Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Вежа блазнів

- Говори.

Рейневан виклав справу швидко, але докладно. Циркулос не перебивав. Вислухав спокійно і зосереджено. Потім перейшов до запитань.

- Який то був день? Точна дата?

- Останній день серпня. П’ятниця. За годину до вечірні.

- Гм-м-м... Сонце в знаку Діви, тобто Венери... Керуючий геній двоїстий, халдейський Самас, юдейський Гамаліель. Місяць, як у мене виходить з обчислень, у повні... Недобре... Година Сонця... Гм-м... Не найкраще, але і не найгірше... Хвилинку...

Він відгорнув солому, протер долонею долівку, набазграв на ній якісь графіки і цифри, додавав, множив, ділив, бурмочучи щось про асценденти, десценденти, кути, епіцикли, деференти і квінкункси488. Врешті-решт підняв голову і потішно ворухнув волом.

- Ти згадував, що було застосовано заклинання. Які? Рейневан почав перелічувати, пригадуючи через силу.

Часу це зайняло небагато.

- Знаю, - перебив, недбало махнувши рукою, Циркулос. - Arbatel, хоча по-простацькому поплутаний. Дивно, як це взагалі спрацювало... І що ніхто не загинув трагічною смертю... Ну, але це не має значення. Видіння були? Багатоголовий лев? Вершник на білому коні? Ворон? Вогненний змій? Ні? Цікаво. І ти кажеш, що цей Самсон, коли збудився... Не був собою, так?

- Так він стверджував. І були певні... підстави. Саме про це мені йдеться, саме про це я хотів би довідатися. Чи таке взагалі може статися?

Циркулос якийсь час мовчав, потираючи п’ятку об п’ятку. Потім висякався.

- Космос, - сказав він нарешті, замислено витираючи пальці об поділ, - це досконало впорядковане ціле й досконалий ієрархічний порядок. Це рівновага між generatio і corruptio489, народженням і вмиранням, творенням і руйнуванням. Космос, як учить Августин, - це generatio entium, сходи буттів, як видимих, так і невидимих, як матеріальних, так і нематеріальних. І водночас Космос - як книга. А як учить Гуго від святого Віктора - щоб зрозуміти книгу, недостатньо розглядати красиві форми літер. Тим більше що наші очі часто сліпі...

- Я запитав, чи таке може статися.

- Буття - це не тільки substantia490, буття - це водночас accidens491, таке, що діється мимоволі... Часом магічно... Магічне ж у людині прагне до злиття з магічним у Всесвіті... Існують астральні тіла і світи... Невидимі для нас. Про це пише святий Амброзій у своєму “Гексамероні”, Солінус у “Liber Memorabilium”, Рабан Мавр у “De universo”... А магістр Екхарт...

- Може, - грубо перебив Рейневан, - чи ні?

- Може, аякже, - кивнув старий. - Мусиш знати, що в цих питаннях я вважаюся спеціалістом. На практиці екзорцизмами я не займався, а проблему вивчав з інших причин. Уже двічі, мій хлопче, я надурив Інквізицію, вдаючи з себе опанованого дияволом. А щоб добре вдавати, на цьому треба знатися. Тому я вивчав “Dialogus de energia et operatione daemonum” Михайла Пселла, “Exorcisandis obsessis a daemonio” папи Лева III, “Picatrix”, перекладений з арабської...

-...Альфонсом Мудрим, королем Леона і Кастилії. Знаю. А конкретніше - про даний випадок - можна?

- Можна, - надув сині губи Циркулос. - Звичайно, можна. У даному випадку треба було пам’ятати, що кожне, навіть на перший погляд найбільш незначне заклинання, означає пакт із демоном.

Попередня
-= 289 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 1.

Останній коментар

Buriakvova 16.03.2015

Якби пояснення, чи як то правильно назвати, були в кінці сторінки, а не в кінці книги було б набагато кращеи. Так як це електронна книга неймовірно важко шукати кожен раз пояснення в кінці книги, особливо там де багато латини. А взагалі цікаво дізнаватись про нові пригоди героя та його неймовірне везіння.


Додати коментар