Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Фауст

БачишТ Тож Гермес мріє там... — Гермес (Меркурій) — посланець богів у грецькій міфології. Він проводив душі померлих в Аїд.

ВНУТРІШНЄ ЗАМКОВЕ ПОДВІР’Я...

Та де ж ти ділась. Піфіє... — Піфія — ім\'я дельфійської віщунки.

Первинна вже нак&па я лиха, /Вторинна ж, і третинна, й четвертинна— /Ще більиіе!—Згідно з грецькими міфами, Гелена мала кілька існувань: первинною вона була дружиною Менелая, викраденою Парісом; вторинною — являлась одночасно у Трої і в Єгипті; третинною — сходилася після смерті а Ахіллом; тепер вона четвертинна — повернулася у Спарту з Аїду.

Перехопились через Пілос,— /І Нестор здержать не здолав... — Нестор — у гомерівському епосі найстарший з-поміж ахейських вождів, що облягали Трою, цар Пілоса.

Ви нині герцоги, владуйте, /Я вам весь край оддам у лен — /Цариці Спорти всі слугуйте, /Вона над вами сюзерен. — Лен — за феодального права спадкове земельне володіння, що його діставав васал від сеньйора за військову службу. Сюзерен — найвищий сеньйор.

Коли між комишів Еврота /Вона з яйця постала там... — За одним Із

варіантів міфа, Гелена вийшла з яйця Леди, заплідненого олімпійським лебедем.

...Жахтять плоди — Помони щедрий даток... — Помона — богиня плодів і садків у греко-римській міфології.

...Аркадія блаженна розцвітеться... — Аркадія — країна в середній частин) Пелопоннесу (Греція); в Ідилічній поезії — символ щасливо?країни.

...У Гефеста обценьки... — Гефест (Вулкан) — бог вогню й металів у греко-римській міфології.

Евфоріон — син Фауста й Гелени (згідно з міфом — Гелени й Ахіллеса). Риси Ввфоріона навіяні Гете постаттю Байрона, що 1824 р. загинув у Міссолунгі, взявши участь у визвольній війні грецького народу.

Згубний, безумний лет! і кар! І кар! — І кар — син легендарного героя Дедала, що на воскових крилах тікав разом з батьком з неволі від крітського царя Мін оса. Незважаючи на батьківські попередження, Ікар злетів надто високо — до сонця; крила розтали, юнак упав у море і загинув.

...Воболоні асфоделей... — Асфодель — міфічна рослина, що нібито вкриває луки підземного царства.

...А між ними репетує ще й Сіленів довговух... — Сілен — учитель Вакха, бога вина; мав осла, що своїм криком лякав велетнів.

ДІЯ ЧЕТВЕРТА

Написано 1830—1831 pp.

ВЕРХОГІР\'Я

...Кали Молоха невмолимий молот, /Куючи гори, скелі роздробляй. — Молох — давнє східне божество; у Мільтона («Утрачений рай») — один Із князів пекла; у Клопштока («Мессіада») — гордий богоборець, що возд витав гори.

...«Земні царства І їхні всі пишноти*. — Цитата з Євангелія від Матвія (гл. IV), де розповідається, як диявол спокушав Христа.

Модерна гидь Сарданапале! — Сарданапал — легендарний ассирійський цар, великий розкошолюб.

Як генеральний штаб працює, /Фельдмаршал втоми не відчує. — Натяк на бездарного фельдмаршала герцога Брауншвейгського, який очолював похід європейської реакції проти Французької революції.

Попередня
-= 232 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 19.

Останній коментар

  25.11.2016

але


  25.11.2016

важко зрозуміти


  22.11.2016

на какой странице о Маргарите?


Додати коментар