Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > 1984

ВІЙНА ЦЕ МИР

ВОЛЯ ЦЕ РАБСТВО

БАЙДУЖІСТЬ ЦЕ СИЛА.

Частина друга


Глава 1

Була середина ранку і Вінстон полишив кубікулу та пішов до вбиральні.

Самотня фігура наближалася до нього з іншого боку довгого,яскраво освітленого коридору. Це була та сама дівчина з темним волоссям. Чотири дні минуло опісля того вечора коли він натрапив на неї біля крамнички старих речей. Як тільки вона підійшла ближче він побачив,що її права рука була на перев’язі,не помітному з більшої відстані оскільки він був того ж кольору що і її спецодяг. Можливо вона пошкодила руку доки поралася з одним з тих великих калейдоскопів на яких купи сюжетних шматів романів поспіхом “накладалися”. Це був звичайний нещасний випадок у Відділі Фікцій.

Між ними було приблизно чотири метри, коли ця дівчина затнулася і впала майже плиском обличчям у підлогу. Гострий окрик болю вичавило з неї. Вона певно впала прямісінько на ушкоджену руку. Вінстон різко спинився. Дівчина підвелася на коліна. Її обличчя стало жовто-молочного кольору на фоні чого її рот видавався набагато червонішим ніж завжди. Її погляд застиг на ньому з благаючим виразом,що був більш схожий на страх ніж на біль.

Цікава емоція постала у Вінстоновому серці. Перед ним був ворог який намагався вбити його: також перед ним була людська істота сповнена болю,а можливо і зі зламаною кісткою. Він відразу ж інстинктивно підійшов до неї,щоб допомогти. У мить коли він побачив як вона впала на перев’язану руку,це було так неначе він відчув її біль у своєму власному тілі.

“Ви не забилися?” – запитав він.

“Та нічого. Моя рука. За мить усе буде добре.”

Вона розмовляла так наче її серце несамовито тріпотіло. І було цілком очевидним,що вона дуже зблідла.

“Ви нічого собі не зламали?”

“Ні,я в порядку. Тільки трохи забилася,от і все.”

Вона простягнула до нього свою вільну руку і він допоміг звестися їй на ноги. Її обличчя частково повернуло свій звичайний колір і її вигляд покращився.

“Це дрібниці,” – різко повторила вона – “Я лише трохи забила свій зап’ясток. Дякую, товаришу!”

І з цим вона продовжила рух у тому ж напрямі що й раніше, так само жваво ніби нічого і не сталося. Увесь цей інцидент тривав можливо не більше ніж півхвилини. Не дозволяти жодному відчуттю ніяким чином не проступити на власному обличчі це була звичка що набула рівня інстинкту,до того ж у будь-якому разі вони знаходилися прямісінько перед телезахистом коли усе це трапилося. Хай там як було дуже важко не зрадити себе і не піддатися раптовому здивуванню, протягом двох або трьох секунд доки він допомагав їй звестися дівчина непомітно щось сунула йому у долоню. Не було жодного сумніву,що вона зробила це навмисно. Це було щось мале і пласке. Доки він проходив крізь двері вбиральні він доправив це у свою кишеню і помацав це кінчиками своїх пальців. Це був шматочок паперу складений квадратиком.

Допоки він стояв над пісуаром він розгорнув цей папірець кінчиками пальців. Вочевидь на ньому повинно було бути написано якогось роду послання. На якусь мить він відчув спокусу піти до одної з кабінок ватерклозету і нарешті прочитати його там. Але це було б разючою дурістю,як він добре знав. Не було жодного такого іншого місця де б ти не був би так цілковито певен у тому,що у цьому місці телезахисти спостерігають безперервно.

Він повернувся до кубікули, всівся, мимохідь кинув цей уривок паперу до інших паперів на столі,вдягнув свої окуляри та поставив мовонот перед собою. “П’ять хвилин,” – сказав він собі – “п’ять хвилин щонайменше!” Його серце гуркотіло у грудях з лякаючою гучністю. На щастя той шмат роботи який він зараз виконував був лише рутиною, виправлення довгого переліку цифр,що не потребувало значної уваги.

Хай там що написано на цьому папірці, воно повинно містити певного роду політичний зміст. Як йому здавалося могло бути лише дві можливості. Перша, найбільш ймовірна, це те що ця дівчина була агентом Поліції Думок, те чого він так боявся. Він не знав чому Поліція Думок могла вирішити доставляти свої послання саме таким чином, але можливо вони мали на це свої причини. Ця річ що написана на папері могла бути погрозою, закликом, наказом вчинити самогубство, певного роду пасткою. Але була ще інша, більш дика можливість яка настирливо повставала у його голові, проте він намагався пригнітити її, але марно. Це було, це повідомлення прийшло не від Поліції Думок взагалі, але від певного роду підпільної організації. Можливо зрештою Братерство існує! Можливо ця дівчина частина нього! Без сумнівів ця ідея була абсурдною, але вона раптово з’явилася у його розумі у ту саму мить як він відчув цей шматочок паперу у своїй руці. Це трапилося навіть на двійко хвилин раніше ніж те інше,більш ймовірне пояснення спало йому на думку. І навіть зараз, не зважаючи на те що його розум казав що це повідомлення можливо означає смерть – він все ще не бажав вірити у це,але безпричинна надія наполегливо зберігалася, змушуючи його серце невпинно калатати, і було неймовірно важко втримати власний голос від тремтіння доки він бубонів свої цифри до мовоноту.

Попередня
-= 41 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 10.

Останній коментар

KennethQueep 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Irinsma 12.04.2024

Is there any of the moderators, because I can not answer a new topic?
Maybe I'm doing something wrong?
Need your help.
Yours faithfully.


SerghoarD 12.04.2024

Коментар буде відображений після підтвердження модератором


Додати коментар