Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Етюд у ясно-червоних кольорах

Холмс не вивчав медицину. Він сам, відповідаючи одного разу на якесь запитання, підтвердив цю думку Стемфорда. Не було схоже й на те, щоб він, читаючи книжки, дотримувався якоїсь певної системи, що могло б згодитися для здобуття вченого ступеня або відчинити йому двері у світ науки. Проте окремі її галузі він вивчав з неймовірним завзяттям і в певних, часом найсвоєрідніших і найнесподіваніших межах виявляв настільки великі й точні знання, що його спостереження буквально приголомшували мене. Зрозуміла річ, ніяка людина не буде працювати так напружено, накопичуючи певні відомості, якщо вона не має якоїсь чіткої мети. Той, хто не додержується системи в своєму читанні, рідко коли може похвалитися точністю знань. Ніхто не обтяжує свою пам'ять дрібницями, якщо не має для цього поважних підстав.

Неосвіченість Холмса була така ж дивовижна, як і його знання. Про сучасну літературу, філософію і політику він, складалося враження, майже нічого не знав. Якось я процитував Томаса Карлейля, і Холмс якнайнаївніше спитав, хто це такий і що він зробив. Проте моє здивування дійшло до краю, коли я випадково виявив, що Холмсу нічогісінько не відомо ні про теорію Коперника, ні про будову Сонячної системи. Щоб цивілізована людина в дев'ятнадцятому столітті не знала про те, що Земля обертається навколо Сонця,— цей факт видався мені неймовірним, і я насилу зміг усвідомити його.

— Ви, здається, здивовані,— посміхнувся він, дивлячись на моє розгублене обличчя. — Ну, а тепер, коли я все це знаю, я постараюсь гарненько його забути.

— Забути?

— Розумієте,— пояснив він,— я вважаю, що мозок людини у своїй основі схожий на маленьке порожнє горище, яке ви повинні умеблювати так, як вам подобається. Дурень настягає туди старих меблів та різного непотребу, що тільки потрапить йому під руку, не залишивши місця для знань, які могли б бути йому корисними, або в кращому разі перемішає ці знання з безліччю інших речей так, що до них важко буде й докопатися. Досвідчений же майстер дуже старанно відбирає те, що бере в свій мозок-горище. Він не візьме нічого, крім інструментів, які допоможуть йому в його роботі, але всі вони будуть справні й набір їх буде надзвичайно великий. Хибно думати, ніби у цієї маленької кімнатки стіни еластичні і їх можна розтягувати скільки заманеться. Запевняю вас, настане такий час, коли за кожний приріст своїх знань ви будете забувати щось із того, що знали раніше. Отже, страшенно важливо, щоб непотрібні відомості не виштовхували собою корисні.

— Але не знати про Сонячну систему! — не погодився я.

— А на який вона мені біс? — нетерпляче перебив він мене. — Ви кажете, що ми обертаємося навколо Сонця. Та якби ми оберталися навіть навколо Місяця, це не мало б для моєї роботи ну ніякісінького значення.

Я хотів був спитати його, що ж це в нього за робота, але щось у його поводженні підказало мені, що таке запитання виявиться небажаним. Над цією короткою розмовою я думав, проте, досить довго і спробував зробити з неї деякі для себе висновки. Він сказав, що не хоче набувати знань, які не мають відношення до того, що він робить. Отже, усі знання, що він їх набув, будуть ним використовуватись. Подумки я перелічив усі різноманітні галузі знань, де він показав мені свою винятково широку поінформованість. Я навіть узяв олівець і всі їх записав. Коли я закінчив складати цей перелік, то не міг стримати посмішки. Документ мав такий вигляд:

ШЕРЛОК ХОЛМС — ЙОГО МОЖЛИВОСТІ:

1. Знання літератури — ніяких.

2. Знання філософії — ніяких.

3. Знання астрономії — ніяких.

4. Знання політики — слабкі.

5. Знання ботаніки — нерівномірні.

(Добре розбирається у властивостях беладонни, опіуму, отрут взагалі. Нічого не знає про практичне садівництво) .

6. Знання геології — практичні, але обмежені.

(На око розрізняє різні грунти. Після прогулянок показував мені цятки бруду на своїх штанях і за їхнім кольором і консистенцією пояснював мені, у якій частині Лондона їх одержав).

7. Знання хімії — глибокі.

8. Знання анатомії — точні, але несистематичні.

9. Знання сенсаційних публікацій — величезні. (Здається, знає кожну подробицю всіх жахливих злочинів, вчинених у дев'ятнадцятому столітті).

10. Добре грає на скрипці.

11. Вправний фехтувальник, боксер і шпажист.

12. Має ґрунтовні практичні знання англійських законів.

Записавши цей пункт, я у відчаї пожбурив список у вогонь. «Якщо з'ясувати, чого прагне цей хлопець, можливо лише в один спосіб — перелічувати його достойності,— і таким чином відшукати фах, для якого всі вони потрібні,— сказав я собі,— то краще й не пробувати».

Попередня
-= 5 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!