Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Вежа блазнів

70 Студент Празької академії, бакалавр наук (лат.).

71 Давня польська і сучасна чеська назви Австрії.

72 “Хай святиться ім’я Ісуса” (лат.).

73 Завіша Чорний із Гарбова, гербу Сулима - польський лицар, взірець лицарських чеснот, справедливість, мужність і сила якого стали легендарними. Він був свого часу широко відомий у всій Європі завдяки перемогам у лицарських турнірах. Учасник багатьох походів, герой Грюнвальдської битви (1410). Усе своє життя був на службі у Сигізмунда Люксембурзького. Під час походу на турків у 1428 році Завішу Чорного взяли в полон і замордували.

74 Гарнець - давньослов’янська міра об’єму, близько чотирьох літрів.

75 Популярне старопольське визначення часу, потрібного, щоби змовити “Отче наш...”.

76 Сулима - польський лицарський герб; як і інші найдавніші польські герби, він належав не одному шляхетному роду.

77 Почесна фігура - зображення у верхній частині поділеного навпіл щита. Мобілії - геральдичні символи в нижній частині, що походять з давніх племінних знаків. Для польської геральдики поділ поля щита на частини був нетиповим.

78 День Грюнвальдської битви, 15 липня.

79 Втікаєш у кущі (лат. макаронізм).

80 Любов усе переможе (лат.).

81 Лицарі-розбійники, грабіжники (нім. Raubritter).

82 “У моїй чаші” (лат.).

83 Пожонь (а також Преславбург, Пресбург, Браславград, Поссен, Прешпорк та ін.) - нинішня Братислава.

84 Період зимових свят, починаючи від Різдва.

85 6 січня.

86 Гуфниця (нім. Haufnitz) - гармата для стрільби навісом (з великим кутом підйому ствола), тобто на ворога, схованого за муром чи валами; відповідає нинішнім гаубицям. Бомбарда - коротка гармата дуже великого калібру, якою розбивали мури, відповідає пізнішим мортирам.

87 Герої (нім.).

88 “Істина переможе” (лат.).

89 Мається на увазі “Nec Hercules contra plures” (лат.) - “І Геркулес не дасть собі ради з багатьма”.

90 Це рішення, абсолютно несправедливе стосовно Польщі, оголосив у 1420 році у Вроцлаві король римський, чеський і німецький Сигізмунд Люксембурзький, обраний посередником у суперечці між Польщею та орденом хрестоносців.

91 Йдеться про місто Голубац над Дунаєм (нині це територія Сербії, недалеко від Белграда). Завіша Чорний в 1428році справді був узятий в полон турками і вжитий під цим “Голубиним Градом”.

92 “Меча залізного чоловік” є доволі впізнаваною цитатою із незакінченої драматичної поеми ЮліуіисгСловацького “Завіша Чорний”.

93 Болеслав III Кривоустий відбив вторгнення в Шльонськ німецького імператора Генріха V та завдав йому поразки у 1109 р. в битві під Глоговом (нім. Гундсфельд (Псяче Поле)), недалеко від Вроцлава (нім. Бреслау) на ріці Одра (нім. Одер). Після цієї битви, згідно з легендою, вбитих німців не встигали хоронити по-християнськи, і собаки пожирали мертві тіла. Про це пише, наприклад, Генрик Сенкевич у “Хрестоносцях” (II том, XXXV), і можна вважати, що саме Сенкевич є автором цієї інтерпретації. Зараз Гундсфельд знаходиться на території Польщі і називається Псє Поле.

Попередня
-= 333 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

Buriakvova 16.03.2015

Якби пояснення, чи як то правильно назвати, були в кінці сторінки, а не в кінці книги було б набагато кращеи. Так як це електронна книга неймовірно важко шукати кожен раз пояснення в кінці книги, особливо там де багато латини. А взагалі цікаво дізнаватись про нові пригоди героя та його неймовірне везіння.


Додати коментар