Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > Маніфест номер два - про Бога сучасності:

Якщо є що сказати, думка, якою хочеться поділитись – напишіть її, будь ласка, в комментарі. Це для мене дуже важливо, як пожива для розуму.

Я прохати зрозуміти правильно - буду вдячний будь-якому донату, в певному сенсі це для мене зараз - питання виживання. Причому, не хочу нагнітати фарб - але буквально)

Всього найкращого і приємного читання

Маніфест номер два - про Бога сучасності: він вмер, він жив, він ніколи не вмирав

Певний, багато з вас чули відому фразу - Бог - вмер. Якщо ви не знаєте, то вона належить відомому і в певному сенсі, на мою думку, велетному філософу Фрідріху Ніцше. Пам’ятаю, що коли я був дитиною, мене ця фраза обурила - як якийсь філософ, ким би він не був, але ж він - лише людина, сміє так казати про Бога, про християнського Бога, якщо казати точніше. Лише з віком я зрозумів, що мав на увазі Ніцше, ні, не так - лише з віком я виработав для себе трактовку його слів - він мав на увазі, що старі християнські цінності відмирають, що вони – вже, по більшій мірі, труп, що всі ті речі, ідеї, думки, погляди, тези і аксіоми, на яких стояв світ середньовічної Європи - вже просто-напросто не працюють. Але навіть тоді, коли я випрацював цю трактовку, я не зрозумів повністю весь масштаб проблеми, про яку казав Ніцше, точніше - проблеми того, як я трактував ці слова. Стовідсотково, що для вас не будуть новими слова, що зараз честь і гідність не значать нічого, людське добро - не значить нічого, людина - не значить нічого, бо раніше вона була в центрі мироздання, а тепер вона - не більше, аніж гвинтик в величезній промисловій машині, яка вижимає з тебе усі соки, використовує і потім викида на сміття як брухт, як стару, потерту, діряву і зломану річ, до якої абсолютно нікому немає діла. Довгий час я не пов’язував це явище, як я його називаю зараз - сверхматеріалістичності сьогодення, поверховості сьогодення, бездуховності сьогодення і тим, що Бог вмер. Тепер я чітко розумію, що ці дві речі - нерозривно і непреривно пов’язані. Це і дві сторони однієї медалі, це і причинно-наслідковий зв’язок, це і певного роду невідворотній фатум, який завжди так чи інакше бере своє. 

Хочу побалакати про якість життя, трішки пізніше я поясню і, сподіваюсь, ви зрозумієте, чому це так важливо. Що раніше, в християнську епоху, і не тільки в неї, а взагалі - в епоху, коли релігія відігравала основне значення, означало - якісне життя, жити якісно, жити добре? В першу чергу, малось на увазі - духовне життя. В силу певних зовнішніх обставин, на яких я, мабуть, не буду особливо зупинятись в цьому маніфесті, людина в першу чергу концентрувалась на своєму внутрішньому житті. Так як рівень розвитку технологій не дозволяв справляти значний вплив на оточуючий світ, людина в першу намагалися займатись внутрішнім розвитком - розвивати в собі певні моральні чесноти - стійкість духу, милосердя, певного роду кмітливість, аби швидко орієнтуватись в небезпечних або негативних умовах оточуючого середовища, яких тоді, в певному сенсі, було набагато більше - війна, голод, епідемії, просто хвороби, які зараз можна вилікувати за простий тижневий курс антибіотиків, а тоді вони могли забирати кожного третього чи четвертого. Життя в фізичному плані було набагато, як на мене, набагато суровіше і навіть жорстокіше, аніж зараз, і тому, аби справитись з усіма цима викликами, людина мусила наростити на собі, точніше - в собі, міцну психічну броню, виробити глибоку чи відносно глибоку життєву філософську позицію, аби мати змогу просто-напросто не зійти з розуму від всієї цієї череди життєвих випробовувань. Я би сказав так, - що ті проблеми, які у багатьох сучасних людей викличуть так звані срані “колосальні моральні страждання”, вибух соплей, сльоз і обідки на оточуючих, раніше минули би в більшій мірі непоміченими, це би навіть не царапнуло психіку давнішніх людей, не завдало би їм і близько такої психологічної шкоди, як зараз. І це зовсім не тому, що давнішні люди були якимось психологічно тупими чи недоразвитими, а зовсім навпаки. Ви ж не будете казати за людину, яку можно дубасити півгодини і їй толком нічого і не буде, що вона фізично недорозвинута, ні! Тут все навпаки - ту людину, якій навіть звичайний ляпас може зламати лице, ви назовете фізично слабкою і,в певному сенсі, - недорозвинутою, а точніше – слабко фізично розвинутою. Так само і тут - в психічному плані давнішні люди, люди древності і так далі були просто гігантами у порівнянні з нами. І все це завдяки тому, що вони, в першу чергу, займались внутрішнім розвитком, хоча і під пресом зовнішніх обставин, що також має вагу і про що я уточню пізніше. Духовні цінності, такі як - честь, гідність, милосердя, любов до ближнього свого, сила характеру, правдивість і так далі дійсно мали вагу і дійсно мали значення. 

Попередня
-= 1 =-
Наступна
Коментувати тут. Постів 4.

Останній коментар

stader 10.06.2022

Виробники товарів розкоші спекулюють
на бажанні окремих верств населення
виглядати краще за інших і формуючи їх
потреби тому надмірне споживання це
буде вічною проблемою людства. До речі
мені здається що таким чином люди
скидають стрес від того шаленого ритму
життя який сучасна людина мусить
підтримувати щоб бути багатою та
успішною. Шопоголізм це моральна
компенсація за постійний стрес
пов'язаний із веденням активного ритму
життя сучасною діловою людиною.


stader 10.06.2022

Якщо всі люди будуть купувати лише
потрібні їм речі, то виробники товарів
розкоші просто збанкрутують. Уявіть собі
що виробник брендового взуття випустив
нову модель жіночого взуття та активно
рекламує її у ЗМІ , а ви пишете що можна
носити і взуття яке куплене на Троєщині і
навіщо витрачати марно гроші на взуття
яке через рік вийде з моди. А як бути
виробнику шикарного взуття який вже
вклав гроші у виробництво цього
розкішного взуття і хоче отримати свій
прибуток ?


Admin 22.05.2022

це право людини)
раз партія вже все вирішувала за всіх більше не треба)


Додати коментар