Слава ЗСУ!

знайди книгу для душі...

Читай онлайн! Читай онлайн українською безкоштовно > Книги > КООПЕРАТИВНА ДЕРЖАВА — НОВЕ МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ

Ще одну, дуже важливу проблему закладено у суперечливій, подвійній ролі сучасних грошей. З одного боку, вони незмінний засіб розрахунків для забезпечення економічної діяльності, з другого боку, це знаряддя влади, яке дозволяє домінувати над своїми громадянами на ринку праці, товарів і послуг. Тому треба подолати властивість грошей як лихварського інструменту влади, зберігши при цьому їх позитивну якість як нейтрального засобу розрахунків. Треба, щоб гроші залишилися мірою вартості і засобом платежу та обміну — і все. Їх функція — сприяти обміну товарами та послугами. На жаль, бартер як альтернатива не завжди надійний, бо пов’язаний з певними труднощами, як-от справедливе визначення кількісного і якісного еквівалента самого обміну. А гроші в цьому випадку дають надійність, здешевлюють процес обміну товарами. І це, власне, все, що нам потрібно від грошей.

А якщо вони стануть справжнім інструментом обміну, а не фетишем накопичення, то повинні й циркулювати у створених для цього досконалих фінансових системах, які акумулюють певні грошові потоки, які націлені на виробництво товарів і послуг, що їх бракує суспільству, запобігаючи тим самим зростанню вартості одних та перевиробництву інших, а також перешкоджають різноманітним локальним кризам в економіці і зростанню безробіття. Мусить, врешті решт, настати епоха масованих внутрішніх інвестицій у стратегічні для держави та її суспільства цілі. І якщо цей новий світ відповідатиме мрії про досконалий ринок (про нього я вже писав вище), у ньому не буде місця для жебрацтва, не буде злидарів і надбагатих.

Нагадаю ще раз: чинники, що символізують користь грошей для суспільства нової держави — це певний рівень надійності, швидкість і дешевий процес обміну на товари та послуги.

Як же це працює? Заздалегідь мушу зазначити, що в сучасному світі, а особливо в майбутньому, переважна більшість платежів і розрахунків здійснюватиметься у безготівковій електронній формі за допомогою карткових або інших віртуальних електронних платіжних інструментів з наших гаджетів. Ми поставили собі завдання дати грошам нову властивість — амортизацію у вигляді здешевлення з плином часу. Таким чином розмір відсотка (демередж, тобто негативний відсоток як плата за користування грішми), на який з часом дешевшатиме номінал кожної купюри, задаватиметься при її емісії і буде сталим на рівні 20% річних протягом поточного бюджетного року. І якщо власник зберігатиме цю купюру якнайдовше поза обігом, її щомісячне здешевлення буде для нього вельми болісним.

Механізм приблизно такий: кожна людина щомісяця отримує на свій рахунок певну суму як заробітну плату або гонорар, дивіденди, кошти за відчуження майна тощо. Перший місяць (до наступної зарплати чи інших виплат) пільговий, гроші не дешевіють. В перший день наступного місяця залишок коштів у їх власника починає щодня здешевлюватися за алгоритмом 1/365 від суми річного відсотка на здешевлення грошей, визначеного у розмірі 20%. Якщо власник устиг перерахувати ці гроші за будь-що протягом пільгового місяця, до отримувача вони дійдуть теж за стовідсотковим номіналом. Якщо власник переказав їх із затримкою, гроші вже подешевшали і йому треба сплатити за покупку чи послугу більше на величину втраченого відсотка. Продавець, який отримав ці гроші, з першого ж дня має один місяць пільг, а потім усе буде, як у попередньому випадку, і так весь час. Що більша затримка з обігом коштів, то вони дешевші для їх власника.

Ви спитаєте мене: а як же заощадити суму для серйозної покупки? Особливо за відсутністі споживчого кредитування. Усе дуже просто. Ми вже говорили про фонди взаємного фінансування (інвестування) при обліково-розрахункових центрах. Якщо перераховувати щомісяця за договором інвестування надлишок своїх коштів, які ви плануєте накопичувати для придбання чого-небудь, вартість перерахованих грошей буде незмінною на 100-відсотковому рівні їх вартості незалежно від часу накопичення. Їх можна гарантовано отримати назад у потрібний вам час. Усі такі інвестиційні внески повинна гарантувати держава в повному обсязі незалежно від форми власності обліково-розрахункового центру. Ще один варіант зберегти вартість грошей — зробити їх внеском (паєм) у кредитну спілку (касу взаємного фінансування). Результат буде так само позитивний. Ця фінансова операція особливо актуальна для фізичних осіб — членів кооперативу.

Попередня
-= 56 =-
Наступна
Коментувати тут.

Ваш коментар буде першим!