Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > КООПЕРАТИВНА ДЕРЖАВА — НОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Такі гроші ніхто не відрізнятиме від власне товарів як щось краще, ніж те, що споживає людина, — ні покупець, ні продавець. Тоді і тільки тоді гроші стануть тим, чим вони є у своєму чистому вигляді — засобом обміну, помічником при обміні товарами. Тоді ніхто не почуватиметься «володарем світу», тому що має гроші. Хоча є підозра, що звикла накопичувати частина суспільства однаково намагатиметься зберегти свої гроші у валюті, золоті абощо. Природно, що чесні прибутки, за які сплачено податки, можна буде «перевести» в будь-які цінності, важливі для людини, — коштовності, нерухомість, предмети мистецтва, навіть золото. Однак золото — товар, що котирується, тому ризик втратити частку його вартості у несприятливі часи дуже великий. А про валюту як засіб накопичення і зберігання доведеться забути, бо вона право на обіг у країні не матиме, тіньовий ринок обміну буде поза законом, а під час вивезення і ввезення валюти її треба буде обов’язково декларувати. От і робіть висновки, чи є сенс займатися подібними операціями у країні, яка пропонує і дає громадянину реальну можливість прозоро та беззбитково вести свої фінансові справи.

Це те саме надзавдання, вирішивши яке, ми встановимо справжню справедливість громадського соціального життя в економічному й фінансовому просторі нової держави. Проте причина економічних криз і соціальної нерівності криється не так у неправильній і нерівномірній системі грошового обігу, як у спотворенні загальнолюдських цінностей, що призвели до культу «золотого тільця».

Про гроші поясню трохи докладніше. Наголошу ще раз, що в майбутньому гроші мають стати лише інструментом, а не метою, і як будь-який інструмент вони матимуть низку функцій.

- Міра вартості — це функція, у якій гроші забезпечують вираження і вимірювання вартості товарів та послуг, надаючи їм форму ціни. Щоб забезпечити виконання грішми функції міри вартості, держава у законодавчому порядку впроваджує масштаб цін і встановлює певну грошову одиницю розрахунків — національну валюту.

- Засіб обігу — це функція, у якій гроші є посередником в обміні товарів та послуг і забезпечують їх обіг.

- Засіб платежу — це функція, у якій гроші обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних відносин, що виникають у процесі розширеного відтворення.

- Засіб нагромадження — це функція, пов’язана із здатністю грошей бути засобом збереження вартості, представником абстрактної форми багатства. Суть цієї функції в тому, що гроші виходять зі сфери обігу і перетворюються на скарб (про що було вище). Це головна причина невиконання трьох попередніх найголовніших функцій грошей, яка сприяє загальному застою життя і спотворенню цінності минулої праці.

- Світові гроші — це функція, у якій гроші як такі обслуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті і забезпечують реалізацію взаємовідносин між країнами.

У здоровій фінансовій системі всі ці функції має бути розподілено між «різними грішми». Гроші не повинні «хворіти» на інфляцію, девальвацію і будь-які інші «-ації». Ці хвороби привносять непритаманні грошам функції, які виникли не так давно. Логіка виявлення дій, які шкодять цивілізації, зводиться до питання: чи несе добро певний вид такої діяльності безпосередньо людині і людству загалом? Будь-яка спекулятивна операція нічого для цього не створює, а тільки забирає найдорожче, що є у людини, — час її життя. Тому така діяльність шкідлива. Будь-яка плутанина у фінансовій операції — вже ознака підозри на шахрайство. Для спрощення і сприяння прозорості руху фінансів у країні має існувати щонайменше два кола обігу грошей: внутрішнє, яке в свою чергу поділяється на інвестиційний і оборотний складники, та зовнішнє.

Попередня
-= 55 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!