Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Ерагон

— Може, почекаєш мене за селом? — тихо спитав він, коли тому трохи полегшало.

— Ні... я залишуся тут,— тремтячим голосом відповів Ерагон, витираючись. Він намагався не дивитись тга жахливу картину

— Хто ж міг таке зробити?..—ледь вичавив він із себе.

— Ті, хто отримують втіху від страждань інших,— схилив голову старий.— Вони мають багато облич і набирають різного вигляду, але ім'я в них одне: зло. Це важко збагнути... Усе, що ми можемо зараз зробити, це вшанувати загиблих.

Злізши з коня, Бром пройшовся навколо, уважно вивчаючи витоптану землю.

— Тут були разаки,— нарешті сказав він,—

але це зробили не вони. Це справа рук ургалів.

217

Це їхній спис. Вони прийшли сюди цілою ватагою, не менше сотні. Дуже дивно, бо я пам'ятаю лише кілька випадків, коли вони так збиралися...

Ставши навколішки, старий уважно вивчав сліди. Раптом він вилаявся, побіг назад до Сніговій й скочив йому на спину

— Тікаймо! — гукнув Бром до Ерагона, пришпорюючи коня.— Ургали ще тут!

Юнак вдарив Кадока в боки п'ятами, і кінь кинувся вперед за Сніговієм. Обидва вершники промчали селом і вже були на його околиці, коли в Ерагона знову зачесалася долоня. Несподівано він помітив праворуч від себе якийсь рух, і блискавичний удар миттю вибив його з сідла. Продовжуючи стискати лук у руках, парубок перелетів через Кадока й вдарився об стіну будинку. Він перевів дух і, тримаючись за бік, насилу звівся на ноги.

Перед ним стояв ургал із глузливою посмішкою на бридкій пиці. Чудовисько було високе й кремезне, таке, що навряд чи змогло б пролізти в двері. Воно мало сіру шкіру й жовті свинячі очі. На руках і грудях випиналися м'язи, металевий нагрудник був йому замалий. Із залізного шолома на голові страховиська стирчали кручені роги. В одній руці воно тримало короткого меча, а в іншій затисло круглий щит.

Ерагон помітив, як Бром, осадивши Сніговія, хотів був повернути за спиною ворога назад, але

218

його зупинила поява ще одного ургала із сокирою в руці.

— Тікай, дурню! — гукнув Бром юнакові, відбиваючись від нападника. Тим часом ургал, що височів перед Ерагоном, заревів і здійняв свого меча для могутнього удару Юнак ледь устиг відскочити, зойкнувши, коли меч просвистів прямо біля його щоки. Рвучко розвернувшись, він побіг до центру Язуака. Серце парубка шалено калатало в грудях.

Позаду важко гупали величезні чоботи — ургал кинувся за ним. Ерагон, гукаючи на бігу Сапфіру напружував усі свої сили. Та незважаючи на це, чудовисько швидко його наздоганяло, люто шкірячись. Коли воно було вже зовсім поруч, Ерагон вихопив стрілу і, на мить призупинившись, вистрілив у чужинця. Той рвучко скинув руку захищаючись щитом. Перш ніж Ерагон устиг витягти наступну стрілу, ургал наздогнав його, і вони обидва, зчепившись у клубок, покотилися по землі.

Ерагонові всетаки пощастило звільнитися з обіймів чудовиська, і він, скочивши на ноги, кинувся до Брома, який верхи на коні обмінювався скаженими ударами з чужинцем. «Де інші ургали? — стугоніло в нього в голові.— Чи їх тут тільки двоє?» Раптом пролунав гучний удар, і Сніговій з іржанням став дибки. Бром повис на коні, а по його руці потекла кров. Ургал,

219

із яким він бився, переможно заревів і здійняв свою сокиру для смертельного удару.

Із криком Ерагогт кинувся на Ургала головою вперед. На якусь мить той здивовано застиг із піднятою зброєю, а потім зневажливо розвернувся до хлопця. Ухилившись від удару Ерагон присів і стрибнув на ургала. Парубок уп'явся в нього, залишаючи на боці чудовиська криваві подряпини. Обличчя в того перекосилося від люті. Вій іще раз змахнув своєю сокирою, але знову не влучив, бо Ерагон ковзнув убік і, накульгуючи, подався навтьоки.

Насправді ж, Ерагон вирішив відволікти ургалів від пораненого Брома. Він повернув у вузький прохід між будинками, але, побачивши, що потрапив у глухий кут, закляк на місці. Тоді він спробував продертися назад. Марно. Ургали вже встигли відрізати шлях до відступу. Лаючись скреготливими голосами, вони поволі наближалися до парубка. Ерагон крутив головою па всі боки, шукаючи виходу, але його ніде не було.

Юнак дивився на ургалів, а в його голові весь час зринала та жахлива картина: мертві селяни довкола списа й невинне маля, що вже ніколи не стане дорослим. Від цих думок у кожній клітині його тіла зростала якась божевільна, невгамовна сила. Це було щось більше, аніж бажання помсти. Усе єство Ерагона повставало проти смерті ~ проти того, що його теж колись

220

не стане. Ця сила зростала й зростала, і рантом хлопець відчув, що, мабуть, вибухне, якщо стримуватиме її й далі.

Попередня
-= 40 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

vovk10 03.09.2014

супер клас


Додати коментар