Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

    —  Тьху, ну й гидке ж зілля! Той, що читав, вів далі:

    —  «За   прогодування   нероби-волоцюги,   що   перебуває   шість   місяців замкнений у комірчині для грабіжників, аж поки стане відомо,  що з ним робити,— шість ліврів чотири сольди».

    —  Що  це таке? — перепинив  його  король.— Годувати того,  кого слід повісити?   Клянуся  Великоднем,  я більше не дам на це й  сольда!  Олів'є, поговоріть  з  паном  Естутвілем  і  сьогодні  ж  увечері  приготуйте  все,  щоб повінчати цього молодця з шибеницею. Далі.

    Олів'є нігтем зробив помітку проти статті про «неробу-волоцюгу» і прочитав:

    —  «Анріє Кузенові — головному катові міста Парижа, за визначенням та  розпорядженням  монсеньйора  паризького  прево,   видано  шістдесят  паризьких  сольдів  на  купівлю  ним,   згідно  з  наказом   вищезгаданого  сйора прево, великого, широкого меча   стинати голови та страчувати осіб, засуджених до цього правосуддям за їхні провини, а також на купівлю піхов і всіх приладь до нього; а так само і на полагодження та відновлення старого  меча,   що  тріснув  і  вищербився  при  відтинанні  голови  месірові  Луї Люксембурзькому, що цілком відповідає...»

    —  Досить,— перебив   король.— Залюбки    затверджую   цю   суму.    На такі  витрати я не скуплюся.  На це я ніколи  не шкодував грошей.  Далі!

    —  «На спорудження нової великої дерев'яної клітки...»

    —  Ага! — вигукнув  король,  хапаючись  обома руками  за  бильця  крісла.— Я   знав,   що   недарма   поїхав   до   Бастилії.   Стривайте,   метре   Олів'є, я хочу сам поглянути на цю клітку. Ви читайте мені рахунок витрат, поки я її оглядатиму. Панове фламандці, ходімо поглянемо. Це цікаво.

    Він підвівся, сперся на руку свого співбесідника і, подавши знак мовчазній особі, що стояла біля дверей, іти вперед, а двом фламандцям іти за ним, вийшов з кімнати.

    Біля дверей кімнати почет короля поповнився закутими в залізо воїнами й стрункими пажами, що несли смолоскипи. Деякий час усі вони йшли внутрішніми ходами темної башти, перерізаної сходами і коридорами, місцями проробленими навіть у самій товщі стіни. Комендант Бастилії виступав на чолі, наказуючи відчиняти низькі, вузькі двері перед старим, хворим, згорбленим королем, який ішов покашлюючи. Перед кожними дверцятами усі змушені були згинатися, крім уже зігнутого роками короля.

    —  Гм!—бурмотів він крізь ясна, бо зубів уже не мав.— Ми вже цілком   готові   переступити   поріг  могильного   склепу.   Зігнутому   подорожньому — низенькі дверцята.

    Нарешті, залишивши за собою останні дверцята, обтяжені такою кількістю замків, що минуло чверть години, поки їх відімкнули, вони ввійшли до високого, просторого залу із стрілчастим склепінням, посеред якого при світлі смолоскипів можна було побачити величезний масивний куб із заліза та дерева. Всередині він був порожній. То була одна з тих знаменитих кліток, призначених для державних злочинців, які звалися «донечками короля». У стінах цього куба було два чи три віконця, так густо заґратованих, що шиб не було видно. Дверима правила велика, гладенька камінна плита, схожа на могильну. Одні з тих дверей, які відчиняються лише для того, щоб людина могла ввійти. Але тут поховали живу людину.

    Король повільно обійшов навколо цієї споруди, уважно її розглядаючи, тоді як метр Олів'є, що йшов за ним слідом, голосно читав:

    —  «На спорудження  нової,  великої дерев'яної клітки  з товстих колод, з рамами й   лежнями   завдовжки   дев'ять   футів,   завширшки   вісім   та   сім заввишки  від  підлоги  до  стелі,  відполірованої   й  окованої  товстими   залізними   штабами,   яка   була   побудована   в   приміщенні   однієї   з   башт   Сент-Антуанської фортеці і в якій утримується, за наказом нашого наймилости-вішого короля, в'язень, що раніше перебував у старій, ветхій,  напіврозва-леній   клітці;   на   згадану   нову   клітку   витрачено   дев'яносто   шість   колод на ширину,  п'ятдесят дві  на  висоту,  дев'ять  лежнів  завдовжки  три туази кожний;   а   для   обтесування,   нарізки   та   пригонки   на   подвір'ї   Басті-лії  переліченого   лісу  найнято  було  дев'ятнадцять  теслярів   на   двадцять днів...»

    —  Непоганий  дуб,— зауважив   король,  постукуючи  кулаком   по  колодах.

    —  «На згадану клітку пішло,— вів далі читець,— двісті двадцять товстих залізних брусів по дев'ять і вісім футів завдовжки, не рахуючи деякої кількості менш довгих, з додатком до них обручів, шарнірів та скріп для згаданих вище брусів. Разом  ваги у цьому  залізі три тисячі сімсот  тридцять п'ять фунтів, крім восьми товстих залізних кілець для прикріплення зазначеної клітки до підлоги, що важать разом з цвяхами й скобами двісті вісімнадцять фунтів,  не  рахуючи  ваги  віконних  ґрат  у тій  кімнаті,  де поставлено клітку, дверних залізних засувів та іншого...»

Попередня
-= 173 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!