Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

    Циганка, граціозно випроставшись у сідлі, поклала обидві руки на плечі молодого ротмістра і кілька хвилин дивилася на нього, мов зачарована його доблесним виглядом і щойно поданою їй хороброю допомогою. Надавши своєму ніжному голосові ще більшої ніжності, вона першою порушила мовчанку:

    —  Як вас звати, шановний рицарю?

    —  Ротмістр Феб де Шатопер до ваших послуг, моя красуне! — відповів офіцер, набираючи молодецького вигляду.

    —  Спасибі,— промовила дівчина.

    І, поки ротмістр Феб підкручував свої по-бургундському підстрижені вуса, вона, мов стріла, що падає на землю, зісковзнула з коня й зникла, як блискавка.

    —  Сто   чортів!   Мені   було   б   приємніше,   якби   зосталося   це   дівчисько! — крикнув   молодий   офіцер   і   наказав   міцніше   зв'язати   Квазімодо путами.

    —  Що   вдієш,   ротмістре,— сказав   один   стрілець,— ластівка   спурхнула, кажан лишився.

V. ПРИКРОЩІ ТРИВАЮТЬ

    Гренгуар, оглушений падінням, все ще лежав на бруківці біля підніжжя статуї пречистої діви на розі вулиці. Поступово він опритомнював; перші кілька хвилин він ще витав у напівсвідомих, не позбавлених приємності мареннях, в яких ефірно-легкі постаті циганки та кізки змішувалися з важким кулаком Квазімодо. Цей стан тривав недовго. Гостре відчуття холоду в тих частинах тіла, що торкалися бруку, нарешті привело Гренгуара до пам'яті й примусило його свідомість повернутися до дійсності.

    —  Чого мені так холодно? — спитав він раптом і помітив, що лежить майже посередині стічної канави.

    —  Чортів горбатий циклоп! — процідив крізь зуби Гренгуар і спробував підвестися. Але він був так оглушений падінням і побитий, що мусив залишитися на місці. А втім, він міг досить вільно рухати однією рукою, отже, заткнувши собі носа, поет скорився своїй долі.

    «Паризька   грязюка,— подумав   він   (певен,   що   ця   канава   буде   йому притулком,—

    А самотньому в притулку тільки думай та міркуй).—

    паризька грязюка якась особливо смердюча. В ній, мабуть, багато леткої і азотистої солі. Так принаймні вважає метр Ніколя Фламель та герметики...»

    Слово «герметики» раптом навело його на думку про архідиякона Кло-да Фролло.   Він  пригадав  собі  бурхливу   сцену,  свідком  якої  нещодавно

    був, пригадав, що циганка виривалася від двох чоловіків і що у Квазімодо був спільник. І тоді зловісне, гордовите обличчя архідиякона невиразно промайнуло у його спогадах.

    «Це було б диво!» — подумав Гренгуар. І, грунтуючись на цьому, він заходився споруджувати фантастичну будову гіпотез — цю карткову хатку філософів.

    Потім, раптом повернувшись до дійсності, вигукнув:

    —  От тобі й на! Я замерзаю!

    І справді, становище ставало дедалі нестерпнішим. Кожна молекула води в канаві відбирала молекулу тепла з його тіла, і його температура та температура канави починала невблаганно зрівнюватись.

    До того ж ще й нова біда впала на нього.

    Зграя дітлахів, цих малих босоногих дикунів, які мають безсмертне прізвисько «гаменів» і споконвіку збивають паризький брук і які щовечора, коли ми дітьми виходили зі школи, кидали в нас камінням тільки за те, що наші штани не були подерті,— така ватага малих бешкетників, анітрохи не зважаючи на сон навколишніх мешканців, регочучи й репетуючи, бігла до того перехрестя, де лежав Гренгуар. Вони тягли за собою щось схоже на лантух, а стукіт їхніх сабо міг би розбудити й мертвого. Гренгуар, душа якого ще не зовсім покинула його грішне тіло, трохи підвівся.

    —  Гей!   Геннекене   Дандеш!   Гей,   Жеане   Пенсбурд! — ревли   вони.— Старий  Есташ  Мубон,  що торгував  залізом  на  розі  вулиці,  помер.  Ми захопили   його  сінник  і   розпалимо   зараз   святкове   вогнище.   Сьогодні  ж свято на честь фламандців!

    Отак гукаючи, вони кинули сінник просто на Гренгуара, до якого підбігли, не помітивши його. Водночас один хлопець схопив віхоть соломи, щоб запалити сінник від світильника, який горів перед статуєю пречистої діви.

    —  Господи   помилуй! — промимрив   Гренгуар.— Здається,   тепер   мені стане надто гаряче!

    Момент був критичний. Гренгуар мав опинитися між вогнем і водою. Він зробив надлюдське зусилля, зусилля фальшивомонетника, якого мають зварити живцем і який намагається вирватися, звівся на ноги, відкинув сінник на хлопчаків і побіг.

    —  Пречиста   діво! — заверещали   дітлахи.— Торговець   залізом   повернувся з того світу.

    І вони кинулися хто куди.

    Поле бою лишилося за сінником. Бельфоре, отець ле Жюж і Коррозе запевняють, що другого дня духовенство цієї парафії урочисто підібрало сінник і перенесло його до ризниці церкви Сент-Оппортюне, де ключар аж до 1789 року мав неабиякий зиск з великого чуда, що його вчинила статуя пречистої діви на розі вулиці Моконсей пам'ятної ночі з 6 на 7 січня 1482 року, самою своєю присутністю вигнавши біса з покійного Есташа Мубона, котрий, щоб обдурити чорта, вмираючи, хитро заховав свою душу в сінник.

Попередня
-= 28 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!