Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пригоди бравого вояки Швейка Том 1

стор. 257… Син Яреша - страчений Яреш був прадідом Ярослава Гашека.

стор. 259… Не схотів коронуватися на короля чеського… - Цісар Франц Йосиф І у 1871 p. урочисто обіцяв коронуватися королем Чехії, - що до нього завжди робили австрійські цісарі, - і не виконав своєї обіцянки.

стор. 260. Ліпніце. - В цьому невеличкому місті на південному сході Чехії провів останні роки життя Ярослав Гашек. Тут він під час своєї хвороби диктував роман «Пригоди бравого вояки Швейка». У Ліпніце Гашека і поховали.

стор. 271. Старий Прохазка - іронічне прізвисько Франца Йосифа І, що було дуже поширене серед чехів. «Прохазка» по-чеськи - «прогулянка». Це прізвисько має свою історію. Коли Франц Йосиф І вкотре відвідав Прагу, його фотографія під час прогулянки Карловим мостом була опублікована в одній із чеських газет із лаконічним підписом «Прохазка». Таким чином, газетярська лапідарність (мовляв, і так зрозуміло, хто саме зображений на знимці) спричинилася до появи цього прізвиська. До слова, Прохазка є доволі поширеним чеським прізвищем.

стор. 278. Контушівка - міцна солодка горілка.

стор. 280. Микола Миколайович (1856 - 1929). - Князь з роду Романових, який командував на початку Першої світової війни російськими військами. Шенбрунн - цісарський палац у Відні.

стор. 283. Мати Божа Скочицька - ікона Богоматері, яку дуже шанують чеські католики.

стор. 286. Палацький Франтішек (1798 - 1876) - видатний чеський історик XIX ст. В Празі йому встановлено пам’ятник.

стор. 290. «Чорт» - дуже міцна настоянка.

стор. 303. «Morituri te salutant, Caesar!» (лат.) (Приречені на смерть вітають тебе, імператоре!) - так зверталися гладіатори в цирку до римського імператора. Шумава - пасма гір на південному заході Чехії.

стор. 305. «Signum laudis» (лат.) - знак похвали, перший ступінь відзнаки, що присуджувався офіцерам австрійської армії.

стор. 308. «Джерела господарського добробуту» - популярний словник, складений К. Л. Куклою і виданий відомим в Чехії видавництвом Бедржиха Кочого.

стор. 310. Терезіанська військова академія - заснована цісаревою Марією Терезією у Вінер-Нойштадті.

стор. 311. Фельдмаршал Конрад фон Гетцендорф - начальник генерального штабу Австро-Угорської монархії під час Першої світової війни.

стор. 319. «Чеська бесіда» - чеське патріотичне товариство, засноване у XIX ст.

стор. 319. Рудольфініум - дім, збудований в Празі у 1880 p. на честь принца Рудольфа. Під час Першої світової війни тут влаштовувались лекції, виставки і концерти. В роки першої республіки в цьому будинку містився парламент. Від 1945 р. тут міститься Будинок діячів мистецтв.

стор. 323. Під Шабацом - у 1914 p. австрійська армія тричі доходила до сербського міста Щабац на ріці Саві і кожного разу зазнавала там поразки.

стор. 328. Міст-на-Літаві. - У 1914 p. кордон між Австрією і Угорщиною проходив по річці Лейті і права частина міста мала угорську назву Кірайгіда. Німецька ж назва - Брук-на-Лейті.

стор. 329. Штваніца - острів на Влтаві в Празі. Місце розваг і циркових гастролей. «Лада» - жіночий журнал, що видавався в Празі. Катержінки - психіатрична клініка в Празі.

стор. 341. Журнал «Світ тварин» - видавався спочатку в Коліні, потім в Празі; видавцем його були Ладіслав Гаєк і Вацлав Фукс. Якийсь час редактором цього журналу був Ярослав Гашек.

стор. 345. «Час» - газета «народної» партії, або так званої партії «реалістів». «Чех» - газета правого крила чеської католицької партії.

стор. 353. Штурса Ян (1880 - 1925) - один з найвидатніших чеських скульпторів XX ст.

стор. 358. Консул Прохазка - У 1912 p., коли підготовлялася війна об’єднаних балканських держав проти Туреччини, австрійський консул в м. Призрені Прохазка повідомив австрійський уряд про те, що уряд Сербії чинить йому перешкоди при виконанні його консульських функцій. Це призвело до того, що за вказівкою уряду віденська преса почала кампанію проти Сербії. В пресі з’явилися повідомлення, що сербське населення напало на приміщення консульства, внаслідок чого консул Прохазка був ніби тяжко поранений. Взаємини між обома державами досягли такого напруження, що кожної хвилини очікувався перехід сербських кордонів австрійською армією. Цим вигадкам поклав край сербський прем’єр-міністр Пашич, який погодився на те, щоб австрійська комісія провела слідство в Призрені. Виявилось, що консул Прохазка живий і здоровий.

стор. 362. Ісав - син Ісаака, продав своє первородство Якову за миску сочевиці. За біблійною легендою, він був рудий і волохатий. «Кур’єр» - празький ілюстрований журнал, який так само, як і «Глас народу», був останньою фортецею старочехів. В журналі друкувалися різні сенсаційні повідомлення з ілюстраціями.

Попередня
-= 171 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!