Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Майстер і Маргарита

- Отруйник...

- Ах! Образа - ось звичайна винагорода за хорошу роботу, - відповів Азазелло. - Невже ви сліпі? Та прозрівайте мерщій.

Тут майстер звівся на ноги, розглянувся поглядом живим і світлим і запитав:

- Що означає це нове?

- Воно означає, - відповів Азазелло, - що нам час та ще й пора. Вже гримить гроза, ви чуєте? Тьмариться. Коні басують, здригається маленький сад.

Прощайтеся з підвалом, прощайтеся швидше.

- А, розумію, - сказав майстер, озираючись, - ви нас убили, ми мертві. Ох, як це розумно! Як вчасно! Тепер я збагнув усе.

- Ой, змилуйтеся, - відповів Азазелло, - чи вас я оце чую? Таж ваша подруга називає вас майстром, таж ви мислите, як же ви можете бути мертвим? Хіба для того, щоб вважати себе живим, треба неодмінно сидіти в підвалі, маючи на собі сорочку і лікарняні кальсони? Це смішно!..

- Я зрозумів усе, що ви говорили, - скрикнув майстер, - не продовжуйте! Тисячу разів ваша правда!

- Великий Воланд! - почала вторувати йому Марґарита, - великий Воланд! Він задумав куди краще, ніж я! Але тільки роман, роман, - кричала вона майстрові, - роман візьми з собою, куди б ти не летів!

- Не треба, - відповів майстер, - я знаю його напам’ять.

- Але ти жодного... жодного слова з нього не забудеш? - запитувала Марґарита, прихиляючись до коханця та витираючи кров на його розсіченій скроні.

- Не турбуйся! Тепер я нічого і ніколи не забуду, - відповідав той.

- Тоді вогонь! - гукнув Азазелло. - Вогонь, з якого все почалося і яким усе ми закінчуємо.

- Вогонь! - страшно прокричала Марґарита. Віконце в підвалі торохнуло, вітром збило штору набік. У небі гримнуло коротко й весело. Азазелло засунув руку з кігтями в грубку, витяг димучу головешку і підпалив скатертину на столі. Потім підпалив стос старих газет на дивані, а за ним рукопис і фіранку на вікні. Майстер, уже сп’янілий передчуттям гонитви, викинув з полиці якусь книжку на стіл, спушив її сторінки в полум’ї скатертини, і книга пойнялася веселим вогнем.

- Гори, гори, старе життя!

- Гори, страждання! - кричала Марґарита.

Кімната вже гойдалася в багряних стовпах, і разом з димом вибігли через двері троє, піднялися кам’яними сходами вгору і опинились у дворі. Насамперед побачили вони там кухарку забудовника, що сиділа на землі, довкола неї валялася розсипана картопля й кілька пучків цибулі. Стан куховарки був зрозумілий. Троє чорних коней хропли коло сарая, здригалися, збивали копитами землю, Марґарита скочила на коня першою, за нею Азазелло, останнім майстер. Кухарка, простогнавши, хотіла піднести руку, щоб накласти хрест, але Азазелло грізно вигукнув із сідла:

- Відріжу руку! - Він свиснув, і коні, ламаючи гілля лип. піднеслись і простромилися крізь низьку чорну хмару. Тієї ж миті з віконечка підвалу заклубочився дим. Знизу долинув слабкий, жалюгідний скрик куховарки:

- Горимо!..

Коні вже мчали над дахами Москви.

- Я хочу попрощатися з містом, - прокричав майстер Азазелло, котрий скакав попереду. Грім покрив закінчення фрази майстра. Азазелло кивнув головою і пустив свого коня чвалом. Навстріч повітряним вершникам навально летіла хмара, але ще не лляла дощем.

Вони летіти над бульваром, бачили, як людські постаті розбігаються, ховаючись від дощу. Падали перші краплі. Вони пролетіли над димом - усім, що лишилося від Грибоєдова. Вони пролетіли над містом, яке вже заливала темрява. Над ними спалахували блискавиці. Потім дахи змінилися зеленню. Тоді тільки линув дощ і перетворив літунів на три великі пухирі серед води.

Попередня
-= 212 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 5.

Останній коментар

anonymous13199 14.08.2014

моя улюблена книжка


anonymous7538 27.06.2014

добре продуманий сюжет.


anonymous7538 27.06.2014

Чудова книга. З самого початку інтригує та зацікавлює читача. Кіт Бегемот просто душка, до


Додати коментар