Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Майстер і Маргарита

- Ох, чи можливе таке! - сказала Марґарита.

- Пусте! Років через триста це минеться. Мені нараяли силу ліків, але я по-старосвітському тримаюся бабусиних засобів. Дивовижні трави лишила у спадок погана старушенція, моя бабуся! До речі, а ви не маєте якої урази? Може, у вас є яка печаль, що труїть душу, який туск?

- Ні, мессіре, нічого цього немає, - відповіла розумниця Марґарита, - а тепер, коли я у вас, я почуваюсь цілком добре.

- Кров - великий чинник, - невідомо чому весело сказав Воланд і докинув: - Я бачу, що вас цікавить мій глобус.

- О так, я ніколи не бачила такої речі.

- Хороша річ. Я, відверто кажучи, не люблю останніх вістей, передаваних по радіо. Повідомляють їх завжди якісь дівчата, що нерозбірливо вимовляють назви місцевостей. До того ж кожна третя з них трохи недорікувата, начебто таких підбирають навмисне. Мій глобус багато зручніший, тим більше, що події мені потрібно знати достеменно. Ось, до прикладу, бачите той кусень землі, бік якого миє океан? Дивіться, он він наливається вогнем. Там почалася війна. Якщо ви наблизите очі, ви побачите й подробиці.

Марґарита нахилилася над глобусом і побачила, що квадратик землі розрісся, багатобарвно заграв кольорами і перетворився наче на рельєфну мапу. А потім вона побачила і стрічечку річки, і якесь селище коло неї. Будиночок, який був завбільшки з горошину, розрісся і став такий, як сірникова коробочка. Нагло і безгучно дах цього будинку підлетів угору разом з опукою чорного диму, а стіни впали, отож від двоповерхової коробочки нічого не залишилося, окрім купки, від якої валував чорний дим. Ще наблизивши око, Марґарита розгледіла маленьку жіночу фігурку, яка лежала на землі, а коло неї в калюжі крові мале дитинча з розкиданими рученятами.

- Оце і все, - усміхаючись, сказав Воланд, - воно не встигло нагрішити. Робота Абадонни бездоганна.

- Я не хотіла б бути по тому боці, проти якого цей Абадонна, - сказала Марґарита, - на чиєму він боці?

- Що далі говорю з вами, - люб’язно відгукнувся Воланд, - то більше переконуюся в тому, що ви вельми розумна.

Я заспокою вас. Він навдивовижу безсторонній і однією мірою співчуває обом супротивним таборам. Отож і наслідки для кожного табору бувають завжди однаковісінькі. Абадонно! - неголосно покликав Воланд, і тут із стіни з’явилася постать якогось кощавого чоловіка в темних окулярах. Ці окуляри чомусь справили на Марґариту таке сильне враження, що вона, тихенько зойкнувши, уткнулася обличчям у ногу Воландові. - Та годі вам! - гукнув Воланд. - Які-бо нервові сучасні люди. - Він з розмаху плеснув Марґариту по спині, так що її тіло аж загуло, як дзвін. - Таж бачите, що він в окулярах. І не було такого жодного випадку, та й не буде, щоб Абадонна з’являвся перед будь-ким передчасно. Врешті, я тут. Ви у мене гостею! Я просто хотів показати його вам.

Абадонна стояв непорушно.

- А можна, щоб він на секунду скинув окуляри? - запитала Марґарита, тулячись до Воланда і здригаючись, але вже з цікавості.

- А ось цього не можна, - серйозно відповів Воланд і махнув рукою Абадонні, й того не стало. - Що ти хочеш сказати, Азазелло?

- Мессіре, - відповів Азазелло, - дозвольте мені сказати. У нас двоє сторонніх: красуня, котра хлипає і благає, щоб її залишили з господинею, а з нею ще, даруйте, її кнур.

- Дивно поводяться красуні, - зазначив Воланд.

- Це Наташа, Наташка! - вигукнула Марґарита.

Попередня
-= 147 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 5.

Останній коментар

anonymous13199 14.08.2014

моя улюблена книжка


anonymous7538 27.06.2014

добре продуманий сюжет.


anonymous7538 27.06.2014

Чудова книга. З самого початку інтригує та зацікавлює читача. Кіт Бегемот просто душка, до


Додати коментар