Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Пісня про Роланда

...тримав він яблуко... - символ королівської влади, держави, на якому часом зображувалася корона підвладної країни.

31

... олександрійським шовком... - на той час Александрія (Єгипетська) конкурувала своїми шовками і парчею з подібними виробами Персії та Індії.

35

Халіф сказав... - незнання авторами мусульманських законів, зокрема статусу халіфа в арабській державі, де він був першим серед мусульман, призвело до того, що в «П. про Р.» він постає як другорядна особа.

40

...йому давно за двісті... - подібне перебільшення віку Карла в устах Марсілія надає імператору особливої ваги. Взагалі гіперболи властиві епічним поемам.

44

...до Сізерського проходу... (або Сізерської брами) - ущелина в Північних Піренеях з боку Франції.

46

...на святині він меча Морглейса... - за Середньовіччя був поширений звичай вкладати в держак меча якісь святі речі, що ніби оберігали володаря від лиха. Про них Роланд докладно розповідає в епізоді прощання з власним мечем (тир. 171, 172).

47

...Тервагана... - за уявленням авторів «П. про P.», Терваган разом з Аполліном і Магометом складає святу трійцю мусульман.

48

...мангонів... - грошова одиниця маврів.

...поцілунки в щоки, в губи... - за часів раннього феодалізму це був один із постійних і обов\'язкових звичаїв, що підкреслював покірність васала своєму господареві й супроводжувався ще й потиском руки. Тут, можливо, щоб показати недосконалість цього звичаю у маврів, ручкання не згадується.

49

...покінчить з маркізом... - тобто Роландом; тут єдиний раз у «П. про Р.» згадується справжній історичний титул Роланда - він був маркграфом (у VIII ст . - посада, а з XI ст. - титул, пов\'язаний з володінням певним феодом - маркізатом).

53

Неподалік від Гальни... - місцезнаходження цього міста не встановлено.

56

...бачить уві сні він... - тут і в наступній тираді (а також у тирадах 185, 186) автор використав поширений в епосі прийом - у сновидіннях героя пророкуються майбутні драматичні події. ...уламки полетіли в небо... - можливе тлумачення: душі вбитих франків підносяться до неба, очевидно, до Раю.

57

...після цього сну він бачить інший... - друге сновидіння слід тлумачити, мабуть, так: на Карла чекають бурхливі події;

ведмідь - Марсілій; поранена ним правиця Карла - Роланд;

барс -Балігант; хірт - Роланд; вухо ведмедя - правиця Марсілія.

60

...упустив свій жезл... - протиріччя в поемі, викликане, очевидно, неуважністю переписувача, бо Ганелон упустив не жезл, а рукавицю.

64

Господар мій... - слова Готьє означають, що він був ленником (васалом) Роланда.

Попередня
-= 79 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 9.

Останній коментар

  30.01.2016

Ух ты Вот за это благодарчикhttp://agrolinepro.ru/agricultural-machinery>.


  29.01.2016

Многовато,но понятно и интересно,спасибо владатилям сайта


  10.01.2015

Сколько здесь вообще страниц?


Додати коментар