Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Закон Братів Капранових


Книжковий клуб +, 2003 р.


Труна з кишенями


Днями проходили ми Софіївським майданом і зустріли дуже примітну парочку. Він - у шкірянці, вона - у чорній мережаній сукні з криноліном, чорних високих чоботях і з таким собі диявольським макіяжем на обличчі. Ми обернулися їм услід і побачили, що спину дівчини прикрашає лакований заплічничок у вигляді труни. А на боках цієї труни виблискують кишені.

І одразу чомусь пригадалася фраза міністра Червоненка, що у труні кишень немає. Помилився пан Євген. У труні таки є кишені. Скажемо більше, стародавні китайці навіть клали своїм померлим “з собою” гроші, спеціально для цього друкуючи їх на папері - щоб не жаль було. Пізніше вони стали розплачуватися такими грошима з європейцями, і от тепер ми маємо далекі наслідки цієї афери - то інфляція, то стабілізація, то девальвація. Запевняємо - якби досі в ходу були золоті таляри, нічого б цього не було.

Інфернальне походження паперових грошей диктує їхню нелогічну поведінку. Згадайте старі часи - Скупий Лицар трусився над своїми скринями, Гобсек при світлі сальної свічки перераховував монети. Всі розуміли - якщо хочеш бути багатим, роби як вони. А зараз? Скільки ви знаєте людей, які трусяться над кожною копійкою? І скажіть тепер, багато з них є мільйонерами? Або навпаки - люди, які відверто кидаються грошима, через це стають іще багатшими! Все заплуталося, все перемішалося. Езотеричний характер сучасних фінансів геть змінив стан економіки. Багата людина сьогодні не має можливості помацати власного капіталу. Бідна - теж. Складається враження, що своїми грішми зможемо скористатися тільки тоді, коли (сподіваємося, не скоро) за давнім китайським рецептом складемо їх у труну та спалимо разом із нікому вже не потрібним тілом.

Ну, і скажіть тепер, чи варто ганятися за цією примарою? Може, краще знайти час, вкластися на зручній канапі або вийти на природу, дістати з сумки добру книжку, та, як у дитинстві, поринути у інші світи? Тим більше, що книжки поки коштують не так уже і дорого - як квиток у кіно або як коробка цукерок. А насолоди можна отримати незрівнянно більше.

Отже подаруйте собі один день справжнього відпочинку, й тоді ви зможете з новими силами взятися за набивання грошима кишень.

Кишень своєї труни.?


Галицькі контракти, 2005 р.

Число ЗВІРА

В’язням концтаборів фашисти татуювали номер на руці. І, до речі, ніхто не протестував, і на демонстрації не ходив. Не те, що зараз.

Розвели демократію - а всього лише треба отримати папірця зі своїм індивідуальним кодом у податковій. Невже це настільки складно? Невже простіше виходити на вулиці з протестами?

Що характерно - в’язнів… ой, пробачте, громадян, нумерують не тільки в нашій країні. Досвід гітлерівців виявився доволі прогресивним, і навіть демократична Європа його використовує. До татуювання поки не доходить, але іще не вечір. Релігійні люди домагаються, а деінде вже домоглися, винятку для себе. А що робити не надто релігійним, тобто більшості населення? Закачувати рукави для татуювання?

Ні, зрозуміло, що переважна більшість уже отримала задрипану папірчину з ідентифікаційним кодом, яку і документом, власне, назвати язик не повертається. Тепер вона лежить в паспорті, бо на роботу без неї не беруть, пенсію не платять, і навіть до нотаріуса не поткнешся без цієї цидулки. Отак от носиш її та думаєш - чи вона тепер замінює паспорт? А чи є додатком до паспорта?

Зрозуміло одне - завтра нам з вами скажуть отримати іще одну папірчину. Сумніваєтеся? Дарма. Юридичні особи, тобто фірми, уже мають силу-силенну номерів: по-перше, код із романтичною назвою ЄДРПОУ, по-друге індивідуальний номер платника податків та свідоцтво платника ПДВ, ну, а крім того свідоцтво про реєстрацію, довідку зі статуправління знову з безліччю кодів та цілу купу інших папірців. І без цих документів не можна підписати навіть найменшого контракту.

А вигадували усю цю маячню ті самі славетні податківці. Тож будьте певні: індивідуальний податковий код - не останній з ваших номерів. Далі буде.

Тільки не питайте в нас, навіщо усе це потрібно. І справді - у кожної людини від народження існує свій власний індивідуальний код. Називається ПІБ, тобто прізвище-ім’я-по-батькові. Додайте сюди ж дату й рік народження. Невже не досить? А якщо боїтеся, що знайдуться двоє Голопупенків, обидва Олеги Петровичі, і народилися в один той самий день, спитайте місце народження. Невже такий код не досить унікальний?

Ви скажете, що з таким кодом незручно мати справу. А ми спитаємо - кому незручно? Податківцям? А нам з вами зручно отримувати купу папірців і носити їх з собою? І взагалі, кому має бути зручно жити в державі - людям чи податківцям?

Попередня
-= 51 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!