Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Спартак

Сервій Туллій — шостий римський цар (у VI ст. до н. е.), якому приписувалася реформа римського державного устрою.

Сессорське поле — місце за Есквілінськими воротами Рима, яке вважалося ганебним і на якому розпинали на хресті рабів, визнаних у чомусь винними.

Сестерція — римська срібна монета.

Софокл (495—406 рр. до н. е.) — великий грецький письменник; написав понад 100 трагедій, з яких до нашого часу збереглися сім: «Аякс», «Антігона», «Електра», «Едіп-цар» та ін.

Стабія — місто в давній Кампаньї (в Італії), зруйноване разом з містом Помпеї під час виверження вулкана Везувію в 79 р.

Стабія —грецька міра довжини, що дорівнювала 125 крокам.

Староримська ера — римляни вели літочислення з року заснування Рима, за 753 роки до н. е.

Стікс — за віруваннями давніх греків, річка, що сім разів обтікає підземне царство мертвих.

Стоїки — прибічники вчення грецького філософа Зенона. Називалися так тому, що збиралися для наукових бесід у портику (по-грецьки «стоа»). Стоїки вважали, що найголовніше в житті людини — це мудрість, і байдуже ставилися до життєвих благ. Звідси і виникло слово «стоїчний», що визначає людину, яка твердо, мужньо переносить усякі нещастя і нестатки.

Стола — довгий, перехоплений двома поясами одяг у складках, який заміжні римлянки носили поверх туніки (сорочки-безрукавки).

Субурра — у Давньому Римі так називалася частина міста, в якій жило найбідніше населення.

Сулла Луцій Корнелій — римський полководець, народився в 138 р. до н. е.; був консулом. У 83 р. до н. е., одержавши перемогу над Мітрідатом, царем Понтійським, повернувся в Італію. Після кривавої громадянської війни захопив Рим, жорстоко розправився шляхом проскрипцій зі своїми політичними противниками, прибічниками Марія, і став диктатором. Ухвалив низку законів на користь аристократії. В 79 р. до н. е. зрікся влади

і через рік помер.

Сципіон Африканський Старший (Публій Корнелій) (257— 183 рр. до н. е.) — знаменитий римський полководець; вів війни з Карфагеном (II Пунічна війна), підкорив Іберію (Іспанію), в 202 р. розбив військо Ганнібала при Замі (в Африці).

Талант — у старовину найбільша одиниця міри ваги, близько 26 кг. Талантом називалася також найвища грошова одиниця.

Таран — у стародавніх народів зброя для зруйнування стін. Вона складалася з підвішеної на ланцюгах або канаті товстої довгої колоди з важким металевим наконечником. Таран розгойдували і вдаряли ним у стіну.

Тарана — ім’я галльської богині грому і блискавки.

Тартар — за віруванням греків, похмура безодня у підземному царстві, де мучилися грішники.

Тевтони — германське плем’я, яке при вторгненні в Південну Європу (Галлію) було розгромлене римським полководцем Марієм у 102 р. до н. е.

«Тінь запрошеного» — у римлян запрошений гість мав право привести з собою кого-небудь зі своїх друзів, і друг називався його тінню.

Терми — (від грецького слова «термос» — теплий) — старо-римські громадські лазні. Відзначалися великими розмірами і розкішним оздобленням.

Терунцій — дрібна мідна монета.

Тетрархи — титул цей у межах Римської імперії носили правителі деяких областей.

Тетуан — божество у стародавніх галлів.

Тибр — річка в Італії, протікає через місто Рим, впадає у Тір-ренське море.

Тієст — за одним з грецьких сказань, Тієст убив свого зведеного брата Хрізіппа.

Тірренське море — частина Середземного моря між Італією і островами Корсикою, Сардинією, Сицилією.

Тога — одяг давніх римлян, який вони починали носити, досягнувши громадянського повноліття. Тога робилася з довгої шерстяної тканини, яка перекидалася навколо тіла, починаючи з лівого плеча. Права рука була відкрита.

Тор — за віруваннями германських народів, бог війни.

Триба — все римське населення ділилося по округах. Населення кожного округу називалося трибою. На загальних зборах громадяни голосували по трибах.

Трибун воєнний — у Давньому Римі начальник легіону. їх було шість, і вони командували по черзі, по два місяці кожний.

Трибуни народні — представники і захисники плебеїв, обиралися останніми і мали право припиняти рішення службових осіб, спрямовані проти плебеїв.

Трикліній — у Давньому Римі кімната, що використовувалась як їдальня. Слово «трикліній» означає три ложа. Звичайно в

їдальні стояло три ложа, з трьох боків стола. Римляни не сиділи, а возлежали під час їжі, спираючись лівою рукою на подушку.

Трирема — у римлян судно з трьома ярусами гребців.

Тріумфатор — полководцеві, який здобув велику перемогу, за постановою Сенату виказували особливі почесті, які називалися тріумфом. Тріумфатор у пурпурній тозі, з лавровим вінком на голові в’їжджав на позолоченій колісниці в Рим. За ним вели полонених і несли воєнну здобич.

Попередня
-= 180 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!