Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Мій друг Янгол

Саша, не чекаючи брата, повечеряв, і о восьмій годині уже сидів на балконі з телефоном у руках в очікуванні дзвінка від Янгола.

Добре, що ніхто не ставив Сашкові питання, чому він так часто щоночі сидить на балконі. Мабуть, про це просто ніхто не здогадувався, бо у своїй кімнаті Саша жив один.

Кімнат у квартирі Сашкових батьків було багато. Аж три. В одній жили мама з татом. В їх кімнаті стояв телевізор та велике старе двоспальне ліжко. А ще стара шафа, яка переїхала до них із бабусиної хати тоді, коли Саша був іще дуже маленьким.

В іншій кімнаті жив брат. В його кімнаті було найцікавіше. Там стояв комп’ютер, на якому Сашкові іноді дозволяли погратися. Звісно, комп’ютер був дуже старий, і брат весь час казав, що таких «дореволюційних» зараз уже не випускають. Щоразу, як заходила тема, він повторював, що треба купити новий, а цей здати на металобрухт. А якщо не можна купити новий, то хоча б оновити якісь там внутрішні деталі в цьому. Та хіба ж поясниш це мамі? Вона ж уже сім років носить одні й ті самі чоботи, і щоразу, коли розмова торкалася покупки нового комп’ютера – починала плакати.

Тому мріяти, що і в Сашковій кімнаті колись з’явиться комп’ютер, хоча б той «металобрухт» – не варто. Хіба що колись, потім…

Нарешті, задзвонив телефон. Саша відірвався від роздумів і, схопивши трубку, і міцно притис її до вуха в очікуванні голосу свого Янгола.

- Ало!

- Це я, - почувся знайомий голос із трубки.

- Янголе! Ти? Привіт. Чого так довго не дзвонила?

- Не було зірок… І я не могла тебе побачити.

- Їх і зараз нема, - вглядаючись у непролазні хмари, промовив Саша.

- Є, просто тобі не видно. Вони надто далеко від тебе.

- Мабуть…

- Як у тебе сьогодні справи?

- Та так, - знизав плечима Саша. – Якось так… Посередньо.

- Як там Поліна?

Саша посміхнувся. Він хотів розповісти Янголові про сьогоднішню пригоду і не знав, як почати. Хотів, щоб вона сама запитала. І тому, як тільки Янгол промовила слово «Поліна», Саша вскочив зі стільчика і голосно промовив:

- Вона сьогодні відшила Миколу. Уявляєш?

- Угу, - посміхнулась дівчина.

- І було дуже смішно, хоча й трохи шкода його.

- Не знаю, - задумалась Янгол. – Мені його не шкода.

- А ти що, бачиш усе, що відбувається зі мною в школі? – здивувався Саша.

- Майже завжди. Але, навіть, коли не бачу, я, все одно, завжди з тобою… В твоєму серці.

- Шкода, що говорити ми можемо лише вночі, - зітхнув Саша, - коли є зорі…

- Що ти думаєш про всю цю ситуацію з Поліною? – запитала Янгол. – Думаєш, вона не права, що відшила його?

- Не знаю, - знизав плечима хлопець. – Мені страшно. На місці Миколи міг бути і я. Навіть, не уявляю, що я зможу їй подарувати? Та ручка – просто шикарна. Вона коштує тисячу баксів, не менше. А вона відмовилась. Сказала, в неї таких – греблю гати.

- Та ну, - засміялася Янгол. – Вона коштує близько півтори тисячі гривень. Не більше. Повір мені.

- Той що? Хіба це мало?

- Згодна, не мало, - відповіла Янгол. – А чому обов’язково їй щось дарувати?

- А як по іншому звернути її увагу? – у розпачі крикнув Саша. – Хіба ти не бачиш? У мене немає шансів!!!

Саша різко замовчав, і чути було, як він зробив глибокий вдих. Янгол зітхнула.

- Не знаю, - промовила вона за хвилину. – Ти думаєш, твою Поліну цікавлять лише подарунки? Спробуй просто сподобатись їй. Душею.

- Душею? – засміявся хлопець. - Як?

- Напиши для неї вірш.

- Вірш?

- Так, - впевнено відповіла дівчина. - Ти ж талановитий, я знаю. У тебе чудові успіхи у навчанні, особливо у літературі. Спробуй присвятити їй вірш.

- Я спробую, та мабуть, стану ще більшим посміховиськом, ніж сьогодні Микола.

- Обіцяю, не станеш.

Зранку, як завжди, лив дощ. Сашко вибіг у своїй курточці з капюшоном, і лише пробігшись до сусіднього будинку, де жив Мишко, промочив наскрізь і штани, і черевики.

Як тільки Саша підбіг до під’їзду, з Мишкового вікна визирнула його мама і крикнула, що Мишко до школи не піде, бо вчора промочив ноги, і сьогодні лежить з температурою. З сусіднього вікна визирнув Мишко, закутаний у шарф, і з радісною посмішкою помахав Сашкові рукою.

Звичайно, можна було здогадатися, що Михайло сьогодні «захворіє». Сьогодні ж контрольна з української літератури. Треба буде писати твір. А твори Мишко писав не найкращі. Коли їх задавали додому, Саша завжди писав два різних твори, а потім Мишко на перерві переписував той, що йому більше подобався (а більше йому подобався, зазвичай, той, що був коротшим).

Попередня
-= 7 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 116.

Останній коментар

красуня 06.08.2020

хочу подякувати автору за таку пречудову книгу


красуня 06.08.2020

книга дуже сумна,схожа на реальність


anonymous9739 07.05.2015

даже сумна книга. наближена до реальностi.


Додати коментар