Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Кров ельфів Том 1.

Це правда! – покивав головою Демавенд. – Ґрах присягнувся Нільфгаардові кривавою помстою. За Ейста Туйрсеаха, убитого у Марнадалі. І за Калланте. Якби ми вдарили на лівий берег, Крах підтримає нас усією силою Скелліге. Боги, це має шанси на успіх! Підтримую Фольтеста! Не чекаймо, ударимо перші, визволимо Цинтру, викинемо скурвих синів за межі Амеллу!

Спокійніше – гаркнув Хенсельт. – Не поспішаймо так шарпати лева за вуса, бо лев ще не здох. Це по перше. По друге, якщо вдаримо перші, поставимо себе в позицію агресорів. Зламаємо перемир’я, яке ми смаі закріпили печатками. Нас не підтримають Недамир і його Ліга, не підтримає нас Естерад Тіссен. Не знаю, як вчинить Етайн з Цідарісу. Проти агесивної війни будуть наші цехи, купецтво, шляхта… І перш за все чародії. Не забувайте про чародіїв!

Чародії не підтримають атаку на лівий берег – підтвердив Візімір. – Перемир’я було справою Вільгефортца з Роггевеену, Відомо, що в його планах перемир’я мало поступово перейти у тривалий мир. Вільгефортц не підтримає війни. А Капітула, можете мені повірити, зробить те, що захоче Вільфгефортц. Після Соддена він перший у Капітулі, нехай інші магіки кажуть, що хочуть, там першу скрипку грає Вільфгефортц.

Вільфгефортц, Вільфгефортц – пирхнув Фольтест – Занадто він піднісся, той магік. Мене починає дратувати врахування планів Вільфгефортцем і Капітулу, планами, яких, зрештою, не знаю і не розумію. Але є і на це спосіб, панове. А якби це Нільфгаард здійснив агресію? Наприклад, у Доль Ангрі? На Аердін і Лірію? Ми могли б якось це влаштувати… Зінсценувати… Якась маленька провокація… Прикордонний інцидент, здійснений ними? Скажімо, якась атака на прикордонний форт? Звичайно, ми будемо готовими, зреагуємо чітко і з силою, за повної згоди всіх, навіть Вільгефортца і решти Чародійського Капітулу. І, крім того, коли Емгір вар Емріес відвернув погляд від Соддену і Заріччя, про свій край згадали Цинтрійці. Емігранти і втікачі, які організуються у Бругге під керівництвом Віссегерда. Їх є близько восьми тисяч збройних людей. Чи може бути гостріше вістря списа? Вони живуть надією на відвоювання краю, з якого мусіли втікати. Прагнуть до боротьби. Готові вдарити на лівий берег. Чекають тільки на заклик.

На заклик – підтвердила Меве – і на обітницю, що їх підтримають. Бо з вісьмома тисячами люди Емгира дадуть собі раду силами прикордонних гарнізонів, не повинні будуть переривати обід. Віссегерд добре про це знає, не ворухнеться, поки не буде мати певності, що у слід за ним не лівому березі висадяться твої війська. Фольтесте, підтримані реданським корпусом. Але перш за все Віссегерда чекає на Левенятко з Цинтри. Схоже на те, що внучка королеви вціліла у різанині. Хтось її нібито бачив серед утікачів, але пізніше дитя таємниче зникло. Емігранти завзято її шукають… Бо потребують на відвойований трон Цинтри когось з королівської крові. З крові Каланте.

Дурниця – сказав холодно Фольтест – Минуло більше двох років. Якщо дитя не знайшлося до цієї пори, це значить, що вона мертва. Про цю легенду можемо забути. Немає вже Каланте, немає ніякого Левенятка, немає королівської крові, якій належить трон. Цинтра… ніколи вже не буде тим, чим була за життя Левиці. Ясна річ, емігрантам Віссегерда цього не слід говорити.

 Тому ти пошлеш цинтрійських партизанів на смерть? – примружила очі Меве. – У першій лінії? Не казати їм, що Цинтра може відродитись виключно як васальний край, під твоєю зверхністю? Ти пропонуєш нам усім атаку на Цинтру… для себе? Підпорядкував собі Содден і Бругге, гостриш зуби на Верден… І тобі запахла Цинтра, так?

Визнай, Фольтесте – гаркнув Хенсельт. – Меве права? Ти для цього під’юджуєш нас до цієї авантюри?

Дайте спокій – володар Темерії зморщив своє шляхетне обличчя, сердито пирхнув. – Не робіть з мене завойовника, якому мріється про імперію. Про що вам йдеться? Про Содден і Бругге? Еккгард з Соддену був двоюрідним братом моєї матері. Вас дивує, що після його смерті Вільні Стани принесли корону мені, його родичу? Кров не вода! А Вензлав з Бругге склав мені васальну клятву але без примусу! Зробив це, щоб захистити край! Бо погожого дня бачив блиск нільфгаардських списів на лівому березі Яруги!

Ми саме й говоримо про правий берег – процідила королева Лірії. – Про берег, на який маємо вдарити. А лівий берег це Цинтра. Знищена, випалена, зруйнована, здесяткована, окупована… але все ще Цинтра. Цинтрійці не принесуть тобі корони, Фольтесте, ані складуть присяги. Цинтра не згодится бути васальним краєм. Кров не вода!

Цинтра, якщо її… Коли її визволимо, повинна стати нашим спільним протекторатом – сказав Демавендт з Аердіну.

Попередня
-= 76 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 4.

Останній коментар

Тіна 04.08.2022

Таке враження, що текст друкували або
п'яні, або з великого бодуна.


Поціновувач цікавих книг 03.05.2020

Дуже багато орфографічних помилок в творі.


  25.07.2014

Немножко скучно


Додати коментар