Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > КООПЕРАТИВНА ДЕРЖАВА — НОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Проте йдемо далі. Ми постійно чуємо від можновладців уже доволі набридлий вислів «владна вертикаль». Але який позитивний стосунок вона, ця вертикаль, має до необхідно якісного, в усіх сенсах цього слова, життя народу, що організується і діє майже завжди по горизонталі?

Ми вже навчилися розуміти: якщо ті, хто отримав владу, починають будувати собі таку «вертикаль», то для народу на практиці це означає його остаточне примушування і дальше пограбування. Вада владної вертикалі в тому, що, не маючи перехресних горизонтальних зв’язків між авторитетними постатями соціуму, наявність яких стабілізує саме суспільство, вона завжди буде хиткою і вразливою.

Нам зі шкільної лави відомо: якщо є вертикаль, повинна існувати й горизонталь. Так що ж таке в нашому випадку народна горизонталь? Це протилежна владній вертикалі горизонтальна суспільна мережа. І вона має створитися крок за кроком, від людини до людини, від хати до хати, через соціальну й економічну кооперацію, через профспілки, просвітницькі структури та будинкові комітети як альтернатива владній вертикалі. І не просто вертикалі як такій, а як альтернатива геть застарілому примітивно-кримінальному способу життя, де панують патерналізм і корупційна кругова порука.

Під час створення суспільно-економічної горизонтальної мережі у спільних діях громадян має відновитися довіра між ними, повинні виникнути нові правила й етика взаємин. Від захисту найважливіших для нас речей: мови й культури, соціальних завоювань та економічних інтересів, національних і церковних традицій — ми мусимо перейти в рішучий наступ за їх стале існування і дальший розвиток.

І першоосновою її має стати власне людина, потім сім’я, потім – анклав компактного проживання сімей (багатоквартирні будинки, мікрорайони, квартали тощо). Але ми повинні розуміти, що новій державі потрібне не просто добровільне, але не впорядковане об’єднання людей за принципом сумісного мешкання, а об’єднання, що закріплене юридично та існує на законних засадах. І яке зможе офіційно на всіх рівнях представляти інтереси людей, яких воно об’єднує. Зрозуміло, що мова має йти про територіальні громади як найменші юридичні особи–осередки, з яких складеться та сама соціальна горизонтальна мережа і яка буде міцно скріплювати фундамент оновленої країни.

Кооперативна система, яка пропонується країні як нова форма її існування, абсолютно ідеально екстраполюється на саму систему територіальних громад, бо вона власне з них і складеться.

Активна діяльність кооперативів лише надихне творче виробниче життя в цих громадах і згенерує в них усі позитивні внутрішні процеси, які ми хочемо бачити як прояв нових соціальних і економічних взаємовідносин між громадянами країни і таким чином досягти ідеальної керованості соціально-економічними процесами в країні.

Самі громади, керуючись новим законодавством та поєднуючи свої доцентрові державотворчі зусилля у синергію неймовірної сили, «сплетуть» ту саму горизонтальну мережу, яка успішно замінить вже скомпроментовану і непотрібну так звану владну вертикаль.

Побудова саме такої горизонтальної об’єднувальної мережі — це єдиний засіб поєднати конструктивні суспільні течії та прогресивні громадські об’єднання, синергія діяльності яких вбере в себе надалі й політичні партії. Ті, які справді хочуть боротися за успішну країну.

Тобто нам треба створити надпартійний суспільний рух, в основі якого буде вищеозначена горизонтальна суспільна мережа, вибудована на основі територіальних громад, що мають стати первинними і основними її ланками. А завдання лідерів такого руху — прописати й організувати дієвий ефективний механізм утворення гідного і повноцінного людського життя. А також дати суспільству віру у його здатність перемагати будь-які труднощі, здобуваючи в цій боротьбі для себе справжню демократію та добробут.

Попередня
-= 2 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!