Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Спартак

Міліція — так називалося в римській республіці військо, яке не становило постійної армії, а формувалось тільки під час війни.

Мім — невелика народна комедія у давніх римлян, що складалася з ряду комічних побутових сценок, дуже проста, з грубими жартами, бійками, ляпасами. У романі «Спартак» мімами називаються актори-комедіанти, які розігрували ці комедії.

Мінерва — у римлян (вона ж Афіна-Паллада у греків) улюблена дочка Юпітера, богиня мудрості, знання, непереможна войовниця, захисниця міст, богиня ремесел.

Мінос — за віруваннями давніх греків, син Зевса, цар острова Криту, який став після смерті суддею в підземному царстві.

Мітрідат Великий — цар Понтійського і Босфорського царств (по берегах Чорного моря). Жив у І ст. до н. е. Завоював Малу Азію і Кавказ. Протягом 27 років вів майже безперервні війни з Римом, але в 63 р. був розбитий Помпеєм і після зради сина покінчив самогубством, кинувшись на меч.

Мом — у давніх римлян бог-покровитель комедіантів, що зображувався в одязі блазня.

Муцій Сцевола («лівша») — легендарний герой римлян. У 507 р. до н. е. при облозі Рима етруським царем Порсеною Муцій ніби перейшов у ворожий табір, щоб убити Порсену, але був схоплений і приведений до царя. Коли йому почали загрожувати смертю, він на знак безстрашності поклав руку на вогонь і дав їй згоріти. Порсена, дізнавшись, що триста таких самих римських юнаків змовилися вбити його, зняв облогу.

Нектар — напій богів, що робив їх безсмертними.

Німфи — за віруваннями давніх греків, прекрасні діви, що населяли моря, річки, озера, тори і печери.

Ніобея, або Ніоба — за грецькими сказаннями, цариця Ніобея образила богиню Латону, назвавши її безплідною, бо вона мала тільки двох дітей, тоді як у Ніобеї було сім прекрасних дочок і стільки ж синів. Щоб покарати її за це, діти Лато-ни — Аполлон і Артеміда — на очах у Ніобеї вразили своїми стрілами всіх її дітей. Ніобея з горя обернулася на кам’яну статую.

Ніфльгейм — пекло, за віруваннями давніх германців.

Нума Помпілій — легендарний римський цар, царствування якого, як вважали римські історики, припадало на 715—672 рр. до н. е.

Овація — почесті, якими вшановували полководця за пере-. могу.

Олігархія — спосіб правління, за якого державна влада захоплена невеликою групою людей. Таке олігархічне правління було під час диктатури Сулли, якого підтримувала нечисленна партія знаті.

Олімп — найвища гора Балканського півострова (2985 м.). Давні греки вважали Олімп місцем перебування богів.

Оптіон — молодший офіцер у центурії.

Осса і Пеліон — гори у Фессалії.

Остіарій — воротар.

Палатін, Палатинський горб — один із семи горбів Давнього Рима. На ньому, за переказами, були збудовані^іерші житла міста. Пізніше на Палатинському горбі розміщувалися будинки і палаци знатних римлян.

Палла — жіночий одяг у вигляді прямокутного куска матерії, який знатні римлянки носили поверх столи. Палла красивими складками огортала верхню частину тіла, а в погану погоду нею покривали голову.

Пан — за грецькими віруваннями, бог лугів, полів, лісів і худоби. Його зображували з козячими ногами, бородою і рогами, з пастушою сопілкою, винахідником якої його вважали. Незрозумілі звуки в лісах і горах, що лякали людей, давні греки приписували Пану. Звідси вираз «панічний страх» для визначення сильного несвідомого переляку.

Папірус — сувій з письменами. Папіруси існували за 2500 років до н. е. Назву свою одержали від рослини папіруса, зі стеблини якої робилися листки для письма. Листки ці склеювали в довгі смуги і згортали в сувої.

Парки — за віруваннями давніх римлян, три богині, які управляли життям людини. Одна з них починала прясти нитку людського життя, друга розмотувала нитку, третя обрізала її. Зображувалися вони з прядкою, веретеном і ножицями.

Патриції — панівний клас у Стародавньому Римі. Коли в VI ст. до нашої ери утворилася Римська республіка, патриції заволоділи всією політичною владою («патрицій» у перекладі українською мовою значить син знатного батька).

Патрон — так називався у Давньому Римі патрицій, від якого були залежні неповноправні римські громадяни, що називалися його клієнтами. У романі «Спартак» Метробій називає своїм патроном бога Мома, який, за староримськими віруваннями, вважався покровителем комедіантів.

Пегас — у давніх греків ім’я казкового крилатого коня.

Пеплум, або пеплос — жіночий одяг у вигляді плаща, без рукавів, який застібався на плечі; перейшов від греків до римлян.

Пірати кілікійські — морські розбійники з Кілікії, в давні часи — гірської області в Малій Азії.

Попередня
-= 178 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!