Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Магам можна все

Я обійшов кімнату - вздовж стіни, щоб не наступити на текст. Знов запалив світильник, і ще один, під стелею. Повернувся до столу. Узяв папір, умочив у каламар перо, готовий спершу переписати повідомлення, а тоді вже розбиратися.

"Високоповажаний уроджений магу Хорте зі Таборе! Закритий Клуб Кари повідомляє вам, що на останньому розіграші одноразових заклинань на ваше ім'я випав виграш. Ви дістали право на одноразове використання Кореневого Заклинання Кари... Для отримання призу вам слід прибути до правління Клубу не пізніш як першого вересня. З собою мати членський квиток з позначкою про сплату внесків.

Вітаємо!

Лічильна комісія". * * *

"...Ви зібрались до Північної Столиці вперше за останні десять років, а можливо, і вперше на віку. Ви розгублені: як підготуватись до поїздки, що покласти в дорожню скриню, як поводитись, щоб не видатись непоправним провінціалом?

Заспокойтесь. Північну Столицю щодня відвідують сотні приїжджих магів, у всіх у них виникають схожі проблеми, і майже всі їх успішно вирішують. Прислухайтесь до наших рекомендацій - і нічого не бійтесь!

По-перше, документи. Якщо ви член якого-небудь магічного клубу - візьміть із собою членський квиток. Якщо ви призначений маг - візьміть свідоцтво про ваше призначення й надання магічного ступеня. Якщо ви вроджений маг - візьміть будь-яку гральну карту й на її лиці напишіть кров'ю власне ім'я (червоне чорнило теж згодиться, однаково для вас, уроджений, будь-який документ - пуста формальність).

Якщо на вулицях міста вас попросять пред'явити документи - ні в якому разі не хвилюйтеся й не соромтеся, а також не ображайтеся й не сердьтеся. Не треба вивергати полум'я чи перетворювати вартових на свиней - люди на службі, проти вас вони нічого не мають і, вивчивши ваші документи, найпевніше ввічливо побажають вам удачі в усіх справах. Та якщо ви станете чинити їм опір, вони, звичайно, не зуміють утримати вас, однак у той-таки день вам доведеться поспіхом покидати Північну Столицю, щоб не зустрітися лицем до лиця з королівськими магами на службі порядку. Що потужніша влада, то потужніші маги їй служать, а влада короля Ібрина в столиці все ще вважається дуже міцною...

(Якщо ви консерватор і всяку службу вважаєте принизливою для мага - просто візьміть до відома, що в наші дні не всі додержуються традиційного погляду).

Повернімось до наших збирань. Документи готові; потурбуйтесь про одяг. Не варто тягти з собою до столиці весь свій гардероб, однак деякі потрібні речі просто мусять знайти місце у вашій скриньці.

Неодмінно візьміть два чорні плащі до п'ят: один оксамитовий - для урочистих нагод, другий шкіряний - на випадок негоди. Накладні срібні (золоті) зірки для плаща та для капелюха (якщо ви захочете вступити до клубу, без срібних зірок вам не ступити й кроку). Якнайбільше непротирних штанів і замовлених проти поту білих сорочок; тепла білизна й піжама з начосом - у столиці весь час дмуть холодні вітри, а в готелях не вщухають протяги... Утім, якщо ви подорожуєте влітку, білизну треба брати тонку, а капелюх - світлий, крислатий.

Заздалегідь замовте поштою карту столиці. Вивчіть назви центральних вулиць і головних майданів, а також їхнє розташування; заздалегідь поміркуйте, у якому готелі вам хотілося б зупинитись. Запам'ятайте: нема нічого жалюгіднішого, ніж маг, що безпорадно крутить головою посеред перехрестя.

Прихопіть із собою так багато грошей, як тільки можете. Північна Столиця не любить бідняків..."

* * *

До Клубу Кари років двадцять тому вступив мій батько. Якась була незрозуміла історія; незлостивий і загалом сумирний, тато раптом страшенно захотів скористатися замовлянням Кари, і не яким-небудь похідним, а саме Кореневим. Підозрюю, це якось було пов'язано з материним поганим настроєм; підозрюю, що батько ревнував, і точно знаю, що ревнував зовсім дарма. Проте вступний внесок - немалий! - було заплачено, і батько не став виходити з клубу, коли його темні пристрасті вгамувались. Навпаки - в розмові зі знайомими досить було мовити, що "на останньому розіграші в Клубі Кари...", як усі обличчя ставали перебільшено уважними.

Потім виявилось, що простіше вкусити свій лікоть, аніж реально виграти Заклинання. Батько з гіркотою казав, що засновники клубу - шахраї, що вони обдирають рядових членів, що замовляння Кари - як в'язанка сіна під носом дурного віслюка: він тягнеться, іде, а в'язанка віддаляється... Проте вже сплачених грошей було шкода. Батько перестав бувати на розіграшах, та внески продовжував платити; після його смерті я вспадкував членський квиток і теж заплатив, пам'ятаю, за декілька років...

Попередня
-= 11 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!