Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

    Вона поглянула на нього, немов не розуміючи.

    —  Хай  йому  чорт! — крикнув  Трістан.— Чого  це  ти  не  хочеш,  щоб ми повісили цю чаклунку, як того бажає король?

    Нещасна зайшлася диким реготом.

    —  Чому я не хочу? Вона моя донька!

    Вираз, з яким вона вимовила ці слова, примусив здригнутися навіть самого Анріє Кузена.

    —  Мені  прикро,— відповів  Трістан,— але  така   воля  короля. Затворниця ще голосніше зайшлася своїм жахливим  реготом і вигукнула:

    —  Яке    мені    діло    до    твого    короля!    Кажу    тобі,    що    це    моя донька!

    —  Ламайте стіну,— наказав Трістан.

    Для того, щоб розширити отвір, досить було вийняти під віконцем один ряд мурування. Коли мати почула удари кайл і ломів, що проламували її фортецю, вона страшенно закричала і з шаленою швидкістю почала кружляти по своїй норі,— цю звичку дикого звіра вона набула за довгий час життя в клітці. Вона мовчала, але очі її палали. У стрільців холонуло серце.

    Раптом вона схопила свій камінь, зареготала і обома руками кинула його в стрільців. Незграбно кинутий камінь — бо руки її тремтіли — не зачепив нікого і впав під ноги коневі Трістана. Затворниця заскреготала зубами.

    Тим часом, хоча сонце ще не зійшло, вже зовсім розвиднілось. Чудова рожева заграва веселила старі напівзруйновані димарі «Будинку з колонами». Це була та година, коли на дахах весело відчиняють свої віконця мешканці горищ, які прокидаються раніше за всіх. Кілька селян, кілька торговців фруктами верхи на осликах потяглися на базар через Гревський майдан. На хвилину вони зупинилися біля загону стрільців, що з'юрмилися навколо Щурячої нори, зачудовано дивилися на них і потім рушали далі.

    Затворниця сіла біля дочки, загородила її своїм тілом і з застиглим поглядом слухала, як нещасне дитя, що лежало нерухомо, пошепки повторювало єдине слово: «Феб!.. Феб!..»

    У міру того як робота сторожі, що руйнувала мур, посувалася вперед, мати машинально відхилялася назад і все міцніше притискала молоду дівчину до стіни. Раптом затворниця помітила (бо, чатуючи, вона не зводила очей з руйнівників), що камінь захитався, і почула голос Трістана, який підбадьорював солдатів. Тоді її недовге заціпеніння раптом минуло, і вона почала кричати. Голос її то різав слух, мов скрегіт пилки, то захлинався, немов усі прокляття світу тіснилися в її устах, щоб водночас вибухнути.

    —  О-о-о!  Це жахливо!  Розбійники!  Невже ви справді хочете  забрати в мене доньку?  Я ж вам кажу, що це моя донька!  О підлі!  О посіпаки!

    Мерзенні вбивці! На поміч! На поміч! Рятуйте! Невже вони так і заберуть у мене моє дитя? Кого ж тоді звуть милосердним богом?

    І, звертаючись до Трістана, з піною на губах, з диким поглядом, стоячи навкарачки, немов готова до стрибка пантера, вона заговорила:

    —  Ну ж бо, підійди, спробуй узяти в мене мою доньку!  Хіба ти  не розумієш,— мати каже тобі, що це її донька! Чи знаєш ти, що таке донька? Гей, ти, вовче! Хіба ти ніколи не спав із своєю вовчицею? Хіба у тебе ніколи   не  було  вовченят?   А   якщо   у  тебе   є  малята,   то  хіба   у  тебе   не болить душа, коли вони виють?

    —  Виймайте  каміння,— наказав  Трістан,— воно  ледве  тримається. Підойми   трохи   підняли   важку   плиту.   Як   ми   вже   згадували,   це  був

    останній оплот нещасної матері. Вона кинулась на неї. Вона хотіла її утримати; вона дряпала камінь нігтями, але масивна брила, зсунута з місця шістьма чоловіками, вирвалась у неї з рук і повільно ковзнула на землю по залізних підоймах.

    Мати, побачивши, що вхід готовий, упала поперек отвору, загороджуючи пролом своїм тілом, б'ючись головою об камінь, ламаючи руки і кричачи охриплим від утоми, ледве чутним голосом: «Рятуйте! Пожежа! Пожежа!»

    —  Тепер хапайте дівчисько! — все так само незворушно наказав Трістан.

    Мати окинула стрільців таким страшним поглядом,  що вони зупинились.

    —  Ну ж бо,— квапив Трістан.— Анріє Кузен, вперед! Ніхто не рушив з місця.

    —  Хай   йому   чорт! — вилаявся   Трістан.— Ото   солдати!   Жінки   злякались!

    —  Монсеньйоре,— сказав Анріє Кузен,— та хіба це жінка?

    —  У неї лев'яча грива,— зауважив другий.

    —  Вперед! — наказав  Трістан.— Отвір  уже  широкий.  Лізьте  по троє в ряд, як у пролом під час облоги Понтуаза. Час кінчати, клянуся Маго-метом! Першого, хто поверне назад, я розрубаю надвоє!

    Опинившись між двох вогнів — матір'ю і начальником,— стрільці після деякого вагання вирішили ввійти до Щурячої нори.

Попередня
-= 196 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!