Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

13

Гра слів:epices - давньою французькою мовою - і "присмаки", і "винагорода", "хабар".

14

Так само французьке palasis - і "піднебіння", і "палац".

15

  Філіпп Красивий — французький король, що правив з 1285 по 1314 р.

16

    Роберт Благочестивий—король Франції, що правив з 996 по 1031 р.— Ельгаль-дус — радник короля, історик.

17

    Людовік Святий «завершив свій шлюбний акт»...— Людовік IX, король Франції з 1226 по 1270 р., був канонізований католицькою церквою за участь у хрестовому поході. У 1234 р. одружився з дочкою графа Прованського Маргаритою, але з огляду на неповноліття нареченої юридичне оформлення цього шлюбу було завершене лише багатьма роками пізніше.

18

    ...разом з Жуенвілем... вершив суд.— Людовік IX реформував французьке феодальне судочинство: заснував загальний для всієї країни верховний суд короля, зробив центральним судовим органом Паризьку суддівську раду. За переказом, король сам щоденно вислуховував скарги підданих.— Жуенвіль Жан — близька до Людовика IX особа, супроводжував його в хрестовому поході та брав участь у його реформах.

19

    ...Марсель... зарізав Робера Клермонського і маршала Шампанського...— Етьєн Марсель— купецький старшина (прево) Парижа — у 1356—1358 рр. очолив повстання паризьких купців і ремісників, що було спробою буржуазії, яка народжувалася, обмежити владу короля. Під час повстання були вбиті найближчі радники дофіна Карла, що їх згадує Гюго.

20

    ...пошматовано булли антипапи Бенедикта...— Під час розколу католицької церкви супротивники папи римського обирали свого папу (антипапу), резиденція якого була у м. Авіньйоні. Обидва папи постійно силкувалися втягти в свої інтриги європейські держави, у тому числі Францію. Антипапа Бенедикт XIII був при владі з 1394 по 1417 р. Бросс Жак де — французький архітектор, що спорудив Люксембурзький палац і портал церкви Сен-Жерве у Парижі; після пожежі 1618 р. перебудував один з головних залів Палацу правосуддя.

21

    ...у базіканні усяких Патрю...— Патрю Олів'є — паризький юрист, вважався першим адвокатом свого часу і славився ораторським мистецтвом, за що був обраний до Академії. Особистий приятель   теоретика   класицизму   Буало.   Патрю   уособлював   для

22

    Мулен — млин, вітряк (франц.).

23

 У цій лавочці всього по чотири...— У середньовічному Паризькому університеті було чотири факультети: богословський, юридичний, медичний і факультет мистецтв Останній складався з чотирьох національних груп: французької, пікардійської, нормандської та англійської (яка за Карла VI, після війни з Англією, була перейменована в германську).

24

Тібо — гравець у кості (лат.).

25

Тібо з гральними костями (лат.).

26

...що це венеційський дож, який їде на заручини з морем.— Дож — виборний довічний правитель купецької республіки Венеції у VIII—XVIII століттях. З кінця X ст. у Венеції було установлено церемонію заручин дожа з морем — символ тісної залежності від моря всього життя Республіки. У день церковного свята вознесіння пишна процесія вельможних осіб та духівництва випливала на гондолах у відкрите море, де дож кидав у воду обручку.

27

За вершником сидить похмура журба.— Горацій (лат.).

28

Різні види старовинної артилерійської зброї.

29

    Гра слів: французьке dauphin — означає і дельфін, і дофін— престолонаслідник.

30

  ...за часів облоги Парижа, у неділю 29 вересня 1465 року.— Мається на увазі боротьба між Людовіком XI та бургундським герцогом Карлом Сміливим.

31

   Лафонтен Жан (1621—1695) — відомий французький байкар і поет, писав також і комедії.

32

  Карл Сміливий був найнебезпечнішим політичним суперником Людовіка XI. Володіючи Бургундією та Нідерландами, він прагнув об'єднати ці роз'єднані області, захопив багато прирейнських земель і мріяв про імператорську корону. Перебуваючи у васальній залежності від Людовіка XI, брав участь у всіх феодальних змовах та коалі-ціях проти нього; 1464 року почав проти Людовіка XI відкриту війну. У вирішальній битві при Нансі 1477 року Карла Сміливого було вбито; більша частина його земель увійшла до складу французької держави.

Попередня
-= 203 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!