Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Спартак

Пірр — цар Епіру, однієї з грецьких областей. У 280 і 279 рр. до н. е. при Гераклеї та Аскулі розбив римські війська, але разом з тим зазнав величезних втрат, що обезкровили його військо. Тому його перемоги над римлянами не дали наслідків.

Плебеї — у Давньому Римі так називалися неповноправні громадяни, які хоч і користувалися свободою, але участі в політичному житті не брали. Внаслідок упертої боротьби з патриціями плебеї в III ст. добилися громадянської рівноправності.

Поллукс див. Кастор.

Помпей Великий — римський полководець і державний діяч. Жив у І ст. до н. е. Був римським консулом, воював з Мітріда-том Понтійським, уклав договір з Крассом і Юлієм Цезарем (тріумвірат — союз трьох людей), щоб разом керувати державою. Вступивши потім у боротьбу за владу з Цезарем, він зазнав поразки у битві при Фарсалі і втік до Єгипту, де був убитий у 48 р. до н. е.

Помпеї — давнє містечко в Італії, біля Неаполя, коло підніжжя Везувію, засипане під час виверження вулкана в 79 р. н. е. товстим шаром попелу. Розкопки Помпей почалися з 1748 р. Тепер місто майже все відкопане і розчищене. Збереглося багато громадських будинків, статуй, рисунків на стінах, за якими можна ознайомитися з давньоримським життям. Помпеї — чудовий музей римської старовини.

Понтифік — верховний жрець.

Портик — крита галерея, стеля якої підтримувалася колонами. У Давній Греції і Римі портики влаштовувалися навколо торгового майдану і перед входом у будинки багатих людей. Під час дощу і сонячної спеки під портиками збиралися для бесід і прогулянок.

Претор — вища після консула урядова особа в Давньому Римі. На ній лежали обов’язки судді. Претор також заміняв консула під час його відсутності.

Преторій — місце в римському військовому таборі, де стояв похідний намет і розміщувався штаб командувача (претора або консула).

Префект — начальник. Префектом у стародавніх римлян називався начальник міста, начальник області (провінції), начальник окремої військової частини, наприклад кінноти.

Префіки — плакальниці-жінки, які наймалися спеціально для того, щоб оплакувати покійника і прославляти його достоїнства.

Прозерпіна — у давніх римлян цариця підземного світу, дружина Плутона.

Проскрипція — оголошення громадян, які позбавлені всіх прав і захисту законів. Списки таких громадян вивішувалися до загального відома (проскрипційні списки). У Давньому Римі цим заходом користувалися для знищення політичних противників і конфіскації їхнього майна.

Регул Марк Аттілій — римський полководець, який під час

І Пунічної війни потрапив у полон до карфагенян і там загинув.

Родопея — родопська, тобто родом з Родопи, області у Фракії.

Ромул і Рем —за римськими переказами, два брати-близнята, які заснували місто на Палатинському горбі. При заснуванні міста Ромул убив Рема і став царем нового міста, названого за його ім’ям Римом (по-латині Рома). За переказами, їх вигодувала вовчиця.

Ростра — ораторська трибуна на майдані в Давньому Римі (дістала свою назву від того, що була прикрашена носами кораблів, захоплених під час війни; рострум — ніс корабля).

Росцій — Квінт Росцій Галл, актор, один із друзів Цицерона.

Рудіарій — гладіатор, який отримав свободу.

Сабіна — область у середній Італії, населена племенами са-бінян.

Самніти — племена, що населяли Самній, гористу область у Давній Італії. Після тривалих війн з римлянами (самнітські війни) самніти остаточно потрапили під владу римлян (на початку

III ст. до н. е.). У І ст. до н. е. вони після повстання майже повністю були знищені військами Сулли.

Сатири — за давніми грецькими і римськими віруваннями, лісові й польові півбоги, супутники бога вина і веселощів — Вакха. їх зображували з приплюснутим носом і козлячими ногами, вухами, рогами та хвостами і з флейтою в руках.

Сатурн — за грецькими віруваннями, бог землеробства, який був вигнаний з неба своїм сином Юпітером і поселився в Італії, де навчав людей землеробства.

Сатурній Луцій Апулей — римський народний трибун, вождь народної партії під час правління Марія. В 100 р. до н. е. він провів вигідні для народу закони — про зниження цін на хліб, про наділення воїнів землею в підкорених областях. У 99 р. був убитий під час вуличної сутички.

Секутор (по-латині «переслідувач») — так називався гладіатор, озброєний тільки мечем і щитом. Противником його виступав гладіатор-сіточник, озброєний тільки тризубцем і сіткою. Якщо сіточникові не вдалося обплутати противника сіткою, він тікав, і його переслідував секутор.

Сенат — у Давньому Римі вищий державний орган. Одержав свою назву від латинського слова «senex» — старий, тому що в члени Сенату спочатку обиралися найстаріші патриції. Спершу в Сенаті було 300 чоловік, в епоху Цезаря кількість сенаторів дійшла до 900 чоловік.

Попередня
-= 179 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!