Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Божі воїни

Рейневан не збирався підтверджувати. Незнайомий це помітив. Коли він заговорив, у його голосі зазвучали металеві й недобрі нотки.

- До міста тобі зараз нічого в’їжджати, Рейнмаре з Беляви. Ти їхав швидко, не жалів коня. А проте спізнився.

Рейневан переборов розпач, який раптом почав його охоплювати. Подолав слабкість. Опанував серце, яке стало підніматися до горла. Руки, які почали тремтіти, сховав за лукою сідла. До болю зціпив зуби.

- Панни, якій ти поспішав на порятунок, у Зембицях уже нема, - сказав незнайомий. - Спокійно! Без дурниць! Пацієнції323, пацієнції більше! Вислухай мене...

Рейневан і не думав слухати. Дістав меча і пришпорив коня. Кінь смикнувся, загріб копитом, зафиркав, підняв і повернув голову. І не ступив ні дюйма вперед.

- Більше пацієнції, - повторив незнайомий. - Не роби дурниць. Твій кінь не рушить з місця, а ти до мене не наблизишся. Вислухай мене, будь ласка.

- Кажи. Кажи, що з Юттою.

- Панна Ютта де Апольда жива і здорова. Але вона покинула Зембиці.

- Звідки... - Рейневан глибоко вдихнув. - Звідки мені знати, що ти не брешеш?

Незнайомий недобре усміхнувся.

- Veritatem dicam, quam nemo audebit prohibere [56], - його добра латина видавала в ньому поляка не гірше, ніж акцент. - Панни Ютти вже нема в Зембицях. Ми вирішили, що в руках князя Яна вона в небезпеці. Що люди, опіці яких князь її доручив, не гарантують їй тілесної недоторканності. Тому ми вирішили сальвувати324 панну Ютту із зембицького ув’язнення. Нам пофортунило - сальвували. І взяли, так би мовити, sub tutelam325.

- Де вона тепер?

- У безпечному місці. Спокійно, юначе, спокійно. Їй нічого не загрожує. Волосина з голови не впаде. Вона, як я зазначив, під нашою опікою.

- Себто під чиєю? Під чиєю, чорт забирай?

- Ти неймовірно нездогадливий.

- Інквізиція?

- Tu dicis, - усміхнувся незнайомий. - Ти сказав.

Рейневан знову спробував спонукати коня рушити вперед, а кінь знову зафиркав і затупотів на місці.

- Інших ви за магію палите, - сплюнув Рейневан. - Лицеміри срані. Я не питаю, чого ви хочете від мене і яка мета шантажу, здогадуюся, в чім річ. І лояльно попереджаю: я щойно прикінчив одного мерзотника-шантажиста. І твердо вирішив прикінчувати наступних, усіх, хто з’явиться. Передай це Гжегожеві Гейнче. А тебе, посланцю, я запам’ятаю, будь упевнений. Не знатимеш ні дня, ні години.

- Пацієнція, Рейнмаре, пацієнція, - скривив губи незнайомий. - Тримай себе в руках і контролюй поведінку. Бо брак контролю може мати важкопередбачувані, неприємні консеквенції326. Дуже неприємні консеквенції.

- Для Ютти? Розумію.

- Не розумієш. Сховай меч і вислухай мене. Вислухаєш?

- А в мене є вихід? Адже інакше будуть неприємні консеквенції. Адже Ютта у ваших лапах. У ваших льохах...

- Ні в яких вона не в льохах, - перебив незнайомий. - Ніхто її не скривдить, пальцем не зачепить, нічим не образить і не посягне на честь. Ютта де Апольда під нашою опікою. Звичайно, вона усамітнена... Зрештою, з відома й за згодою її матері, пані Агнеси, чашникової з Шенау. Панна Ютта перебуває в безпечному місці. Відокремлена й ізольована від небезпек цього світу. Від певних ідей, які колись привели на багаття Майфреду да Піровано. І від тебе. Особливо - від тебе. І наразі відокремленою та ізольованою панна Ютта залишатиметься.

Попередня
-= 312 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

Buriakvova 04.04.2015

Менш цікаво ніж вежа блазнів через різькі скачки по часу та мало деталів. А магії якось забагато. Читати можна, сюжет захопливий


Додати коментар