Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Ще одна збірка Всеволода Нестайка

Ну, а Малявка... Правильно! Малявка (Алик Дука) — маленький, найменший у шостому «Б». Вуха відстовбурчені, шийка худенька, кулачки маленькі. Але тими кістлявими кулачками він так боляче штурхав свою жертву, яку Довгий тримав, як у лещатах, здоровенними лапами, що де тільки сили бралися.

Всі «художества» трійці були злі й жорстокі.

Як правило, присікувався Малнвка, а Довгий і Злюкін ховалися десь за рогом будинку. І як тільки той, до кого Малявка присікувався, давав йому, щоб одчепився, стусана, одразу з'являлися Малявчині друзі. «Ти що малнх кривдиш?! — вигукував Злюкін.— Здоровий — так?» І...

Особливо знущалася трійця з молодших. Забирала гроші, сніданки, примушувала робити різні капості — бнти вікна, вазони, псувати наочне приладдя... Але майже ніколи не вдавалося впіймати трійцю на гарячому, так хитро й підступно вони діяли. А залякані їхні жертви боялися їх виказувати, розплачувалися самі.

І тепер трійця лише хмикала й пересмикувала плечима — чого, мовляв, дивитеся, при чому тут ми, зиати не знаємо.

Леся Чорнобривець і Аліна Гончарук присіли біля клумби навпочіпки й намагалися підняти, вирівняти поламані квіти, повернути їх до життя.

Як це так?! — розпачливо шепотіла Леся.— їм же боляче!.. Вони ж усе відчувають...

І... і навіть пізнають того, хто їх скривдив... Я читала...— шепотіла Аліна.

Вони ж живі... Як це можна було,— губн в Лесі тремтіли.

Леся й Аліна були юннаткн, «альпійська гірка» — то їхнє дітигце.

У Лесика теж тремтіли губи. Він був блідий.

Колн Лесик дивився на Лесю Чорнобривець, у грудях його починав тьохкатн соловейко. Ніжно так і щемливо: «Тьох- тьох!... Тьох-тьох-тьох!...» Може, тому, що її звали Леся, а його Леснк?... А може, з іншої якоїсь причини... Хтозна. чого в людей у грудях тьохкають соловейки.

А от коли Лесик дивився на трійцю, в груднх його починали каркати ворони, хрипло, противно так, гаркаво: «Каррр!.. Каррр! Каррр! .»

-Жора теж небайдуже дивився на Лесю. Але почуття його виявлялися по-іншому. В Жори холов кінчик носа — наче крижана колюча сніжинка сідала на нього.

А от коли Жора днвився на трійцю, щоки його починали горіти вогнем, наче до них притуляли розпечене залізо.

Але зараз чомусь ні воронн у Лесиковнх грудях не каркалн, иі Жорині щоки не пекло вогнем.

Може, тому, що надто вже дикий був випадок. Не могло бу- • ти нормальних реакцій. А герої наші — хлопці дуже вразливі.

Задеренчав дзвінок на уроки. І, наче то був сигнал, що можна вже не мовчати, одразу навколо загуло й загомоніло.

Збуджено перемовляючись, разходилися і розбігались учні по класах.

Дисципліна у той день, що й казати, була не на висоті. Вчителі раз у раз втихомирювали учнів, але й самі були збуджені й нервові.

Зустріч з академіком мала початися одразу після п'ятого УРоку.

Довгий стіл на сцені актового залу вже зранку був застелений червоною скатертиною, і на ньому стояли квіти й пляшки з мінеральною водою та «пепсн-колою».

Агашкін, який сидів за партою біля самісінького вікна перед Леснком і Жорою, весь час витягував шию, визирав надвір, робив «перське око» (тобто одне примружував, а друге витріщав) і збуджено хихикав.

Агашкін страшенно любнв різні надзвичайні події та неприємності (певна річ, коли вони траплялисн не з ннм, а з кимось іншим). Якось, коли у шкільному дворі була пожежа (хтось підпалив макулатуру, і зайнялися старі поламані парти, біля яких та макулатура лежала), Агашкін так верещав від захоплення, так танцював і підстрибував, що мало сам не вгнався у вогонь.

Клас на «рерське око» Агашкїна реагував по-різному. Деякі, найбільш несвідомі, й собі хнхнкалн, пирскали в кулак. Але переважна більшість учнів дивилася осудливо.

Лесик дивився на розпашіле, як маків цвіт, Леснне личко (він сидів майже поряд з нею, їх розділяв тільки прохід між партами), і в грудях його потроху, ледь чутно вже починав витьохкувати соловейко. Жора теж дивився на Лесю через плече товариша, і кінчик його носа починав холонути...

Ах та Леся, ах та Леся-чарівннця!..

На п'ятому уроці всі вже совалися так нетерпляче, мов сиділи не за партами, а на розпеченій черені.

І раптом учитель фізики Антон Григорович (саме була фізика) кахикнув і сказав:

—• Не совайтесь, сидіть спокійно. Зустрічі з академіком не буде. Після уроків підете додому.

Всі так і завмерли.

Отаке?... Що?? Чому?..

Нічого не знаю,— мовнв Антон Григорович.— Так сказав Лев Парамоновнч.

Але ж стривайте! Академік же приїхав. Точно! Вчора увечері прилетів літаком. Тато Агашкіна працює у Борисполі в аеропорту. І сам бачив, як Лев Парамонович його зустрічав. З квітами і з Кирою Андріївною...

Попередня
-= 3 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар