Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Ще одна збірка Всеволода Нестайка

Так. йому десь років під шістдесят,— кивнув Василь Денисович.

До речі, мушу вам сказати...— почала Зоя Михайлівна.

РОЗДІЛ III, в якому ви знайомитеся з Прометеєм Гавриловичем

Прометей Гаврилович з'явився в школі майже перед самісіньким кінцем минулого навчального року — у четвертій чверті.

Поява його була викликана абсолютною історичною необхідністю.

Колишній шкільний завгосп Федір Іванович, або просто Федя, як його називали у школі всі, навіть учні молодших класів, несподівано подав заяву і буквально у двадцять чотири години зірвався з місця і гайнув на Далеку Північ. Лев Парамонович хоча н здивувався, але затримувати його не став.

Федір Іванович (або просто Федя) був молодий, з вигляду майже десятикласник, невисокий, з настовбурченим кучерявим чубом. Мабуть, щоб здаватися вищим, він ходив підстрибом, і чуб при кожному кроці весь час кумедно підскакуваа. Ніхто в школі всерйоз до Феді не ставився. Бо хоч людина він був, може, й непогана, але завгосп вельми кепський. Лампочки майже ніде не горіли, двері ие зачинялися, вікна були

повибивані, паркет випинався з підлоги й випадав, східці пощерблені... А учні — народ такий: на дверях катаються, паркетини підфутболюють. І Федя тільки те й робив, що бігав підстри іом по коридорах і кричав на учнів. Та справи од цього не покращувалися...

Новий завгосп Прометей Гаврилович протягом^ двох тижнів тихо й непомітно без галасу й метушні весь цей аварійний стан ліквідував. Лампочки всюди горіли, вимикачі працювали, вікна були засклені, східці відремонтовані, паркет так блищав, хоч дивися в нього замість дзеркала... І якщо раніше две|: в класах та кабінетах не зачинялися і раз у раз щось зникало й губилося, то тепер у двері всіх кабінетів і класів були врізані замки. І з учнями в Прометея Гавриловича стосунки одразу зав'язалися дружні й щирі.

Всіх, звичайно, зацікавило, чого в нього таке ім'я.

І Прометей Гаврилович пояснив:

Тато мій був робітником-сталеваром, а до того ще й аматором само, іяльного робітничого театру. Романтичний чоловік. Мрійник. І улюбленим його героєм був грецький міфічний титан-богоборець Прометей, той, що не боявся самого Зевса Громовержця, не кажучи вже про інших богів-олімпійців... А час тоді був знаєте який... Початок двадцятих років. «Вперед, народе, йди, бери гармати революційно стріляй завзято...» От мене тато й назвав Прометеєм... І я иа нього не ображаюсь.

І все таки Прометей Гаврилович був людиною досить загадковою. Кр м відомостей, наведених вище, ніхто про нього н чого не з ав. Де він жив раніше, чим займався до того, як прийшов у їхню школу, чи є в нього сім'я, діти (а то й онуки — з огляду на вік)?

Коли його запитували, в н жартував:

Ну чим міг займатися Прометей' Га? Боровся з богами викрадав для людей вогонь, за що був покараний Зевсом. А де жив На Кавказі, звичайно. Був прикутий до скелі Пам'ятаєте: «Споконвіку Прометея там орел карає...» Прилітав щодня орел, клював печінку, аж поки Геракл його не стрельнув... Після того в мене хворий лівер, тобто печінка. Можу показати довідку від лікаря. Дітей, онуків нема, парубкую. Хто ж за хв ого «пі шочника» вийде заміж?

Але хворим Прометей Гаврилович якраз і не виглядав. Статури він був кремезної, міцної, хоч і не дуже високий иа зріст. І фізичну силу мав просто надзвичайну.

Лесик сам бачив, як він довів це.

Привезли в школу нову вогнетривку шафу-сейф. Троє вантажників кректали-кректали, не могли зрушити її з місця-

Поометей Гаврилович підійшов, підважив, плечем натис- нув і вантажники лише роти пороззявляли.

І сміливості завгосп був неабиякої.

Перед самісінькими іспитами стався такий випадок.

у вчительки української мови й літератури Маргарити Михайлівни в дбулася гостра конфліктна розмова з трійцею. Вона сказала, що коли вони не виправлять своїх оцінок, вона їх до екзамену не допустить

Тоді Злюкін виліз через розчинене вікио (це було на третьо му поверсі), став на карнизі між вікнами й аявн що стоятиме доти, поки Маргарита Михайлівна не змінить свого рішення. Маргарита Михайлівна страшенно перелякалася, не знала, що робити.

Злюкін тим часом сам страшеї но перелякався. І заціпенів, стоячи на карнизі. Він уже ладен був повернутися в клас але не міг цього зробити: від страху втратив здатність рухатися. Зопалу він одійшов далеко од вікна, і тепер, щоб допомогти 'йому, хтось мусив пройти до нього по карнизу. Маргарита Михайлівна і сама боялася, і не пускала нікого. Хтось радив викликати пожежників, але в будь яку мить Злюкін міг втратити рівновагу і... І тут у класі з'явився Прометей Гаврилович. Він, виявляється, був на шкільному двір ї і побачив це знизу.

Попередня
-= 9 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар