Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

139

    ...сказати прощай ...будь-якій надії (лат ).— Напис на воротах Дантового пекла гласить: «Облиште будь-яку надію всі, що входите сюди».

140

    Циганка (ісп.).

141

    Циганка (італ.).

142

    Гарофало — прізвисько італійського художника Бенвенуто Тізі (1481 — 1559), що писав картини переважно на релігійні теми.

143

    ...як мадонна Мазаччо схожа на мадонни Рафаеля.— Мазаччо (Томазо ді Гвіді, 1401 —1428)— італійський художник, один з основоположників реалізму в живопису доби Відродження. Стримано-суворі образи Мазаччо чітко відрізняються від легких і витончених образів великого італійського художника Рафаеля Санті (1483—1520).

144

    Я філософ школи Піррона...— Піррон — старогрецький філософ IV ст. до н. е., родоначальник античного скептицизму; твердив, що щастя — в душевній незворушності.

145

    Гекатей Абдерський — історіограф Александра Македонського, що супроводжував його в походах (IV ст. до н. е.).

146

    Адже Бітон тягнув на своїх плечах цілого бика...— Гюго тут сплутує два античних сюжети: міф про Бітона та Клеобіса, синів жриці Цидіппи, які впряглися в колісницю замість биків, щоб відвезти свою матір у храм Юнони, і легенду про силача Мілона Кротонського (VI ст. до н. е.), який начебто виніс на плечах бика, убив його і з'їв за одним присідом.

147

    ...крутими, мов класичний олександрійський вірш, сходами.— Александ-рійський вірш (12-складовий, з цезурою після шостого складу, попарно римований) був канонізований поетикою класицизму для драматургії та урочистих поем. Виступивши як новатор у поезії та драмі, Гюго сміливо відмовився від важкого александрійського вірша, замінивши його гнучкими й різноманітними розмірами та ритмами.

148

    ... римський трикутник у битві під Екномом, «свиню» Александра Македонського або знаменитий клин Густава-Адольфа.— Мається на увазі бойовий порядок, застосований зокрема в екномській битві між римським та карфагенським флотом у 256 р. до н. е., «свиня» Александра Македонського та «клин» шведського короля XVIII ст. Густава-Адольфа — також  бойові   порядки   військ,  що  мають   у  своїй  основі  трикутник.

149

    Рішельє (Арман-Жан дю Плессі, 1585—1642)—герцог і кардинал, найкрупніший діяч французького абсолютизму; фактично правив країною за короля Людовіка XIII.

150

    ...змагатися з Несторовим кораблем...— Нестор — персонаж «Іліади», цар Пілоса, що командував грецьким флотом під Троєю.

151

    Трістан-Самітник — історична особа, верховний суддя Людовіка XI. Відзначався надзвичайною жорстокістю.

152

    Маршал Бусіко Жан — французький полководець, який у XV ст. користувався великою популярністю. У народі ходили перекази про його хоробрість та влучні слівця.

153

    Злий, лихий (франц.).

154

    Олень (франц.).

155

    Під час битви під Грансоном...— У своїй боротьбі проти Карла Сміливого Людовік XI спирався на Швейцарський Союз, якому постійно загрожувало вторгнення

156

    Мовчимо, як піфагорійці.— Мається на увазі реакційна містична секта «неопіфагорійців» (І ст. до н. е.). Назву секти запозичено від старогрецького гуртка піфагорійців — учнів філософа Піфагора.

157

    Хто ганьбить Катіліну, той благоговіє перед Цезарем.— Катіліна Луцій — римський патрицій (І ст. до н. е.), який намагався встановити в Римі політичну диктатуру. Змозі Катіліни співчував Юлій Цезар, прагнучи використати її у власних інтересах.

158

    Прекрасне створіння в білому одязі. — Данте (італ.).

159

    ...з невинних, починаючи від Ангерана де Маріньї... кінчаючи адміралом Коліньї...— Ангеран де Маріньї — головний управитель фінансів за короля Філіппа Красивого (XIV ст.), несправедливо засуджений, загинув на ним же збудованій шибениці Монфокона.— Адмірал Коліньї — вождь французьких протестантів, підступно вбитий під час Варфоломіївської ночі (1572 р.). Його труп було повішено на шибениці Монфокона.

Попередня
-= 209 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!