Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Собор Паризької Богоматері

    Король   Алтинів   насупив   брови.

    —  Ти за кого мене вважаєш, друже? Що ти мені базікаєш жаргоном угорського єврея?   Я не  знаю єврейської  мови.  Я  вже  навіть  і  не краду тепер,  це  для  мене  занадто  низько,   я  вбиваю.   Перерізати  горло — так; зрізати   гаманець — ні.

    Гренгуар силкувався вставити щось на своє виправдання в цей потік слів,   які   гнів   робив   дедалі   уривчастішими.

    —  Прошу пробачити, ваша величність. Це не по-єврейському, це по-латині.

    —  А я тобі кажу,— запально заперечив Клопен,— що я не єврей і що я   накажу   тебе   повісити,   ти,   поріддя   синагоги,   разом   з   тим   нікчемним іудейським гендлярем, що стоїть біля тебе і якого я сподіваюсь незабаром побачити прибитим цвяхами до прилавка, як фальшиву монету!

    Говорячи це, Клопен показував пальцем на низенького угорського єврея, який зачепив Гренгуара своїм "подайте милостиню (лат.)" і який не розуміючи ніякої іншої мови, крім латинської, здивовано спостерігав, як гнів короля   Алтинів   падає   на   нього.

    Нарешті їх величність Клопен заспокоївся.

    —  Отже,   пройдисвіте,— сказав   він,   звертаючись  до   нашого  поета,— ти хочеш стати волоцюгою?

    —  Безперечно,— відповів поет.

    —  Хотіти — цього ще мало,— промовив похмурий Клопен.— Добрими намірами юшки не заправиш, з ними хіба тільки потрапиш до раю; та рай і Арго — різні речі. Щоб бути прийнятим до Арго, треба довести, що ти на щось здатен, а для цього спробуй обшукати опудало.

    —  Обшукаю, кого накажете,— відповів Гренгуар.

    Клопен подав знак. Кілька арготинців вийшли з кола і за хвилину вернулися. Вони принесли два стовпи на дерев'яних лопатоподібних підставках, що надавали цим стовпам більшої стійкості. Зверху було припасовано поперечну жердину, а все разом являло собою чудову переносну шибеницю, і Гренгуар мав приємність бачити, як її в одну мить поставили перед ним. Нічого їй не бракувало, навіть мотузка, який граціозно гойдався під перекладиною.

    «Навіщо це вони майструють?» — занепокоєно подумав Гренгуар. Звук дзвіночків, що долинув до нього, поклав край його тривозі. Дзвеніло опудало, яке волоцюги підвісили за шию до шибениці. Опудало було подібне до того, яким страхають птахів, одягнене в червоне і обвішане такою кількістю дзвіночків та бубонців, що ними можна було б прикрасити упряж тридцяти кастільських мулів. Дзвіночки, поки мотузка гойдалась, дзвеніли, потім помалу почали затихати і нарешті зовсім замовкли, коли опудало, підкоряючись закону маятника, який витіснив водяний і пісковий годинники,   повисло   нерухомо.

    Тоді Клопен показав Гренгуарові на стару розхитану лавку, поставлену   під   опудалом.

    —  Лізь   сюди!

    —  Хай йому чорт! — запротестував був Гренгуар,— я можу скрутити собі  в'язи.   Ваша лава  шкутильгає,   як  двовірш Марціала[56]:   одна   нога   в неї — гекзаметр, друга — пентаметр,

    —  Лізь! — повторив   Клопен.

    Гренгуар виліз на лаву і, трохи побалансувавши, нарешті знайшов рівновагу.

    —  Тепер,— вів   далі   король   Алтинів,— заклади   праву   ногу   за   ліву і  стань   на   лівий   носок.

    —  Ваша   величність,— благально   промовив   Гренгуар,— невже   ви  так хочете, щоб я зламав руку чи ногу?

    Клопен похитав головою.

    —  Слухай,  друже!  Ти  надто багато базікаєш.  Ось коротко,  чого  від тебе вимагають:  ти станеш  на носок лівої  ноги,  як я тобі казав;  так ти зможеш   дотягтися   аж   до   кишені  опудала;   ти   її   обшукаєш   і  витягнеш звідти гаманець.  І  якщо все це ти зробиш так, щоб не задзвонив жоден дзвіночок,   твоє   щастя:   ти   станеш   волоцюгою.   Нам   залишиться   тільки вісім днів лупцювати тебе.

    —  Боже   милостивий!   Доведеться   бути   обережним,— вигукнув   Гренгуар.-— А якщо дзвіночки задзвенять?

    —  Тоді тебе повісять. Зрозуміло?

    —  Нічого не розумію,— відповів Гренгуар.

    —  Послухай ще раз. Ти обшукаєш опудало і витягнеш гаманець; якщо при цьому дзенькне хоч один дзвіночок — тебе повісять. Розумієш?

    —  Авжеж,— сказав Гренгуар,— це я розумію. А потім?

    —  Якщо  тобі  пощастить  украсти  гаманець  так,   щоб  ніхто  не  почув жодного звуку, ти стаєш волоцюгою   і тебе лупцюватимуть вісім наступних   днів.   Сподіваюсь,   тепер   ти   розумієш?

    —  Ні, ваша величність. Тепер я вже зовсім нічого не розумію. Що ж я  на  цьому   виграю?   Повісять — у   першому   випадку,   поб'ють — у   другому...

    —  А бути волоцюгою? — спитав Клопен.— Хіба цього мало? Та й від лупцювання тобі ж користь — це привчить тебе до побоїв.


 

Попередня
-= 34 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!