Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Закон Братів Капранових

Отож від завтрашнього дня ми починаємо чітко відрізняти, що добре, що погано не з точки зору заробітку, а з нормальної, людської точки зору. Що ми виграємо, коли таким от чином позначаємо та дезинфікуємо власну інформаційну територію? Перш за все, знову відчуємо себе людьми, тобто Божими створіннями. Позбудемося комплексів меншовартості, які нав’язуються звідусіль: другий сорт - це не ті, в кого немає грошей, “Мерседеса” або влади, й не ті, чиї розміри більші за 90-60-90. Другий сорт - це ті, хто забувся, нащо його мати родила, хай би навіть при цьому заробив мільярд. Не все купується, не все продається, а хто не вірить - хай для початку складе ціну своїй матері, а потім побалакаємо.

Отже, насправді ми з вами маємо досить сили. Принаймні, достатньо, аби створити навколо себе інформаційну нішу, яка нас влаштовує. Аби видалити з неї тих, хто не відповідає нашим вимогам - хоч би це був Голова Верховної Ради. Ми з вами - люди, вони - ні. Ну, а коли це затвердили, коли вимели сміття зі своїх голів, можна поїхати в гості до друзів, подивитися на їхній світ і спробувати протоптати стежинку одне до одного. І коли кількість таких хуторів та доріг між ними стане значною, світ зміниться не тільки навколо нас.

Ви - абстракціоністи, скаже хтось. Ваші рецепти надто розпливчасті. Каганцюванням сьогодні не здолати багатоголову гідру ЗМІ. А ми відповімо: будь ласка! Маєте силу на чесний герць із нею? Ми залюбки допоможемо. Однак якщо ми всі разом і кожен окремо сидітимемо та чекатимемо другого пришестя Котигорошка, який однією палицею чи то пак газетою переможе інформаційного Змія, дочекаємося дуже сумного майбуття. Діти плюнуть нам у вічі, і правильно зроблять. Бо за своїх дітей ми відповідаємо цілком. І якщо віддаємо їх на поталу Змієві, значить, кращого ставлення не заслуговуємо.

Інші скажуть: ви, братове, нічого нового не вигадали. А ми чесно зізнаємося: таки правда, не вигадали. Та й що тут можна було вигадати, коли йдеться про український національний характер? Невдячна справа вигадувати. А от узяти те, що є, і розповсюдити на інформаційний простір - це інша справа. На нашу думку, інформаційний простір має так само відповідати національному характеру, як і фізичний.

Ми народилися зараз і тут. Іншої країни в нас немає, іншого народу - теж. Давайте використовувати те, що маємо. Українці не вміють об’єднуватися - це правда. Українці добре воюють за свою хату, але погано - за Україну. Це теж правда. Але нас із вами не переробиш. Переробити можна тільки те, що поруч - свою господу, свою родину, свій хутір. То давайте переробимо їх і заживемо, як люди.

І хай політики вдавляться своєю брехнею, а олігархи - своїми грошима. Україна починається не на їхніх банківських рахунках, а в нашій господі. І від цього ніде дітися.


Роздiл 3


ВИ(ї)БОРИ


До Помаранчевої революції ставляться по-різному. Але кого з нас не зачепили вибори-2004? Хто може сказати, що проігнорував ті події? От і ми, кинувши своє письменництво, жили тільки політикою, переживали, ходили на мітинги, писали в інтернет. Просто мурашки поза шкірою ідуть, коли перечитуєш статті, писані перед першим туром.

Давайте згадаємо себе тодішніх, перевіримо почуття на щирість. Адже усе це відбувалося насправді. Ми дійсно так думали, і, як показали наступні події, небезпідставно. В суспільстві склалася така ситуація, що інакшого сценарію просто не було. І кожен на своєму місці розумів це. Мало того - майже сто років тому Володимир Винниченко у своїй “Сонячній машині” передбачив нашу Помаранчеву революцію і описав її один в один.

Не вірите? То перечитайте разом із нами.


Поради маленького українця


31 жовтня 2004 року на нас з вами чекає велике випробування - перший тур президентських виборів. До нього готується влада, відлагоджуючи механізми підтасовок результатів. Готуються штаби кандидатів, розробляючи заходи протидії фальсифікаціям та плани масових акцій. Здається, що нам, рядовим виборцям, залишається тільки бути готовими виконувати накази і вірити в успіх.

Проте спробуємо замислитися і чесно скажемо собі, що жоден штаб не здатен повноцінно керувати сотнями тисяч людей. Тому ключем до успіху 31 жовтня буде лише самоорганізація учасників масових акцій. Тобто вміння кожного діяти розумно, в межах спільної стратегії. І гуртувати навколо себе інших.

Давайте не будемо чекати вказівок. Штаби не розпишуть наші ролі. Кожен повинен сам для себе скласти план дій на цю ніч. І послідовно втілювати його у життя. А для цього треба визначити свою персональну, може, й маленьку, але дуже конкретну задачу.

Попередня
-= 28 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!