Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Вежа блазнів

Пісний оселедець став абсолютно домінувати в меню, невдовзі навіть щур Мартін їв його з помітною неохотою. І тоді Рейневан наважився.

Циркулос не звернув на Рейневана уваги, зайнятий вимальовуванням на стіні Печаті Соломона, він навіть не помітив, коли той підійшов. Рейневан кашлянув. Раз, потім ще раз, голосніше. Циркулос не повернув голови.

- Не заступай мені світла!

Рейневан присів навшпиньки. Циркулос набазграв на окружності навколо печаті симетричні написи: AMASARAS, ASARADEL, AGLON, VACHEON і STIMULAMATON.

- Що тобі тут треба?

- Я знаю ці сиглі і заклинання. Я про них чув.

- Та-а-ак? - Циркулос тільки тепер підняв на нього очі, якийсь час мовчав. - А я чув про провокаторів. Іди геть, змію.

Він відвернувся спиною і став базграти далі. Рейневан відкашлявся, набрав повітря.

- Clavis Salomonis477...

Циркулос завмер. Якийсь час не ворушився. Потім повільно повернув голову. І ворухнув волом.

- Speculum salvationis478, - відповів голосом, у якому все ще звучали підозріливість і непевність. - Толедо?

- Alma mater nostra479.

- Veritas Domini480?

- Manet in saeculum481.

- Амінь, - Циркулос аж тепер показав у посмішці почорнілі рештки зубів, роззирнувся, перевіряючи, чи ніхто не підслуховує. - Амінь, юний побратиме. Яка академія? Краків?

- Прага.

- А я, - Циркулос посміхнувся ще ширше, - Болонья. Потім Паду я. І Монпельє. У Празі теж бував... Знав докторів, магістрів, бакалаврів... І мені не забули про це нагадати. Під час арешту. А інквізитор захоче знати подробиці... А тебе, юний побратиме? Про що тебе випитуватиме захисник католицької віри, що поспішає до нас? Кого ти знав у Празі? Спробую відгадати: Яна Пршибрама? Яна Кардинала? Петра Пейна? Якубка зі Стршибора?

- Я,.- Рейневан пам’ятав попередження Шарлея, - нікого не знав. Я невинний. Опинився тут випадково. Через непорозуміння...

- Certes, certes482, - махнув рукою Циркулос. - Як же інакше. Тільки будь переконливим у своїй невинності - і, дасть Бог, вийдеш цілим. Шанси в тебе є. На відміну від мене.

- Я знаю, що кажу, - перебив Циркулос. - Я - рецидивіст. Haereticus relapsus483, розумієш? Тортур я не витримаю, сам себе погублю... Вогнище гарантоване. Тому...

Він махнув рукою в бік накреслених на стіні символів.

- Тому, - повторив він, - як бачиш, я комбіную.

* * *

Минула доба, перш ніж Циркулос відкрив, що саме він комбінує. Доба, упродовж якої Шарлей висловив явне невдоволення новим приятелюванням Рейневана.

- Абсолютно не розумію, - підсумував він, насупившись, - навіщо ти витрачаєш час на теревені з цим придурком.

- Та лиши ти його в спокої, - несподівано став на бік Рейневана Горн. - Хай собі теревенить, з ким хоче. Може, йому потрібна різноманітність?

Шарлей махнув рукою.

- Гей! - крикнув він услід Рейневану, який власне відходив. - Не забудь! Сорок вісім!

Попередня
-= 287 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

Buriakvova 16.03.2015

Якби пояснення, чи як то правильно назвати, були в кінці сторінки, а не в кінці книги було б набагато кращеи. Так як це електронна книга неймовірно важко шукати кожен раз пояснення в кінці книги, особливо там де багато латини. А взагалі цікаво дізнаватись про нові пригоди героя та його неймовірне везіння.


Додати коментар