над словами Патриція – а між тим, мандруючи вулицями Анк-Морпорку, не варто замислюватись надто глибоко.

Нудля-ВДВ він проминув, ледве йому кивнувши. Та пан Нудль у кожному разі був зайнятий: перед ним стояли покупці. Одразу двоє покупців – це була для пана Нудля велика рідкість. Зазвичай це означало, що один із них програв іншому парі. Проте поведінка цих двох його тривожила: вони придивлялись до його товару.

«Від-Душі-Відриваю» продавав свої пиріжки та перепічки по всьому місту, навіть під дверима Гільдії найманців. Він добре знався на людях, особливо на тих, при зустрічі з якими варто акуратно відійти за найближчий ріг, а тоді вже тікати щодуху. Зараз він відчував, що зустрів саме таких людей. І ще відчував, що тікати вже пізно.

Він нечасто зустрічав убивць. Побутових душогубів – так, але тих зазвичай на вбивство штовхало невідь-що, і до того ж вони, як правило, вкорочували віку лише власним друзям та родичам.

Також він зустрічав чимало Найманців, але вони мали певний стиль і навіть певні закони.

Ці ж були вбивцями. Більший, зі слідами пудри на жилеті, пах нафталіном – тобто був досить очевидним виродком, а відтак, не становив особливих проблем. Проте дрібніший, з прямим рідким волоссям, поширював дистильований запах жаги до вбивства. Не так часто дивишся у вічі комусь, хто здатен на вбивство просто під настрій – чи, тим більше, щоб зекономити на перепічці.

Дуже обережно Нудль відкинув у своєму візочку кришку відділення для особливих клієнтів. Сосиски в цьому привілейованому закапелку відрізнялись від решти.

По-перше, вони однозначно містили м’ясо. По-друге, це було м’ясо відомих науці чотириногих організмів. Ну а по-третє, жодна експертиза не виключила б, що принаймні деякі з цих організмів за життя мешкали на суходолі.

- Дозвольте порекомендувати, панове… - почав він, але стародавня звичка далася взнаки: - Найкраща свинина...

- Та ти шо.

- О, пане, такої ви не знайдете ніде!

Більший покупець сказав:

- А шось друге є?

- Даруйте?

- Роги й копита, або тільки роги, чи тільки копита, чи хоча б щур, котрий впав у твою, мля, м’ясорубку!

- Пан Тюльпан, - пояснив пан Шпилька, – має на увазі продукцію більш природного походження.

- Точняк! – підтвердив пан Тюльпан. – Я ж, мля, за екологічно чисті продукти! А ти, братан?

- О, не сумнівайтесь… - Нудль здійняв руку, проте вчасно зрозумів, що його клієнти не сумніваються ні в чому на світі. – Можливо, ви бажали б трохи більш… е-е-е… тобто трохи менш якісну сосиску?

- З нігтями, мля, - сказав пан Тюльпан.

- Ну… гм… я… - пан Нудль здався.

Врешті-решт, він був продавцем – а продавцям притаманно продавати те, що вони мають в асортименті.

- Погляньте ось на цю партію, - улесливо завів він, миттєво змінивши профорієнтацію на 360 градусів. – Комусь із хлопців на бійні зажувало в терку великого пальця – так ніхто й не припинив робити фарш! Не турбуйтесь - щурятини ви тут не здибаєте. Адже щурі туди й не зазирають! Зате тут є інші тваринки. Ну, ви ж чули про цих диваків, котрі твердять, що життя зародилось у якомусь супі? Отак і з цими сосисками… Словом, якщо вам потрібні неякісні перепічки, то якісніших вам не знайти!


  * Слова нагадують риб: деякі з них настільки пристосувалися до середовища існування, що можуть жити тільки біля певних рифів, де їхні чудернацькі форма та значення захищені від бурхливих хвиль відкритого моря. «Конфуз» та «інцидент» зустрічаються лише в газетах (майже так само, як словосполучення «алкогольні напої» зустрічається лише в меню). Ці слова ніколи не вживаються в нормальній розмові.

  13 «Жовтуха» - в оригіналі Ветерані протиставляє слова «news» («новини») та «olds» (від слова «старе»).

Попередня
-= 31 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!