Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Розмір має значення

- Пробачте, замислився.

- Казав я вам, що вчора не на дискотеку було їхати, а додому. І в ліжечка.

- А ви бачилися вчора? - здивувався Лях, що сидів поруч зі мною.

Академік Майборода посміхнувся у вуса:

- Разом з моєю онукою цей молодик випив весь мій домашній запас самогонки. А потім замість спати поїхав на танці, - він іронічно посварив мене пальцем. - Мені Галушка все розповіла.

- З вашою онукою? - здивуванню Ляха не було меж.

Тут уже я закопилив губу:

- Не думаю, що моє особисте життя може бути темою службового обговорення.

І немовби на підтвердження цієї тези секретарка оголосила:

- Заходьте, будь ласка. Пан Генеральний писар чекає.

Двері до святая святих УГС відчинилися і впустили нас до просторого кабінету з традиційним великим столом для нарад і м’яким куточком біля вікна. Я переступив поріг слідом за начальством і раптом відчув, що коліна мої починають зрадливо тремтіти. Адже вперше в житті мені доводилося бути присутнім на нараді у найвищого керівництва УГС. Та ще й не просто так, а так би мовити, фігурантом.

- Сідайте, - запросила секретарка, яка зайшла до кабінету разом з нами.

Ми слухняно розташувалися по обидва боки столу для нарад. Лях виглядав прибитим, не гірше за мене. Один тільки академік тримав хвоста пістолетом, - йому не першина бувати в таких кабінетах. П’ять хвилин минуло у цілковитій мовчанці. На початку шостої хвилини нечутно розчинилися задні двері, і до кімнати ввійшли Генеральний писар та його Перший заступник. У обох було мокре волосся, наче вони тільки-но вийшли з душу чи з басейну. Поки двері за ними зачинялися, я встиг помітити у задній кімнаті краєчок стола для пінг-понгу.

- Нічого, - зауважив Генеральний писар. - Наступного разу я тебе таки обіграю.

- Не хвалися ідучи на рать, - Перший заступник тримав у руках дорогий чохол з ракетками.

Вочевидь, вони щойно закінчили партію і приводили себе до ладу перед нарадою. І тут я зрозумів, що наша Служба непереможна. Бо у нас заступник може обіграти свого безпосереднього начальника в теніс, і це не матиме жодних службових наслідків.

При наближенні начальства ми з Ляхом підхопилися зі своїх місць і виструнчилися. Академік Майборода теж підвівся, але по-цивільному неквапливо і одразу зробив крок вперед, за що був винагороджений рукостисканням Генерального писаря, а із заступником на правах кума просто розцілувався.

- Сідайте, - сказав пан Генеральний. - Розпочнемо нараду. Хто в нас доповідач?

- Агент Мамай, - оголосив заступник. - Група особливих розслідувань.

Він, мабуть, помилився, бо тут був присутній керівник групи, і за логікою та субординацією доповідати мусив він. Але за цією ж субординацією я не міг вказувати на помилки вищого керівництва, хоч, як тільки-но з’ясувалося, мав право обіграти його в теніс. Складна матерія.

- Агент другого класу Мамай, з вашої ласки, - виструнчився я перед столом. - Веду справу «Право першої ночі».

- Тільки давайте із самого початку, - мовив Генеральний. - І без поспіху.

- Приводом для відкриття справи було непропорційне збільшення кількості розлучень у перший тиждень шлюбу. Шляхом оперативних заходів нам вдалося встановити причину. Нею виявилася втрата нареченими цноти іще до шлюбу, викликана застосуванням ними препарату для схуднення «Граціоза». Експертиза виділила зі складу препарату незвичайну компоненту, а фахівці академіка Майбороди… - тут я на мить замислився, -…а точніше, академік Майборода особисто підтвердив, що саме ця компонента викликає згаданий ефект, - присутні одночасно подивилися на академіка, від чого той нахмурив брови. - Під час відрядження до Великої Польщі вдалося з’ясувати, що справжнє продукування відбувається в Ізраїлі фірмою «Кремл Ентерпрайзес», а польська фірма «Пані Граціоза Інтернешенел» тільки фасує готовий порошок. У результаті відрядження до Ізраїлю я з’ясував, що препарат «Граціоза» виробляють шляхом додавання спеціальної компоненти до стандартних ізраїльських препаратів для схуднення. Цю компоненту постачають у готовому вигляді з Росії. Виробник «Сурґутське лісництво, ІТУ 14840 імпорт-експорт». Сировина з Росії на сімдесят вісім відсотків складається з продуктів високої біотехнології і на двадцять два відсотки з речовин, які бувають у шишках кедру. На сьогодні це все.

Генеральний писар покивав головою, і я плюхнувся на своє місце. Начебто нічого не забувся і ніде не заплутався. Тим більше, що доповідати мав Лях і я окремо не готувався.

- Що можете додати? - підняв очі на мого начальника Генеральний.

- Керівник групи особливих розслідувань Лях. За вказівкою пана Першого заступника до групи у якості консультанта був включений академік Майборода. Всі допуски у нього є.

Попередня
-= 64 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 8.

Останній коментар

Robzaf 15.04.2024

Can't answer an existing topic, what should I do ??
Maybe I'm not writing correctly?
Please tell me.
Yours faithfully.


Eldarkao 15.04.2024

How to reply to a topic?
Maybe I'm not writing correctly?
Need your help.
Yours faithfully.


Ivanhim 15.04.2024

How to react to an issue?
What am I doing incorrectly?
Require your assistance.
Cordially yours.


Додати коментар