Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Фауст

...Тому згадалась *юрна кішка, /Той дума папороть добуть... — В оригіналі не папороть, а альравни — химерні фігурки, вирізувані з кореня

рослини мандрагори, які нібито мали чудодійну властивість указувати на місця з захованими скарбами. (Пор. давні українські повір’я про цвіт папороті).

МАСКАРАД

До папського схилившись трону, /Добився цісарських він прав... — Обрад цілування папської пантофлі германським імператором символізував зверхність влади католицької церкви над імператорською владою.

...Дар Церери скрасить вас... — Церера — богиня рільництва у грекоримській міфології.

Не питайте в Теофраста... — Теофраст (312 — 287 pp. до н. е.) — грецький філософ, учень Платона й Арістотеля, основоположник ботаніки.

Співають у супроводі теорб — Теорба — старовинний музичний Інструмент, багатострунна басова лютня.

Поліишнеяь (Puicineilo) — весела маска в неаполітанській комедії.

Грації, або харити — у греко-римській міфології богині іраційності, дочки Зевса Аглая, Гегемона (або Талія) і Євфросина.

Парки, або мойри — богині долі, що керували людським життям. Вони пряли нитку людської долі: Клото сукала нитку, Лахезіс крутила прядку, а Атропос обгинала нитку ножицями. У Гете Атропос і Клото помінялись функціями.

Фурії — Алекто, Мегера, Тізіфона — богині помсти, прокляття й кари. Асмодей — біблійний образ, диявол, що розриває родинні союзи.

Зоїло-Tepcim. — Сполучення імен двох завидників: Зоїла — грецького граматика (IV — III ст. до н. е.), що злостиво критикував Гомера, і Терсіта — боягуза й наклепника з гомерівської «Іліади».

Плутон (або Плуїус) — у грецькій міфології бог підземного царства (Аїду), де живуть душі померлих. У феєрії, влаштованій Фаустом при цісарському дворі, Плутон виступає як бог золота й викопних скарбів.

Пан, великий Пан — бог природи.

Фавни й сатири — в греко-римській міфології напівлюди-налівтварини з цапиними ногами. Вони становили почет бога вина Вакха (Діоніса).

Гноми — карлики з германських міфів, приязні до людей, живуть у підземних руднях; добувають і кують метали, а також охороняють під землею скарби.

Німфи — персонаж) античної міфології, що жили в лісах і на лугах.

САД ПРИ ПАЛАЦІ

...Де візьметься й Фетіда; мов Пелею, /Дасть руку гостю милому... — Фетіда — морська німфа, Пелей — її чоловік,.батько героя «Іліади» Ахілла.

ПОХМУРА ГАЛЕРЕЯ

...Взірці краси — Гелену та Паріса... — Паріс — син троянського царя Пріама; три боїмні — Гера, А фіна й Афродіта — зазмагалися, котра з них

краща* і здалися на суд Паріса, який визнав найкращою останню, вручивши їй яблуко як приз краси, після чого Лфродіта (Венера) стала його покровителькою. Згодом Паріс викрав і привіз у Трою славнозвісну красуню Гелену, дружину спартанського царя Менелая, що й стало приводом до Троянської війни.

То Матері! — Міф про Матерів в основному — вигадка Гете, заснована на туманній вказівці Плутарха про храм, споруджений в Енгіумі (Сицилія) на честь богинь Матерів. Матері числяться поетом як праформи, прообрази всіх істот І всіх речей, що існують у природі.

Попередня
-= 227 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 19.

Останній коментар

  25.11.2016

але


  25.11.2016

важко зрозуміти


  22.11.2016

на какой странице о Маргарите?


Додати коментар