Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Гіркий солод

– Так, якщо ти говориш з Богом – то це молитва, а якщо Бог говорить із тобою – то вже шизофренія. Тож попри те, що такого фізичного голосу я не чув, Він дає мені знаки через обставини, людей і події. Ось наприклад, ішов я передучора по Братів Рогатинців, щось спинився, замислився і так, наче мені хтось в голову поклав думку, що ще маю повернутись за прискомедійним хлібом. Тільки-но я відступив крок назад, а балкон на другому поверсі як завалиться – просто на те місце, де я мав ступити за мить. Як у Бога не вірити після такого? То тільки Він через ангела-охоронця повернув мене.

– Так, але ж ви знаєте, що є мільйони випадків, коли побожні люди гинуть, і то цілими сім’ями – чи то для вас не є доказом, що Бога нема? Пам’ятаєте той випадок, коли повний автобус із прочанами їхав до Крехова, а водій не впорався з керуванням і автобус перевернувся догори дригом і впав в річку, і ніхто не вижив? Адже ж люди їхали тільки молитись, співали релігійні пісні, тримали вервички у руках, ніхто їх не вирятував. Чому так? Чому мільйони віруючих, посвячених Церкві людей гинуть і один чи два випадки рятування розхвалюються на рівні чуда? Отож ви собі вибираєте, що вам вигідно для підтвердження релігійних поглядів, а те, що не вигідно, швидко забуваєте або мовчите? Це мені нагадує кота, що спить на кухні. Всі навколо говорять, кричать, стукають начинням, а йому хоч би що, хоч з гармати попід вухо стріляй. А щойно зашребеться в кутку мишка – він одразу зривається і біжить туди. Він чує тільки те, що хоче чути. І ви так само вбачаєте боже провидіння. А Як щодо отця Василя? Адже тут він найпобожніший був – свята людина, яку всі шанували – і ви, й прочани, і вірні.  Він – справді Божий обранець, а тепер вмирає в лікарні від раку. Це така доля благословенних? Я знаю сотні випадків, коли прочани в надії на заступництво, на покров, отримували біди і нещастя, бо все це стається хаотично, сиплеться на люд випадково – і нічого собі заслужити не можна.

– Як ти можеш так говорити, знаєш, скільки чуд стається щодня?

– А скільки античуд стається – ви знаєте? Скільки людей гине через збіг обставин? Так, не заперечую, люди виживають, одужуюють, але якщо порівняти віру в Христа та пеніцилін, то від віри, за ватиканською статистикою, офіційно оздоровилось 3670 хворих, а він пеніциліну кожного дня рятуються мільйони, і, на відміну від Христа, скромна плісінь не вимагає поклоніння і будівництва жертовників.

– От щойно ти сам згадав, що оздоровлюються люди від віри.

– Люди, які навіть через Бога рятуються, рятуються насправді лише від віри в нього. Так, якби вони повірили в чуда Котигорошка сильно-сильно, то завдяки тій котигорошковій вірі змогли би зцілитись. Ще Фрейд та й інші описували випадки, коли люди вірили в щось – і воно ставалося. То називається психосоматика: добре накручена психіка впливає на фізіологію – і тіло виздоровлює. Ефект плацебо ніхто не скасовував. Був такий випадок: Королева довго не могла завагітніти – і це означало повний крах для неї, бо не давши королю спадкоємця, одразу мала би бути ув’язненою за монастирськими мурами. Тому внутрішньо переконала себе у вагітності і в неї навіть почав рости живіт, відійшли води в належний час, але дитини не було. Мозок під дією віри виділяв потрібні гормони – і була повна симптоматика без фізичної появи дитини. І всі інші випадки – за таким самим  принципом. Чому каліки починають ходити під час протестантських проповідей? Від дії святого Духа? Ні, від сили віри. І віра тут не є Божим даром, а складовою психіки людини. Як ви думаєте, чому гороскопи справджуються? Бо люди починають вірити в них і самі здійснюють те, що написано в гороскопі. Їм стається по вірі їхній – і Богом тут навіть не пахне.

Попередня
-= 26 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!