Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Таємничий острів

- Зважаючи на те, що споживання кам’яного вугілля у всіх країнах зростає, можна передбачити: незабаром вуглекопів буде не сто, а двісті тисяч і добування вугілля подвоїться.

- Безумовно, але коли європейські запаси вугілля виснажаться, хоча за допомогою нових машин його можна добувати і в дуже глибоких пластах, шахти Америки й Австралії даватимуть ще дуже довго кам’яне вугілля для промисловості.

- Як довго? - запитав журналіст.

- Принаймні років двісті п’ятдесят або триста.

- Для нас це втішно, - сказав Пенкроф. - Зате скрутно доведеться нашим правнукам!

- На той час люди знайдуть щось інше, - промовив Герберт.

- Треба сподіватися, знайдуть, - відповів Гедеон Спілет. - Бо без вугілля не буде парових машин, без парових машин не буде залізниць і кораблів, зупиняться заводи й фабрики, не стане всього того, чого потребує поступ сучасного життя!

- Але що ж люди можуть винайти, аби замінити кам’яне вугілля? - запитав Пенкроф. - Чи ви, пане Сайресе, маєте про це якесь уявлення?

- Приблизно маю, друже.

- То що ж палитимуть замість вугілля?

- Воду, - відповів Сайрес Сміт.

- Воду? - крикнув здивований Пенкроф. - Вода грітиме котли локомотивів і парових машин на кораблях? Вода грітиме воду?

- Авжеж, але вода, розкладена на частини, - пояснив Сайрес Сміт. - Це, без сумніву, робитимуть за допомогою електрики, яка в руках людини стане могутньою силою, адже всі великі відкриття за незбагненним законом розвитку суспільства з’являються одні за одним щоразу, ніби нашаровуючись і доповнюючи одні одних. Так, друзі, гадаю, вода колись використовуватиметься як пальне; водень і кисень, із яких вона складається, взяті окремо або разом, стануть тим невичерпним джерелом тепла й світла, з потужністю якого ніколи не зрівняється ніяке кам’яне вугілля. Настане день, і в трюми пароплавів та в тендери паровозів вантажитимуть не вугілля, а балони з двома цими стиснутими газами, що згоратимуть у топках з величезною тепловіддачею. Отже, нема чого боятися. Поки на Землі житимуть люди, вода їх забезпечить усім потрібним: їм ніколи не бракуватиме тепла й світла, так само, як не бракуватиме продуктів харчування рослинного, тваринного і мінерального походження. Я вірю, що коли вичерпаються родовища вугілля, люди топитимуть і зігріватимуться водою. Вода - то паливо майбутнього.

- Хотів би я побачити усе те, - сказав моряк.

- Рано ти, Пенкрофе, на світ з’явився, - тільки й мовив Наб, що досі не встрявав у розмову.

Його слова були останні, бо несподівано загавкав Топ і знову гавкав якось дивно, що не раз уже примушувало інженера задуматись. Водночас Топ закружляв навколо отвору колодязя у кінці внутрішнього коридора.

- І чого це Топ так знову гавкає? - запитав Пенкроф.

- Юп теж чогось бурчить, - додав Герберт.

Орангутанг і справді приєднався до собаки, виказуючи недвозначне збудження, і, що важливо, обидва, здавалося, були скоріш стривожені, аніж розлючені.

- Колодязь вочевидь зв’язаний із морем, - зауважив Сайрес Сміт, - і якесь морське створіння час від часу випливає в ньому на поверхню, щоб подихати повітрям.

- Напевне, так, - погодився Пенкроф. - Іншого пояснення я теж не бачу... Годі, замовкни, Топе! - додав моряк, обертаючись до собаки. - Юпе, геть у свою кімнату!

Попередня
-= 167 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 2.

Останній коментар

anonymous16034 27.09.2014

довго качаеться


andriy233 27.06.2014

пторатолр


Додати коментар